Skip to main content

60 jaar vissen met 't Schietertje



60 jaar vissen met 't Schietertje
't Schietertje Fijnaart

4 September 1964. De oprichting van de Fijnaartse hengelsportvereniging Het Schietertje werd een feit. Zoals indertijd de burgemeester van Fijnaart en Heijningen, M.J. de Sutter-Besters, het bij het 25-jarig bestaan omschreef: “Het kon niet anders of vroeg of laat zouden enkele enthousiaste hengelsportliefhebbers elkaar ontmoeten en uit die contacten moest wel een vereniging voortkomen.” Inmiddels bestaat de vereniging al weer 60 jaar. De tijd vliegt en de vereniging bloeit nog steeds.

De naam Het Schietertje, bedacht door P. Haverkamp, was gebaseerd op twee betekenissen. Enerzijds een klein visje, dat door het water schiet en anderzijds door het snel verdwijnen van de dobber onder water bij een beet. Het voormalige hotel 'De Beurs' (waar later het gemeentehuis werd gebouwd) werd het clubhuis in de beginjaren. Toon van Moergestel werd de eerste voorzitter tijdens de oprichtingsvergadering. Later volgden Dick Noordijk, Adriaan Govers en Jan Hartvelt, die het langst in deze functie bleef met 30 jaar. Reinier Reijnders volgde hem op en is inmiddels vanaf 2005 de huidige voorzitter.

In 1967, op 27 augustus om precies te zijn, werd de hengelsportvereniging Koninklijk Erkend en er was een vermelding in de Nederlandse Staatscourant van vrijdag 16 juni 1967.  Een ander belangrijk punt in de historie was het verkrijgen van toestemming om in de fortgracht van Sabina Henrica te mogen vissen. Dit was in 1968. De fortgracht is dan ook onlosmakelijk met de Fijnaartse vereniging verbonden en ieder seizoen genieten vele hengelaars van dit unieke stukje natuur gelegen in de Sabina Henrica polder bij Heijningen. De toenmalige burgemeester Mr. E.P. van Veldhuizen ondersteunde de vereniging met raad en daad bij dit succes.

De vereniging begon op de eerste dag met 14 leden. In de jaren daarop groeide de vereniging door naar 150 leden. De onderlinge wedstrijden namen toe en in de jaren na 1975 werd er meer en meer tegen andere verenigingen uit de regio gevist. Maar nationaal en internationaal stond de vereniging ook meer op de voorgrond. Kortom de vissport nam een belangrijke plaats in binnen de gemeenschap. Het vissen vond plaats in Zeeland voor de zoutwaterwedstrijden, zowel van de kant (strand of dijken) als vanaf de boot. In deze tijd was er nog volop platvis te vangen in de Oosterschelde. Een andere tak van vissen was het zoetwatervissen. Dit kon met de vaste stok (hengel) of feeder (winkle picker). De vereniging houdt tot op de dag van vandaag nog steeds volop wedstrijden. Zoals het Buiten- of Binnenwaterkampioenschap en het Winkle Pickerkampioenschap. De wedstrijden, die in de zeventiger en tachtiger jaren werden gehouden op regionaal en nationaal niveau, werden georganiseerd onder toezicht van de Delta Federatie en de NVVS. De vereniging organiseerde in deze tijd ook grote wedstrijden en 180 deelnemers was geen uitzondering.

De vereniging behaalde prachtige resultaten en veelal was een plaats bij de eerste drie normaal. Maar ook vele kampioenen bracht de vereniging voort. De meest in het oog springende kampioen indertijd was Rinus Roks. Hij behaalde een internationale titel namelijk wereldkampioen tijdens het WK Bootvissen voor teams in Portugal.

In de loop der tijd ging de vereniging gestaag door en bleef redelijk stabiel met het ledenaantal en de activiteiten binnen clubniveau. Echter de veranderingen in de maatschappij, zoals het toenemen van de sociale media en andere individuele sporten zorgden in eerste instantie voor een terugloop bij de hengelsport in het algemeen en dus ook bij Het Schietertje.

Het bestuur besloot om in de laatste 15 jaar een aantal zaken te veranderen, zoals meer werken met automatisering (ledenadministratie), meer omarmen van de sociale media en weer actiever deelnemen aan wedstrijden tegen andere clubs.

De website werd een feit en door voortdurend vol te houden en alle activiteiten consequent te melden, bloeide langzaam maar zeker de vereniging weer op. Sterker nog, er kwam een ongekende groei. Daar waar veel verenigingen ten onder gingen. Want de 'coronatijd' was voor de hengelsport een tijd waarin meer mensen de waterkant opzochten. Rust (ontstressen), natuur en veiligheid waren positieve elementen hierbij. De vereniging is inmiddels ruim de 400 senioren gepasseerd. Wat de jeugd betreft werd deze ook in de Covidperiode sterker omarmd en door hard werken werd het succes ruim beloond. Het juniorenaantal zit ruim boven de 100. Met fases van zelfs 200.

Het bestuur van de vereniging, bestaande uit Reinier Reiinders, Ger Lips, Diana de Rooij-Roks,  Rien Nuiten, Martin Kannekens, Koos Tak en Leen Hartvelt heeft inmiddels ook een meerjarenplan geschreven: Het Schietertje en haar toekomst naar 2030.

De jeugd vervult hierin duidelijk een belangrijke rol, want dat zijn de toekomstige seniorleden en het behoud van de vissport.

Hengelsportvereniging Het Schietertje, een prachtvereniging met een kloppend hart. Waarbij het welzijn van de natuur (b.v. opruimen vuil) en de dieren (b.v. geen leefnet bij vrij vissen, onthaken met beleid) hoog in het vaandel staat, en men voortdurend bezig is om de hengelsport op een positieve manier uit te dragen.

Advertenties