Skip to main content

“De afwisseling maakt dit werk zo leuk”

Peter Raaijmakers was 25 jaar het gezicht van Witte Roos en De Parel“De afwisseling maakt dit werk zo leuk”
Peter Raaijmakers aan het werk in De Parel.
Ruim zeventien jaar is hij manusje-van-alles in zalencentrum De Parel. Daarvoor bestierde Peter Raaijmakers bijna acht jaar De Witte Roos. Vanaf 18 oktober geniet de gastvrije Fendertsman van zijn welverdiende pensioen en verruilt hij de bar, de sporthal en de zalen voor de camping. De Parel is ondertussen hard op zoek naar een opvolger.

Peter kreeg vanuit thuis de liefde voor het horecavak mee. “Mijn ouders draaiden een jaar of acht de kantine van VV De Oudemolen. Ik was toen een jaar of tien. Daarna namen zij in 1975 café De Oude Molen over. Toen was ik achttien. In 1980 zijn ze gestopt. Voor mij kwam dat te vroeg om het café over te nemen”, aldus de Fendertsman.

Begonnen als timmerman
Peter had diverse andere baantjes voordat hij uiteindelijk toch voor de horeca koos. “Ik begon als timmerman in Oud Gastel, vervolgens ben ik bij een loonbedrijf gaan werken. Ook was ik nog grondwerker in Gouda en werkte ik aan de Volkeraksluizen”, somt hij op. Ondertussen was Peter in de voetsporen van zijn ouders getreden en runde hij samen met zijn vrouw enkele jaren de kantine van VV De Oudemolen. “Dat beviel me wel”, vertelt hij. “Toen ze dan ook een beheerder vroegen voor Gebouw Irene in Willemstad, heb ik daarop gereageerd. Ik was zo goed als rond toen ik hoorde dat Toos Meijers ging stoppen met De Witte Roos. Ik ben meteen de volgende dag eropaf gegaan en zo is het in 1999 begonnen.”

De Witte Roos
Zo’n 7,5 jaar lang was Peter beheerder van De Witte Roos, tot het gebouw plaats moest maken voor woningen. “Dat was een mooie tijd”, blikt hij terug. “Als beheerder pachtte je het gebouw van de gemeente en draaide je verder overal voor op. Ongeveer zoals het nu bij De Parel ook is. Alleen is hier nu alles veel groter.”
Op 22 december 2006 draaide Peter voor de laatste keer de deur van De Witte Roos op slot. “De maandag erop ging ik aan de slag bij De Parel. Alleen niet meer als kleine zelfstandige, maar als medewerker.”

Manusje-van-alles
Peter kwam in dienst als conciërge. “Je bent meer een manusje-van-alles hoor”, merkt hij lachend op. “Je verricht alle voorkomende werkzaamheden, zoals onderhoud, horeca, schoonmaken, de zalen in gereedheid brengen, het bijhouden van de sporthal en de andere zalen, reparaties, noem maar op. Het is zeer gevarieerd werk. Die afwisseling maakt dit werk zo leuk. Ook kom je veel in contact met anderen. ’s Middags heb je de biljarters, de vergaderingen en de cursussen. ’s Avonds de repetities van de muziekverenigingen. En dan tussendoor natuurlijk de trainingen van De Kieviten en de gym van de scholen.”

51 jaar werken
Sinds de coronatijd is Peter niet langer fulltime in De Parel te vinden. “Ze zochten bij het Markland College iemand voor de technische dienst. Met wederzijds goedkeuren ben ik daar aan de slag gegaan. Dat beviel goed. Sindsdien werk ik drie dagen op school en twee middagen en avonden in De Parel. Maar op 18 oktober komt aan allebei een einde. Na 51 jaar werken is het goed geweest.”

Hardcore
Peter kijkt terug op een hele leuke periode in De Parel. “Bijzonder waren de feesten van Vendetta. Dan hielp je mee met op- en afbouwen en ook met de horeca. Met die hardcore maakte je wat mee hoor”, zegt hij met een alleszeggende knipoog. “Heel leuk waren ook de gezondheidsmarkten van de Kruisvereniging, de kleindierententoonstellingen en de kattenshows. Maar ook de bedrijfsfeesten en de grote shows in de sporthal. Van de bekende artiesten die hier optraden, vond ik Golden Earring het meest speciaal. Maar alles vond ik even leuk.”

Babbeltje aan de bar
Wat Peter het meest gaat missen, is het babbeltje aan de bar met de gasten. “Daarbij krijg je weleens wat te horen. Maar daar onthoud ik niets van hoor”, merkt hij op. “Het gaat het ene oor in en binnen tien seconden het andere oor alweer uit.” Na 18 oktober heeft Peter geen verplichtingen meer. “Het eerste half jaar doe ik helemaal niets en daarna zien we wel.” De camping staat wel op zijn lijstje. “We hebben een toercaravan. Tot vijf jaar geleden gingen we in de zomervakantie naar Limburg en in het voorjaar naar Zeeland of de Veluwe op. Nu staan we het hele seizoen op een vast plekje. Eén keer zetten we de caravan op zo’n plek, waar hij zeven maanden blijft staan. Dan lekker de beentjes omhoog en genieten maar.”

Alle markten thuis
De Parel is naarstig op zoek naar een opvolger. Het liefst ook iemand die van alle markten thuis is. Het werk bestaat voor twintig procent uit horeca en voorraadbeheer en voor tachtig procent uit conciërgewerkzaamheden, zoals kleine reparaties, periodiek onderhoud en als meewerkend voorman bij de schoonmaak van het gebouw.
Peter kan het werk iedereen aanbevelen. “Het is zeer afwisselend. Bovendien heb je veel vrijheid bij het indelen van je werk. Het is gewoon een hele leuke job.”

Advertenties