Skip to main content

Bart Ploeg als IAME-kampioen nieuw seizoen in als fabriekscoureur bij TD RacingBart Ploeg als IAME-kampioen nieuw seizoen in als fabriekscoureur bij TD Racing
HUIZEN – Voor Bart Ploeg was het haast routine, een beker ophalen tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging van het NK IAME, maar het maakte hem niet minder trots. Hij was Nederlands kampioen geworden in de klasse X30 Senioren. De net zeventien jaar geworden karter uit Heijningen leeft om te winnen. Dat gaat hij komend seizoen hopelijk opnieuw doen. Dan als fabrieksrijder van TD Racing.

“Het was een moeilijk seizoen, maar qua races ging het wel oké”, zei Bart ietwat cryptisch bij kartcentrum Coronel in Huizen. Om het meteen te verduidelijken: “Ik heb wel veel pech gehad. Met name in het Benelux-kampioenschap. We hebben wat problemen gehad met de kart, maar gelukkig zijn we erachter gekomen wat het probleem was. Aankomend seizoen kunnen we weer gas gaan geven en kunnen we hopelijk weer titels pakken.”

Bart gaat opnieuw uitkomen in de X30 Senioren-klasse. Hij heeft een druk programma. Dat bestaat dit jaar uit het NK, Benelux, EK, een paar Franse wedstrijden en het WK. “En misschien gaan we het Benelux-kampioenschap rijden in de SuperShifter-klasse. Maar eerst die schakelkart eens testen en kijken hoe het gaat.”

De focus komt hoe dan ook te liggen op zijn functie als fabrieksrijder van TD Racing. Het is de bedoeling dat hij in de diverse kampioenschappen het Belgische merk op de kaart zet met zijn prestaties. “Daarom gaan we ook meer in Frankrijk rijden. Heel leuk, want daar heb je vaak heel leuke banen en sterke concurrentie.”

Barts rol als fabrieksrijder is uiteraard bijzonder. Maar vooral ook omdat hij de eerste en de enige fabrieksrijder is van het nog relatief jonge merk. De talentvolle Brabander is er inmiddels zeer goed mee bekend. Hij rijdt al drie jaar met veel plezier en veel succes met de Belgische frames.

Dat hij nu ook voor het vierde jaar op rij met TD gaat rijden, was voor Bart een logisch besluit. Niet alleen vanwege zijn prestaties, die voor zich spreken, maar ook vanwege de manier waarop hij met TD Racing kan werken.

“Als ik dingen niet goed genoeg vind, kan ik dat aangeven bij fabriekseigenaar Thierry Delré. Mijn aanwijzingen worden dan meegenomen in de kart voor dit jaar of volgend seizoen. Ik kan zo heel veel aanpassingen laten doen. Ik heb ook een heel goede band met Thierry. Dat helpt mee. Daarnaast vind ik het heel leuk om mee te helpen ontwikkelen.”

De belangrijkste wedstrijd van het jaar wordt uiteraard het WK in Le Mans. Daar hoopt Bart om de podiumplaatsen te kunnen meedoen. “Dat zou echt geweldig zijn. Ik weet dat ik de snelheid ervoor zou moeten hebben. Hopelijk lukt het. Dat zou ook heel goed zijn voor TD Racing.”

Tegelijkertijd hoopt Bart stiekem dat het mogelijke SuperShifter-avontuur doorgaat. “Want ik wil uiteindelijk naar de Shifters, denk ik”, legde hij uit. “Als we een SuperShifter-race gaan rijden, is dat een kwestie van ervaring opdoen. We gaan wel zien hoe het gaat dit jaar. Ik heb er in ieder geval alvast heel veel zin in!”

Advertenties