Skip to main content

Cursus Mindfulness voor leden en niet-leden bij buurtvereniging De DriehoekCursus Mindfulness voor leden en niet-leden bij buurtvereniging De Driehoek
Ik voel me wel eens niet zo gelukkig. Heb jij dat ook? En als iemand ernaar vraagt, zeg ik toch dat alles goed gaat. Om me later dáár dan weer aan te ergeren. Wat gebeurt er dan toch?

Ons oerbrein, geërfd van onze voorouders, weet precies wat het moet doen om te overleven; sterkte uitstralen en zo nodig vechten, vluchten of verstarren. Herinnering van gevaar, negatieve herinneringen, blijven langer hangen dan positieve herinneringen. Herinnering van gevaar activeert ons stresssysteem waardoor we gaan vechten, vluchten of verstarren.

Als ik zeg dat het goed gaat, terwijl dat niet zo is, doe ik dat om sterk te zijn t.o.v. van die ander. De vraag “hoe het met me is” staat dan als herinnering van gevaar in mijn hoofd opgeslagen: “mijn zwakte wordt gezien!”.

De onderdrukking van kwetsbaarheid leidt ertoe dat ik me daar later, als de situatie voorbij is en het oerbrein in rust is, niet zo gelukkig over voel. De kwetsbaarheid komt terug, vaak nog versterkt ook.

Wat zou er zijn als ik controle had gehad over deze neiging en daad van het oerbrein? Ik was niet in levensgevaar, dus de herinnering heeft te veel stress opgeroepen, gevolgd door een overdreven reactie op de situatie.

Ik voel ook dat ik het spannend vind als ik zou zeggen dat het niet goed gaat. Het mag er zijn. Ik accepteer dat mijn kwetsbaarheid er ook is, naast de neiging om snel te zeggen dat het goed gaat. Nu ik twee mogelijkheden zie, kan ik kiezen. Kwetsbaarheid of sterkte tonen.

Mindfulness is een leefstijl die je grip geeft op je leven. Onderwerpen die aan bod komen zijn: uit de automatische piloot, je ervaring leren kennen, grenzen leren kennen, stress en stressreactie, uitdagingen bewust  beantwoorden, aandacht voor communicatie, voor jezelf zorgen, luisteren naar je hart en omgaan met verandering.

De cursus Mindfulness vindt plaats in een groep van maximaal 12 personen en duurt 8 weken. Elke bijeenkomst duurt ca. 2,5 uur en wordt gegeven door een gecertificeerde cursusleidster. Waarschijnlijk zal het plaatshebben op een van de volgende tijdstippen: dinsdagmiddag of -avond, of vrijdagmiddag. Kosten voor deze cursus bedragen € 65 p.p. Het adres waarop de cursus wordt gegeven is:

Buurthuis De Driehoek, Kwartiersedijk 1a  4793 RE  Fijnaart

Heeft u belangstelling voor de cursus, meld u zich dan liefst uiterlijk vrijdag 20 januari aanstaande aan via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 06 36326514 (Chris Keijzer, secretaris de Driehoek)

Advertenties