Skip to main content

41e Fendertse Week

Een niet weg te denken traditie in Fijnaart41e Fendertse Week
Gezelligheid gegarandeerd tijdens de Fendertse Week
In de agenda’s van het Fendertse volk staat de laatste volle week van augustus traditiegetrouw met dikke letters 'De Fendertse Week' vermeld. Al menig keer verscheen op het evenemententerrein een grote feesttent, bouwde de kermis zijn attracties op en was er braderie op de Voorstraat en de Molenstraat. De Fendertse Week is niet meer weg te denken uit ons mooie dorp, maar hoe is het eigenlijk ontstaan?

Grondlegger van de feestweek is Oranjevaan. In 1980 bestond de muziekvereniging 90 jaar. Dat werd drie dagen lang gevierd met onder andere een braderie, straatoptredens, een rommelmarkt en muziekoptredens. Door het slechte weer vielen de inkomsten tegen. Om de verliezen aan te vullen werden door Oranjevaan van 26 tot en met 29 augustus 1981 opnieuw activiteiten gehouden. Dit keer onder de naam Fendertse Dorpsweek. Het vierdaagse festijn vond plaats op de hoek Kerkring/Edvard Griegstraat. De opening was op de Voorstraat, waar ook de braderie werd gehouden. Het dorpsfeest werd afgesloten met muzikale optredens, oude ambachten en het showen van klederdrachten.

Stichting
Een jaar later werd de Stichting Evenementen Fijnaart opgericht. Het bestuur bestond in eerste instantie uit leden van Oranjevaan, muziekvereniging De Unie en de winkeliersvereniging. Later dat jaar werd het bestuur uitgebreid met meer verenigingen. Afgesproken werd dat het evenement altijd in de laatste week van augustus werd gehouden. De tweede dorpsweek stond in het teken van het 110-jarig bestaan van muziekvereniging De Unie. Er was veel muziek, maar ook de kermis maakte zijn opwachting. Een jaar later groeide het aantal feestdagen naar vijf.

Verplaatst
In 1986 werden de festiviteiten verplaatst naar het evenemententerrein achter het toenmalige gemeentehuis. De kermis was daar al een jaar eerder naartoe getrokken. Tegelijk met de verhuizing onderging ook het programmaboekje een belangrijke wijziging. Het werd omgedoopt tot de Fendertse Wegwijzer en bood ook informatie over verenigingen en ondernemers uit Fijnaart en Heijningen. In 1988 werd het boekje echt een gemeentegids. Het programma van de Fendertse Week werd op een aparte flyer gedrukt.

Echte week
Met de gemeentelijke herindeling ging een langgekoesterde wens van de Evenementen Stichting Fijnaart in vervulling. De Fendertse Week werd een échte week, die begon op zondag en eindigde op zaterdag. Door hoge kosten en lage personele bezetting moest dit later weer worden teruggebracht.

41e keer feest
Dit jaar wordt de Fendertse Week voor de 41e keer georganiseerd. Dit zal de wenkbrauwen van de snelle rekenaars onder ons direct doen fronzen, maar 41 is echt juist. Ook hier heeft het bekende virus jammer genoeg een aantal keer roet in het eten gegooid. Fijnaart gaat weer genieten van een vol programma voor jong en oud.

Advertenties