Skip to main content

Daphne Haverkamp. Van krantenwijk tot…

Vooruitblik 10 jaar de krant in FijnaartDaphne Haverkamp. Van krantenwijk tot…
Foto: Jan Gorter
Een hele club plaatsgenoten is iedere week druk in de weer met Fijnaart Lokaal. Daphne Haverkamp (24) is er eentje van. Daphne bezorgde van 2019 tot 2023 de papieren krant. In 2020 vroeg eindredacteur Jan Willem van Bodegom of ze ook artikelen wilde schrijven. Vanaf dat moment maakt Daphne deel uit van de redactie.  

Leuke gesprekjes met bewoners

Daphne: “In 2019 begon ik als bezorger in de Vogelwijk. Een mooie bijverdienste. Als het niet regende en ik flink doorliep, duurde mijn ronde ongeveer twee uur. Maar vaak was ik langer bezig. Want onderweg had ik ook wel eens leuke gesprekjes, met bijvoorbeeld ouderen die ik standaard elke week wel even sprak. Van sommige mensen kreeg ik ook door het jaar heen zo nu en dan fooitjes.

Frans Bauer kwam ik ook af en toe tegen. Frans is een gezellige buurman. Dan was hij de hond aan het uitlaten en maakte hij een praatje met me. Over wat er in het dorp gebeurde of over de musicals van Oranjevaan.”

Zelf schrijven

“Jan Willem ken ik uit het dorp, maar vooral via Oranjevaan. In 2020 zocht hij een nieuwe redacteur. Ik ben hem toen gaan helpen. Al snel leverde ik mijn eerste artikel aan, over de avondzwemvierdaagse. Toen ben ik steeds meer gaan schrijven en dat is naast muziek maken, skeeleren, schaatsen en op stap gaan met vriendinnen een van mijn hobby’s geworden. Naast meespelen in musicals natuurlijk!

Ik heb er echt lol in en hoop het ook nog lang te doen. Intussen steek ik er behoorlijk wat tijd in. Gelukkig krijg ik steeds meer ervaring. Eerst gaf Jan Willem vooral tips aan mij. Nu komen de andere redactieleden soms ook bij mij om raad.

Een van de leukste interviews was met Fieke Matthee. Dat ging over de musical Mees Kees op kamp, waarin zij speelt. Ook het schrijven over 70 jaar na de watersnoodramp vond ik erg mooi om te doen. Interessant om je te verdiepen in achtergrondverhalen en er achter te komen wat iemand beweegt.

Als ik iemand interview, neem ik het gesprek op. Als ik de tekst uitgewerkt heb, leg ik het weg en ga ik iets anders doen. Een poosje later kijk ik het dan nog even door. Het lukt me altijd wel om de deadline te halen. Voor de artikelen van Fijnaart Lokaal is het fijn dat Susanne Baan van de redactie het nog redigeert.”

Mijn toekomst 

“Op dit moment loop ik stage bij Avant webdiensten in Alblasserdam. In het voorjaar hoop ik mijn diploma -ik doe de opleiding journalistiek (redactiemedewerker) op het Da Vinci College in Dordrecht- te halen.

Hopelijk vind ik een baan in de journalistiek. Ik zou graag verhalen willen schrijven en verslag willen doen. Dat doe ik nu voor Eurovision Artists en Eurovision Universe. Dat zijn kenniscentra met betrekking tot het Eurovisie Songfestival. Dit wil ik verder uitbreiden. Door dit werk heb ik leuke contacten. Uiteraard met de meiden van OG3NE, die ik nog van vroeger ken. Emmelie de Forest, de Deense winnares van het Songfestival in 2013, spreek ik ook veel. Dat ontstond eigenlijk door een blunder tijdens een persmiddag. Dan is er veel hectiek en gaat alles erg vlug. Soms moet je heel snel schakelen. Ik interviewde Emmelie, maar begon met een vraag die eigenlijk voor Rosa Linn, een deelneemster van het Songfestival 2022 voor Armenië, was bedoeld. Zij lijken namelijk best veel op elkaar. Na afloop hebben we er hartelijk om gelachen.

Of ik voor Fijnaart Lokaal blijf werken, is afhankelijk van waar ik mijn toekomstige baan heb. Mijn droom is om later bij de NOS te gaan werken. Of bijvoorbeeld bij Omroep Brabant.

Advertenties