Skip to main content

15 jaar een maalvaardige molen in Fijnaart/Oudemolen

De Oude Molen



15 jaar  een maalvaardige molen in Fijnaart/Oudemolen

In 2007 was het zover : De Oude Molen kon na jaren van stilstaan zijn wieken weer laten draaien.

'Alle betrokkenen van die tijd zijn blij, de molen wordt feestelijk geopend, maar wat nu?' “Willen jullie ook gaan malen?”, vraagt molenmaker de Jongh. "Zeker", zegt molenaar Adriaan de Vos, "maar dat zal niet veel zijn. Een paar honderd kilo graan per jaar misschien", peinst hij.

Voor de oplevering zijn er door Verhagen van de Nieuwe Molen al 2 koppels stenen beschikbaar gesteld. Uiteindelijk blijkt er maar één koppel bruikbaar. Dit is toen geplaatst en een tweede koppel is aangekocht bij molensteenmaker Hans Titulaar, de zgn. 17er.

In 2008 kan er dan gemalen worden. In eerste instantie wordt het graan gekocht bij Hermus in Made. Maar al gauw komt boer Goof van Dis van de Stadsedijk en hij biedt aan om voor ons graan te zaaien. En wat is nu leuker dan het graan uit onze eigen streek te gaan malen. Na al die jaren is hij nog een trouwe sponsor. Sterker nog, met de stijging van onze verkoop, wordt ook deze donatie steeds aangepast. Onze hartelijke dank, hiervoor Goof!!

De volgende logische stap is het verkopen van het meel in de molen.

Kleinschalig wordt er begonnen met de verkoop van losse meelproducten. Inderdaad, er wordt begonnen met enkele honderden kilo’s per jaar. Molenaar Martin Snel, tevens een fervent thuisbakker, bedenkt echter al snel recepten voor bakmixen en langzamerhand ontstaat er een groter assortiment.

De loop naar de molen wordt steeds bekender onder de Fendertse bevolking en omgeving. Woensdag en zaterdag zijn de dagen dat je in de molen terecht kan voor de ambachtelijke producten. Inmiddels wordt er per jaar zo’n 4 ton graan zoals tarwe, rogge, boekweit en spelt gemalen.

De volgende uitdaging staat voor de deur. Graag zouden de molenaars van het meel zelf bloem maken. Als de zemelen en gries uit het meel worden gezeefd, hou je de bloem over. Dit zeven noemt men builen. In de molen van Roggel staat nog een ongebruikte buil en deze komt richting Oudemolen. De buil wordt via de luiluiken in delen naar de graanzolder getakeld en ter per plekke gerestaureerd. Sindsdien zijn er tonnen meel gebuild en wordt er van de bloem de welbekende pannenkoekenmix, appeltaart- en boterkoekmix gemaakt, waar de mensen van heinde en ver voor naar Oudemolen komen.

Wil je dit proces eens zien, kom dan zeker eens naar De Oude Molen.

Dit kan op de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei. Zaterdag zijn we geopend van 9-17 en ’s zondag van 11-16. Iedereen is van harte welkom op deze feestelijke dagen. Hopelijk geeft de burgemeester en/of wethouder van de gemeente Moerdijk gehoor aan onze uitnodiging en komen zij ook het feestje meevieren. Want dat gaat het worden deze dagen!!

Donateurs van de molen willen we hartelijk bedanken en kunnen gratis een zelfgebakken pannenkoek komen eten en voor de andere bezoekers kost deze  €1,50.

Voor de snelle kinderen onder ons hebben we nog een aardigheidje.

Maar let op: Wie eerst komt, die eerst maalt.

 

Advertenties