Skip to main content

Respect en feestvreugde: Fijnaart beleeft 4, 5 en 6 mei intens



Respect en feestvreugde: Fijnaart beleeft 4, 5 en 6 mei intens
Oranje Comité Fijnaart
Niet alleen met Koningsdag, maar ook tijdens de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei heeft het Oranje Comité Fijnaart veel georganiseerd. Op 4 mei werden de burgers en militairen uit de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen herdacht. Op Bevrijdingsdag was er een groots feest voor de oudere jongeren. Op 6 mei werd er voor kinderen van groep 7 en 8 een herdenking georganiseerd.

Zondag 4 mei herdachten we allen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties of bij vredesoperaties zijn omgekomen — burgers en militairen, in Nederland of waar ook ter wereld.

De herdenkingsbijeenkomst vond plaats in De Ontmoetingskerk in Fijnaart. Deze werd goed bezocht, met ook jonge kinderen onder de aanwezigen. De organisatoren vonden het bijzonder fijn om te zien dat de jeugd op deze manier betrokken raakt bij het herdenken. Sprekers tijdens deze dienst waren Lobke Krijgh, Jannie Meeuwisse, raadslid Jack Lems, Mijntje Nijhoff, pastoor Bastiaanse en Adriaan Verhagen. Een prachtige muzikale bijdrage werd geleverd door Jacqueline de Regt.

De stille tocht vertrok om 19.25 uur vanaf De Ontmoetingskerk naar het oorlogsmonument bij de katholieke begraafplaats aan de Molenstraat. Dit gebeurde onder begeleiding van Muziekvereniging Oranjevaan, Muziekvereniging De Unie en Drum- en Showband Heijningen. Onderweg sloten nog veel mensen aan. Velen van ons waren onder de indruk en toonden veel respect. Mooi om te zien dat het leeft onder de Fijnaartse bevolking.

Helaas is niet iedereen in Fijnaart zich bewust van het belang van gedenken en herdenken. Enkele kinderen gedroegen zich niet respectvol tijdens het passeren van de stille tocht. Het Oranje Comité benadrukt dat vrijheid kostbaar is en niet vanzelfsprekend. Daar mogen en kunnen wij niet zomaar aan voorbijgaan: vrijheid geef je door, van generatie op generatie. De basisscholen in Fijnaart en Heijningen dragen hieraan bij.

Bij aankomst op de begraafplaats werd geluisterd naar The Last Post. Daarna was iedereen twee minuten stil, en werd — onder begeleiding van vrijwillige muzikanten — het Wilhelmus gezongen, ons nationaal volkslied. Vervolgens werden er kransen en bloemen gelegd en werden de aanwezigen uitgenodigd voor een kopje koffie of thee in de Jacobushof.

Het Comité dankt iedereen die een muzikale, organisatorische of verkeerskundige bijdrage heeft geleverd om deze herdenking mogelijk te maken.

dia1

Wat een feest en wat heerlijk om bevrijdingsdag met Fijnaartse ouderen te mogen vieren. Maandagmiddag was het een drukte van jewelste in de feesttent op het parkeerterrein bij de Jan Punthof. Muziek werd verzorgd door Nostalgique, helemaal uit Alkmaar… je moet er wat  voor over hebben om naar dat gezellige Fijnaart af te reizen. Ontzettend leuk en absoluut een succes.

De vrijwilligers liepen het vuur uit hun sloffen om de aanwezigen te voorzien van een 'natje en een droogje'. Gelukkig waren ze met een grote groep want o, wat waren er veel mensen aanwezig. Niet alleen Nostalqique vulde het podium. Er was nog meer entertainment op het podium:

Een optreden van Koning Leeuw…. tja, en wie zit er dan in dat pak van Koning Leeuw? Dat het een man was had iedereen al wel snel in de gaten, maar wie dan? Dan gaat de kop van de leeuw omhoog en voilà… Senno Roks komt in beeld. Nog meer onherkenbare figuren kwamen optreden. Net als met Koningsdag waren er 2 Masked Singers. Eland & Eland traden op. Ga het maar raden hoor, dat is nog niet zo eenvoudig. Wie o wie zaten er in die prachtige pakken en zongen de longen uit hun lieflijke Elandlijfjes…. Niemand minder dan Sandra Driessen en Anita Aarts bleken dit te zijn. Ad Palings zorgde voor wat grappen en grollen op het podium en ook zijn zangtalent bleef niet onopgemerkt. Handje omhoog, handje omlaag bij de quiz met toch wel veel vragen over Fijnaart van vroeger: Hoe heette het hotel naast de Berenboot vroeger? was een van de vragen.

De stemming zat er goed in. Er werd gedanst, de polonaise werd ingezet en een leeg podium.... Dat kan niet in de Fendert. Ad Malée klom het podium op en kreeg iedereen aan het (mee)zingen & dansen. Genoeg mensen die er een prachtig feestje van hebben gebouwd. En de verzorging... TOP.

De hapjes, en dat waren er veel, waren verzorgd door De Graanbeurs, de Berenboot, de Fendertse Hoeve, de Family. De mensen kwamen niets tekort. Gezellige bloemetjes op tafel, daar heeft Bloemenshop Marloes voor gezorgd. Evenementstichting Fijnaart zorgde ervoor dat de tenten met tafels en stoelen beschikbaar werden gesteld.

Veel vrijwilligers staan altijd weer paraat om mee te helpen met het opbouwen en afbreken van het hele feestgebeuren en niet te vergeten het rondgaan met de hapjes en de drankjes. Aan deze vrijwilligers dacht Bakkerij Sonneveld…. zij leverden worstenbroodjes voor deze club mensen. Het was een geslaagde en vrolijke middag die rond 17.00 uur op zijn einde liep.

Dinsdag 6 mei was de eerste schooldag voor de basisscholen in Fijnaart en Heijningen.
De Oranjecomités van Fijnaart en Heijningen organiseren al jarenlang de Dodenherdenking voor schoolkinderen. Net als vorig jaar hebben Susan Rispens en Lobke Krijgh zich ingezet voor de organisatie van de herdenking voor scholieren. Beide dames trokken de kar op 6 mei, maar zijn erg blij dat ze konden rekenen op de hulp van vrijwilligers van de kerk en beide comités. De groepen 7 en 8 van basisscholen De Fijne Aarde, De Springplank en Het Kompas uit Heijningen waren voor deze plechtigheid uitgenodigd.

In 2024 is besloten de herdenking te organiseren op de maandag direct na de meivakantie. Aangezien deze dag dit jaar samenviel met Bevrijdingsdag, werd uitgeweken naar dinsdag 6 mei. Ondanks dat De Springplank niet kon deelnemen vanwege een studiedag, waren er toch bijna 90 kinderen aanwezig bij deze plechtigheid.

Namens de scholen las juf Carolien van Laarhoven een verhaal voor. Vervolgens sloot Lise af met een zelfgeschreven verhaal over vrijheid. Cornald Nuiten was bereid om The Last Post te spelen tijdens het hijsen en halfstok hangen van de vlaggen. Daarna hielden de aanwezigen twee minuten stilte. Tot slot werd het Wilhelmus afgespeeld.

De organisatie had ervoor gezorgd dat alle leerlingen een oranje of witte gerbera bij het monument op de protestantse begraafplaats konden leggen, ter ere van de omgekomen burgers en oorlogsslachtoffers. Ook de vijf graven van militairen die daar liggen, werden niet overgeslagen.

Bij het verlaten van de begraafplaats werden alle aanwezigen en vrijwilligers door de organisatie bedankt. Uit de grote opkomst, maar ook uit de indruk die deze herdenking heeft gemaakt op de leerlingen, blijkt hoe belangrijk het is om te blijven herdenken. Volgend jaar zal de herdenking voor groep 7 en 8 opnieuw plaatsvinden in de week na de meivakantie. De organisatie spreekt de hoop uit dat de leerlingen weer zo enthousiast zullen reageren en hoopt wederom op een grote opkomst.

Advertenties