Skip to main content

Bericht van de wijkagentBericht van de wijkagent

Op vakantie:

De schoolvakanties zijn weer begonnen. Voor velen betekent dit dat ze mogen gaan genieten van een onvergetelijke vakantie. Zo zal ikzelf ook van vakantie mogen gaan genieten en dat betekent voor u dat ik in die periode niet aanwezig zal zijn en dus niet kan reageren op uw vragen. Uiteraard zijn mijn collega’s van het politiecluster Moerdijk er wel en zullen zij hun best doen om uw vragen aan de wijkagent of andere politiegerelateerde vragen te beantwoorden.

Let op je omgeving

Tijdens de vakantieperiode zien we vaak dat mensen hun caravan, camper, vouwwagen of ander vakantiemiddel voor de woning, op de oprit of in de buurt van de woning zetten. Niet alleen wij zien dit, maar criminelen maken vaak gebruik van deze periode om in de gaten te houden wie er binnen aanzienlijke tijd hun woning of bedrijf verlaten. Ook anderen die geen sleurhut of dergelijke hebben zullen extra scherp moeten zijn als zij met vakantie gaan. Zo bestaat de kans dat ze u zien vertrekken of uw woning enkele dagen observeren om te kijken of u thuis bent.

Melden bij de politie

Buurtbewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun omgeving of buurt. Een vreemd figuur, een vreemde auto of verdachte activiteiten bij een huis of bedrijf waarvan u weet dat er niemand aanwezig is. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden. Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het signaleren van verdachte situaties. Iemand is niet alleen strafbaar als hij een woninginbraak pleegt. Ook de voorbereidende handelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden al strafbaar zijn. Zo kan observeren van een buurt of woning dus strafbaar zijn.

Inbraken niet alleen ’s nachts:

Het is een misverstand dat inbrekers het liefst ’s nachts op pad gaan. Dit hardnekkige gerucht voerde lange tijd de boventoon. Totdat analisten vaststelden dat juist binnen dat tijdsbestek de kans op een inbraak minimaal is. Slechts 13% van de woninginbraken in Nederland vindt in de nachtelijke uren plaats, tegenover ruim 60% in de middag- en avonduren.  

Inbrekerswerktuigen:

Artikel 2.4.4 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Moerdijk (APV) stelt dat het verboden is om op een openbare plaats inbrekerswerktuigen op de openbare weg bij u te hebben of te vervoeren. Voor dit artikel kunnen de politie en gemeentelijke handhavers bekeuren.

Inbraakpreventie

  • Maak gebruik van verlichting, bijvoorbeeld buitenverlichting en verlichting op timers binnen.
  • Leg waardevolle spullen en sleutels uit het zicht en laat ze ook niet in het slot zitten.
  • Informeer uw buren over uw vakantie en vraag om een oogje in het zeil te houden.
  • Vraag uw sociale kring of familie om af en toe eens langs te gaan en eventueel binnen te lopen.
  • Zorg dat uw woning zo goed mogelijk is afgesloten en beschermd is tegen woninginbraken. Kijk voor tips en adviezen op de website: politiekeurmerk.nl.
  • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.

Misdaad in kaart

Via de site van de politie kunt u zien hoeveel, waar en wanneer er recente woninginbraken of poging tot woninginbraak zijn geweest in uw omgeving.

https://www.politie.nl/mijn-buurt/misdaad-in-kaart

Fijne vakantie:

Aan eenieder een hele fijne vakantie toegewenst en tot snel!

Met vriendelijke groet,

Pascal Weeterings

Wijkagent i.o.

Fijnaart, Heijningen, Zwingelspaan, Oudemolen, industrieterrein Dintelmond.

T – 0900 8844

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Advertenties