Skip to main content

Jiddische Jazz Concert Mirjam van DamMirjam van Dam keert met programma terug naar haar wortels

JIDDISCHE JAZZ IN d’ENGELENBURGH

Op 18 november geeft Mirjam van Dam een bijzonder concert in d’Engelenburgh in Fijnaart. De Amsterdamse (jazz)zangeres brengt een speciaal programma met Jiddische liederen met arrangementen van Bob Zimmerman.

Een onverwachte voorstelling met verhalen, componisten en veel muziek. Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden.

Het programma laat zien (en horen) dat jazz sterk is beïnvloed door de Jiddische muziek. Zo komt bijvoorbeeld het bekende ‘Bay Mir Bistu Sheyn’ (1937) oorspronkelijk uit een Jiddische musical uit 1932 (toen de Duitsers daarachter kwamen werd het nummer direct verboden), maar bestaat er ook een versie van de zwarte Jazz-zanger Slim Gaillard.

In het programma wordt ook duidelijk wat de herkomst is van klassiekers als ‘I’m Dreaming of a White Christmas’, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘April in Paris’. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek. Jiddisch Jazz volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van verhalen, biografieën, anekdotes en muziek van George Gershwin, Irving Berlin, Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.

Mirjam van Dam – tekst en zang en Ed Boekee – piano.

Over Mirjam van Dam

Mirjam was regelmatig op verschillende jazzpodia, o.a. met Doctor Bernards Swing Orchestra (2010-2018) en Rob Agerbeek. In mei was ze onverwacht te horen in d’Engelenburgh tijdens het Jazzconcert van Bram Wijnands.

Daarnaast dirigeert zij koren, geeft zangles en is zij de vaste zangeres bij The Happy Feet Orchestra, The Jewish Jazz Band en zingt zij met de vocal group FourVoices.

Muziekvoorstellingen die zij maakte, behandelden verschillende thema’s, waaronder tweedegeneratie slachtofferschap (‘How to get rid of Bette Midler’) en muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog: ‘Door de nacht klinkt een lied’ (over Conny Stuart, Jetty Paerl en Jetty Cantor) en ‘Hoor de vrouwen zingen’ (over Gisela Söhnlein, Hetty Voûte, Lotty Huffener-Veffer en David Koker). De première van dit laatste programma vond plaats in Nationaal Monument Kamp Vught.

Op 7 januari 2021 werd de website www.erreedeentreinnaarsobibor.nl gelanceerd met muziek door het NASKA, met toespraken van o.a. Mark Rutte en Gerdi Verbeet.

Mirjam zingt al jaren jazz en vertelt altijd over de achterliggende geschiedenis van een lied of een zanger, zoals in haar voorstelling over Ella Fitzgerald en in haar programma ‘Dead Singers Society’ over zes beroemde dode zangeressen (van Billie Holiday tot Amy Winehouse),

Voor het project Jiddisch Jazz onderzocht zij de ontstaansgeschiedenis van The American

Songbook en kwam uit bij de Afro-Amerikaanse en Joodse oorsprong van het genre. Ze volgde het spoor verder terug, naar de tijd voor de Tweede Wereldoorlog in Europa, toen haar voorouders nog leefden.

“Nu zing ik dan de liedjes die mijn familie wellicht ook heeft gezongen. Troostrijke Jiddische liedjes. Eindelijk.”

reserveren

Het concert in d’Engelenburgh (Molenstraat 24 in Fijnaart) op 18 november begint om 14.30 uur. De toegang is € 15,- incl. koffie/taart. Reserveren is noodzakelijk: 06-8357 2448 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advertenties