De moestuin van Kees Deijkers

De moestuin is zijn lust en zijn leven. Als Kees op vakantie is, wordt hij na een paar dagen wat onrustig. Want, hoe zou het toch met het fruit, de groente en de kippen gaan? Van jongs af aan is Kees in de tuin te vinden. Kees weet veel van tuinieren, heeft er ook veel over gelezen. Zijn moestuin, ongeveer 700 vierkante meter groot, ligt aan de overkant van zijn geboortehuis. In 1990 nam hij het over van zijn vader. Het tuinieren is hem met de paplepel ingegoten. De zus en drie broers van Kees tuinieren ook allemaal.
Een heleboel groente en fruit
Kees somt op wat er zoal in zijn moestuin is te vinden: “2 notenbomen, 8 perenbomen, 15 appelbomen, 5 pruimenbomen, 10 kersenbomen en 5 morella’s, 5 zwarte bessenbossen, 10 rode bessenbossen en 2 witte bessenbossen. Oja, dan heb ik er ook nog sla, aardappelen, spinazie, ui, prei, bonen, bloemkool, broccoli, tomaten, komkommer, aardbeien, druiven en paprika staan. En dan vergeet ik vast nog wel iets.
Betsie, de vrouw van Kees vult aan: “We eten iedere dag verse groente en fruit uit de tuin, heerlijk toch! Alleen voor bananen en sinaasappelen moeten we naar de winkel. Of als de appels op zijn. We krijgen lang niet alles zelf opgegeten, dus we geven geregeld iets weg. Aan onze zonen Lesly en Marlon en hun gezinnen bijvoorbeeld. Alleen spinazie raken we niet aan ze kwijt.”
Kees: “In al die jaren is er al een heleboel groente en fruit door mijn handen gegaan. Als ik dat allemaal bij elkaar zou optellen, dan zouden we er een paar grote supermarkten mee kunnen vullen. In de tuin heb ik twee tunnelkassen (120 meter) staan. Er is ook een grote vijver. Met koikarpers, goudkarpers en windes, allerlei formaten. En met kerstmis deel ik 60 amaryllissen uit in de familie. Wel met de voorwaarde dat ik de bollen weer terug krijg. Want die gaan opnieuw de grond in voor het jaar erna.”
In de prijzen
Kees: “We vriezen veel in en maken onze eigen appelmoes, tomatenpuree en allerlei soorten jam (zoals van zwarte bessen, kersen, aardbeien en morella). En in de moestuin lopen twee kippen, dus we hebben altijd een vers eitje. Vroeger had ik veel meer kippen en ook hanen voor de slacht. Maar daar ben ik op een gegeven moment maar mee gestopt.
’s Avonds drinken we graag een glaasje wijn. Die maak ik al veertig jaar zelf. Dat is echt een hobby, ik heb ook een eigen wijnkeldertje. Er zijn jaren geweest dat ik ruim driehonderd liter maakte. Ik ben jarenlang lid geweest van een West-Brabantse vereniging met wijnmakers. Helaas is die tijdens de coronaperiode opgeheven. Ik ben Nederlands kampioen vruchtenwijn geweest en heb met mijn eigen wijn allerlei prijzen gewonnen. Die bekers stonden lang onder het stof in de schuur. Op een gegeven moment heb ik ze maar weggegooid, een halve kliko vol.
Vroeger hadden we een grote volière in de achtertuin staan. Ik kweekte kanaries en ben veel naar tentoonstellingen geweest. Met die kanaries won ik ook de nodige bekers. Maar daar ben ik intussen al weer een tijd geleden mee gestopt. Ooit heb ik een bijzondere prijs gewonnen: de grootste eigenheimer van Nederland. Die reuze-aardappel woog maar liefst twee kilo. En smaakte ook prima trouwens.”
Bezige bij
Op zijn tweeëntwintigste trouwde Kees met de Gastelse Betsie en gingen ze in de Jan van Glymesstraat in de Fendert wonen. Betsie: “Het is maar goed dat Kees zijn tuin heeft, anders zou hij zich behoorlijk vervelen. We doen veel samen, zoals wandelen en fietsen, maar hebben ook onze eigen dingen; Kees zijn moestuin en ik de bloemen en planten thuis. Kees helpt altijd bij het eten. Hij maakt de groente klaar, ik kook.”
Kees was vroeger altijd veel in beweging. Op de fiets naar het werk in Dintelmond en in zijn vrije tijd hardlopen en wielrennen. Ook nu is Kees nog heel actief. Als dat lukt, zwemt hij drie keer per week. Dat doet hij al jaren, in De Oester waar hij ook vrijwilliger is. Op donderdagavond speelt Kees een potje biljart en daarnaast leest hij graag of kijkt hij sport op televisie.