Skip to main content

Beat the Buur…En of de Burendag in de Water- en Sportwijk een succes was?

Sinds een paar jaar is Fijnaart een nieuwe wijk rijker.Beat the Buur…En of de Burendag in de Water- en Sportwijk een succes was?
Dronefoto van Bart Leijten
Over de naamgeving van dit voormalige akkerbouwgebied hoefde de verantwoordelijk wethouder destijds niet lang na te denken. “Zeg je de Fendert, dan is er altijd dat eeuwige gezever over water dat weer door het centrum van Zevenbergen gaat stromen. Dus vooruit, wij een haven, jullie een waterwijk!”

De betreffende ambtenaren raakten behoorlijk in de war van dit politieke gebaar. Wat vervolgens leidde tot grote consternatie en allerlei raads- en andere vragen binnen het gemeentehuis. Het typische Nederlandse poldermodel leidde gelukkig uiteindelijk bij het Moerdijkse College van B en W tot een compromis: “Geïnteresseerden die op een liefst originele manier en in minimaal twee woorden hun relatie met water konden aantonen, kregen voorrang op een lapje klei.”

Tijden veranderen en de hoogte van de lat ook. Want wilde je destijds in de prachtige Sportwijk een kaveltje grond bemachtigen, dan moest je eerst 100 kniebuigingen doen, daarna het Zevenbergs volkslied foutloos ten gehore brengen om tot slot binnen een half uur een hindernissenparcours af te leggen. Een onafhankelijke jury bepaalde vervolgens waar je talent lag. Was je goed in korfballen, dan kwam je in de Korfbalstraat te wonen. Je eindtijd werd je huisnummer. Een voorbeeld: Victor is een begenadigd tennisser en deed 41 minuten over een stoelendans in de raadzaal, een wedstrijdje zaklopen door de spreekkamers, degelijke vliegtuigjes vouwen van de moties van wantrouwen en een potje blaasvoetbal met de burgemeester.

De rest is geschiedenis. En zit de Fendert nu dus opgescheept met discutabele bovensloters, dubieuze handelaren in watermeloenen, uitgerangeerde watermanagers en de bedenker van de winnende slagzin…”Drink maar water, dan heb je morgen geen kater.”

De komst van de Waterwijkers, nu zo’n drie jaar geleden, leidde hier en vooral daar tot de nodige reuring op feesten en partijen. Er was nog niet een echte match te vinden tussen de bewoners van de twee buurwijken; er werd wat onwennig naar elkaar gekeken en elkaar vermijden lukte ook niet echt. Gevolg, de emoties stegen soms tot ongekende hoogtes en een hedendaagse variant van de Hoekse en Kabeljouwse twisten kon niet lang uitblijven.

Dit ging zelfs zo ver dat vanuit de nieuwe wijk een soort officiële oorlogsverklaring werd uitgevaardigd in de vorm van een heuse Battle: Beat the Buur tijdens de eerstvolgende Burendag. Nadat de Sportwijkers waren bijgekomen van het lachen, pakten zij de figuurlijke handschoen op. De dappere sportievelingen stelden slechts één belangrijke voorwaarde: de Olympische gedachte zou moeten prevaleren. Want ook dat stond een jaar of 17/18 geleden in de voorwaarden bij de aankoop van een Sportwijkwoning: meedoen is belangrijker dan winnen.

Werkgroep
Een werkgroep met vertegenwoordigers uit beide kampen werd in het leven geroepen en onder de bezielende leiding van Dennis ‘bijtertje’ van Dongen werden mooie stappen gezet. Op zaterdag 23 september, tijdens Nationale Burendag, was het dan zover… de eerste Beat the Buur was een feit. En wat was dat een schot in de roos!

Slijterij van der Maas, The Family en Jack Sweere hebben onder de noemer Fijnaart voor Fijnaart voor de juiste ingrediënten voor een geslaagd resultaat gezorgd.  Na het openingswoordje door Mark, waarin hij onder andere de sponsors hartelijk bedankte en de spel- en andere regels nog even de revue liet passeren, konden we van kiet gaan. Wethouder Pauline Joosten kwam ook nog even buurten en ze zag dat het goed was.

Van vijandigheid was bij de ruim 170 bezoekers na enkele consumpties al snel geen sprake meer en binnen de kortste keren stonden hullie en zullie gebroederlijk aan de bar en werd er niet eens meer voorgedrongen bij de prima verzorgde BBQ. “Stikgezellig”, “Keileutig” en “Super” waren veelgehoorde opmerkingen en ook tijdens spelletjes als spijkerpoepen, limbodansen en megatwister was de strijd ongekend sportief. De bewoners van de Sportwijk knepen af en toe een oogje toe en dat leverde de volgende winnaars een heuse en enige echte gouden Buurman & Buurman-medaille op.

Onderdeel                    Winnaars                     Winnende wijk

Skilopen                       Rob en Jack                 Waterwijk

Megatwister                  Fabien                          Sportwijk

Flessenvoetbal             Jelle                             Waterwijk

Limbodansen dames     Sophie                         Waterwijk

Limbodansen heren       Andrew                        Sportwijk

Doelschieten                Storm en Ezra              Sportwijk

Lasergamen                  Gelijkspel                     Sportwijk en Waterwijk             

Spijkerpoepen              Joshua                         Waterwijk

Sponsoren bedankt
Terug naar de vragende kop in dit artikel… de Burendag in de Water- en Sportwijk was een succes. Nou, maak daar maar gerust een groot succes van! En dat is voor een belangrijk deel te danken aan de groep fijne sponsors die deze Burendag mede mogelijk hebben gemaakt. Deze sponsors zijn in willekeurige volgorde: de gemeente Moerdijk, Port of Moerdijk, het Oranjefonds, Bom Engineering, WG Makelaars, B & V, Markvliet Notarissen en Rijk Zwaan, Jumbo Fijnaart en Phone House Bergen op Zoom en Hoogerheide. Nogmaals dank!

Conclusie
De doelstelling van Burendag is dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Er is één conclusie die na deze Burendag in ieder geval zeker kan worden getrokken: missie 100% geslaagd en absoluut voor herhaling vatbaar.

 

Advertenties