Skip to main content

Boevenvanger en buurtbewaker in één!

Onze nieuwe wijkagent is waakzaam en dienstbaarBoevenvanger en buurtbewaker in één!
Wijkagent Pascal Weeterings
Iedere dag zetten duizenden politieagenten zich in voor de veiligheid en het welzijn van burgers. Binnen deze grote groep van wetshandhavers vervullen wijkagenten een bijzondere rol. Eerder dit jaar heeft Pascal Weeterings (28) de wijkagenttaken van Johan Damen overgenomen voor de gebieden Fijnaart, Heijningen, Zwingelspaan, Oudemolen en industrieterrein Dintelmond. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met de man in het uniform.

Acht jaar geleden is Pascal Weeterings gestart bij de politie en inmiddels is hij hoofdagent en wijkagent in opleiding. Hij is zijn leertraject als wijkagent gestart in de Roosendaalse wijk Tolberg, wat hij nu dus voortzet in Fijnaart en omgeving. Als we vragen naar de drijfveer om bij de politie te gaan, geeft hij het antwoord dat we van mijlenver hadden kunnen zien aankomen: “Boeven vangen!”. Pascal geeft aan dat hij als kind, net als vele anderen, al de droom had om bij de politie te gaan en dat boeven vangen gewoonweg een onderdeel van die droom is. Natuurlijk moeten we dat breder zien, maar in de basis is dat wat de politie doet: het vergroten van de veiligheid.

Werkzaamheden
Als hoofdagent maakt Pascal deel uit van de Eenheid Zeeland-West-Brabant, Basisteam Roosendaal. Daaronder valt een aantal clusters, zoals ook het cluster Moerdijk. Binnen de clusters zijn meestal meerdere wijkagenten actief. Deze hebben onderling uiteraard veel contact en assisteren elkaar waar nodig. Naast het vervullen van de basispolitietaak, hebben de wijkagenten een unieke en cruciale rol in het handhaven van de openbare orde en het opbouwen van sterke banden binnen de hun toegewezen gebieden. “Contact met de mensen is dan ook enorm belangrijk”, aldus Pascal, “Wees niet terughoudend, maar speek me aan en zoek contact met me. Het gebeurt helaas te vaak dat mensen onterecht denken dat er niets gedaan wordt met hun melding of vraag.”
Pascal ziet zichzelf echt als een spin in het web. “Of het nu een burenruzie of verdachte situatie betreft of nazorg na een incident; de politie, en de wijkagent in het bijzonder, is er voor de gemeenschap.”

Zichtbaar
Een vaak gehoorde opmerking in dorpen is dat de politie niet erg zichtbaar is. Natuurlijk is er minder blauw op straat waarneembaar dan in de grote steden, maar de Fijnaartse wijkagent benadrukt wel de zichtbaarheid graag te willen vergroten. Eén manier is natuurlijk fysiek veel op straat aanwezig te zijn, maar Pascal geeft ook aan dat hij open staat voor lokale initiatieven om meer betrokken te raken bij de gemeenschap. Als voorbeelden noemt hij voorlichting op scholen en in buurthuizen of preventiegerichte advisering.

Contact
De eerste kennismakingen met de lokale gemeenschap heeft Pascal als erg prettig ervaren. “Het zijn fijne mensen, open en bereidwillig.” Hij kijkt er dan ook naar uit om meer mensen te ontmoeten. Contact opnemen met Pascal kan op verschillende manieren. Telefonisch kan dat door te bellen naar 0900-8844 en te vragen naar Pascal Weeterings of de wijkagent van Fijnaart. Per email is hij te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tenslotte is het ook mogelijk om via www.politie.nl/mijn-buurt het contactformulier in te vullen.
Zoals het een echte politieagent betaamt, kan hij het niet laten ter afsluiting nog een belangrijke tip mee te geven: “We gaan weer richting herfst en winter en dan zien we altijd een toename in het aantal inbraken. Zorg voor een goede inbraakpreventie, maar vergeet ook zeker niet schuren en loodsen goed af te sluiten. En meld altijd verdachte situaties, we doen er echt iets mee!”

Advertenties