Skip to main content

Aanneemovereenkomst ondertekend voor Heijnings Rijksmonument

De botenloods vormt afronding renovatie Fort Sabina



Aanneemovereenkomst ondertekend voor Heijnings Rijksmonument
vlnr: Thomas Zwiers, Jan Mutsaers, Robbert van de Sande (Cauwenborgh) en Ans Wijtvliet. Foto: gertvanderros.com
Heijningen, 22 november 2024 – De definitieve start herbouw van de botenloods bij het monumentale Fort Sabina in het West-Brabantse Heijningen is een feit. De aanneemovereenkomst voor de herbouw van de botenloods is op vrijdag 22 november ondertekend door de opdrachtgever, de Stichting Botenloods Sabina en de opdrachtnemer, Aannemersbedrijf Cauwenborgh B.V.

Sober herstel
De Stichting Fort Sabina werkt sinds 2016 met de provincie en de gemeente Moerdijk aan de renovatie van het monumentale fort. De herbouw van de botenloods is daarbij een belangrijk onderdeel van het totale ambitieuze restauratieplan dat zich richt op een sober herstel van de gehele locatie, het verbeteren van de gebruiksmogelijkheden en de publieke toegankelijkheid van het fort.

Authentiek gevelherstel en een unieke indeling
De gevels zullen volledig in de oude stijl worden gerestaureerd met grotendeels behoud van de oude materialen. Achter deze historische gevel wordt een 300m2 ruimte gerealiseerd voor de verhuur aan bedrijven om zich daar te vestigen. Dat is het westelijke deel van de drie loodsen. De middenruimte wordt een open tuin die onder architectuur aangelegd gaat worden. Een prachtige plaats om te bezoeken met zicht over de gorzen ten noorden van de botenloods. De oostelijke ruimte is een ruimte geschikt voor grote zakelijke bijeenkomsten, feesten en partijen.
De botenloods zal een bijzondere verrijking zijn van de monumentale gebouwen in de gemeente Moerdijk en een actief onderdeel worden van het monumentale fort Sabina.
“Een ideale en prachtige zakelijke locatie op zichtafstand van de A4 tussen Rotterdam en Antwerpen”, aldus voorzitter Thomas Zwiers.

De voorbereidende werkzaamheden beginnen komende december waarna de restauratie medio maart 2025 zal starten. In december 2025 verwacht aannemer Cauwenborgh de botenloods voor nieuw gebruik te kunnen opleveren. Bezoekers en vrijwilligers kunnen dan periodiek de voortgang komen bekijken en uitleg krijgen over de restauratie. Nu al zijn de bouwhekken voorzien van de uitvergrote bouwtekeningen en ontwerptekeningen van de inrichting.

“Tijdens de restauratie zullen er naast de vakmensen gespecialiseerd in restauratiewerk, ook leerlingen aan het werk zijn om het vak te leren”, aldus Robbert van de Sande, directeur Cauwenborgh.

Organisatie en realisatie
De Stichting Botenloods Sabina is een zusterorganisatie van Fort Sabina en opgericht om de herbouw van de botenloods te realiseren. Het ontwerp is gemaakt door studenten van GRUTS, een initiatief van de provincie Noord-Brabant om erfgoed duurzaam her te bestemmen. De uitwerking van het ontwerp en de bouwvoorbereiding zijn gedaan door een ontwerpteam dat bestaat uit Hurenkamp Architecten & Adviseurs, SIA Technisch Adviesbureau, Aprin, Vianen Bouwadvies en Iding herbestemming erfgoed. Asbo advies verzorgt het bouwmanagement.

Met dank aan…
De herbouw van de botenloods is mogelijk gemaakt door genereuze bijdragen van het Ministerie van OCW, de provincie, de gemeente, het Cultuurfonds en het Hendrik Muller Fonds en veel zelfwerkzaamheid van de vrijwilligers van de Stichting Fort Sabina en de Stichting Botenloods Sabina.

Advertenties