Skip to main content

1944 - 2024 80 jaar bevrijding Fijnaart en Heijningen

Interessante expositie over de bevrijding van Fijnaart en Heijningen in 't Trefpunt



1944 - 2024 80 jaar bevrijding Fijnaart en Heijningen
Foto: Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen
Kom op zaterdag 2 of zondag 3 november naar 't Trefpunt. Hier zijn allerlei interessante verhalen, foto's en materialen te bekijken rondom het thema 80 jaar bevrijding.

De Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen organiseert in het eerste weekend van november een expositie rondom het thema 80 jaar bevrijding. In 't Trefpunt is uitgebreid aandacht voor de slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Ook is er allerlei informatie over de meer dan honderd inwoners uit Fijnaart en Heijningen die dwangarbeid moesten verrichten. De expositie, die mede mogelijk is gemaakt door een bijdrage van de gemeente Moerdijk en Rabobank West-Brabant Noord, wordt op zaterdag 2 november om 10.00 uur geopend door wethouder Bennie Blom.

Bijzondere verhalen

Jan Dierks is voorzitter van het bestuur van de Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen. ‘Het is intussen lang geleden, maar het blijft erg belangrijk om aandacht aan die verschrikkelijke tijd te blijven besteden. We laten de spullen die we hebben graag aan zoveel mogelijk mensen zien. Zoals bijvoorbeeld het verhaal van de Engelse co-piloot Arthur Jones . “Zijn” Horsa-glider (een zweefvliegtuig) maakte in september 1944 een crashlanding bij de Boerendijk. Jones raakte bij de aanval door de Duitsers zwaar gewond en overleed na enkele dagen. Zijn commandant Watkinson, die in april 1946 werd onderscheiden met een Distinguised Flying Medal, was erg onder de indruk van de dood van een van zijn mannen. Zijn grote wens was dat na zijn overlijden zijn urn bij het graf van Arthur Jones zou worden begraven’.

Aandacht voor alle gesneuvelde militairen en veel oorlogsherinneringen

Sjaan Kannekens is een van de vrijwilligers van de Heemkundige Kring. Sjaan is maanden in de weer geweest met een heleboel foto’s (onder andere foto’s die vanuit vliegtuigen zijn gemaakt), overzichtskaarten waarop staat aangegeven welke polders onder water zijn gezet en verhalen die en materiaal dat herinnert aan wat er allemaal in Fijnaart en Heijningen is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder aan deze tentoonstelling is dat er naast de gegevens van de 29 gesneuvelde geallieerde militairen ook informatie over de 25 Duitsers die in Fijnaart en Heijningen zijn overleden is te bekijken. Op schermen zijn veel levensverhalen van Fijnaartse en Heijningse burgers te zien en ook zijn er oorlogsherinneringen opgetekend van dorpsgenoten die de oorlog bewust hebben meegemaakt, zoals Tonnie van Est-Welten (geboren in 1932) en Piet Welten (geboren in 1926).

Deze verhalen over onder andere het spervuur, de granaatinslagen, schuilplaatsen, angst en de onveilige situaties komen ook voor in het nieuwe ledenblad dat volgende maand verschijnt. Nieuwsgierig? Het lidmaatschap bedraagt € 15,00 per jaar. Meer informatie daarover is te vinden op www.heemkundigekringfijnaartenheijningen.nl.

Welkom op zaterdag 2 november en zondag 3 november in 't Trefpunt

Op vrijdag 1 november bezoeken de leerlingen van Het Kompas, De Springplank en De Fijne Aarde de tentoonstelling. Op zaterdag 2 november (van 10.00 tot 17.00 uur) en zondag 3 november (van 11.00 tot 16.00 uur) is iedereen welkom tijdens deze interessante expositie in 't Trefpunt, Wilhelminastraat 66. De toegang is gratis.

Advertenties