Skip to main content

10 jaar Koningsdag10 jaar Koningsdag
Het is alweer 10 jaar geleden dat een tijdperk werd afgesloten waar we met zijn allen zo aan gewend waren. Wij Nederlanders hadden een Koningin en we vierden op 30 april Koninginnedag. Dat alles veranderde bijna 10 jaar geleden met de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013. Het heeft wat moeite gekost om aan het woord te wennen, maar sindsdien vieren we Koningsdag. In Fijnaart hebben we daar uitgebreid bij stilgestaan op de Voorstraat; iedereen heeft de mogelijkheid gehad om via de beeldschermen mee te kijken naar deze feestelijkheden met een hapje en een drankje.

Nu, 10 jaar later, willen we graag samen met de Fendert dit jubileum vieren met Koningsdag. Deze dag wordt traditiegetrouw geopend met kinderen die hun mooist versierde fietsen aan het drop laten zien. De kinderen worden onthaald bij het podium tijdens de aubade ter ere van de gehuldigden. Want de aubade geeft ons dorp de kans om deze gehuldigden te bedanken voor alle inzet en gedrevenheid die ze getoond hebben voor de maatschappij; daar willen we van het Oranje Comité dan ook graag even bij stilstaan. Om het 10-jarig jubileum te vieren willen we ook aan Fijnaart vragen om hun lekkerste taart te bakken en mee te nemen naar de Voorstraat.

Na de aubade trappen we de dag af met kinderspelletjes op de Voorstraat, maar wellicht dat de sportievelingen eerst even mee willen lopen met de Kidsrun die om half 11 van start gaat. Maar de jeugd van Fijnaart hoeft zich ook daarna niet te vervelen, want met 2 grote stormbaanspringkussens kunnen de kinderen zich uitleven. Daarnaast hebben we natuurlijk ook weer een voetbaltoernooi, een 6-kamp voor 12+. Op de Voorstraat is het daarnaast ook mogelijk om voor € 5,- een grafitti workshop volgen.

Voor de mensen die niet (direct) aan willen sluiten op de Voorstraat is er een fietstocht en een autotoertocht uitgezet. Beide routes kunnen vanaf 10:00 uur afgehaald worden bij de Bereboot. Want het is in de Fendert niet alleen een feest voor de kinderen, maar ook voor de volwassenen. Of ze nu meelopen of aanmoedigen bij de Oranjeloop, een rondje over de bazaar lopen of gewoon willen genieten van een gezellige Koningsdag, Lodewijk van der Linden maakt er een feestelijke dag van. Lodewijk is onder andere bekend van My singing waitresses en Pumpin Pianos. Op verzoek speelt Lodewijk de nummers die de Voorstraat wil horen, waarbij het zijn motto is om mensen een goed gevoel te geven met zijn muziek. Daarna wordt de dag knallend afgesloten met DJ Vince Smix.

Om te zorgen dat de Voorstraat niet droog komt te staan is het Oranje Comité, in overleg met de Family, Graanbeurs en Fendertse Hoeve, tot een samenwerking gekomen met de Fendertse Hoeve. Samen met Wilco en Lilian willen we er voor zorgen dat iedereen een leuke dag kan beleven op de Voorstraat. Zodra het programma op de Voorstraat om 19:00 afgelopen is, heb je in Fijnaart gelukkig genoeg keuze. Van Shoarma tot Surinaams, van Biefstuk tot Bami of van Pizza tot Pata…. Friet, het kan gelukkig allemaal nog in de Fendert.

Advertenties