Skip to main content

De Polder wordt overgedragen aan een koppel met dezelfde passie.

"Ook bij ons staan gezelligheid en kwaliteit voorop"De Polder wordt overgedragen aan een koppel met dezelfde passie.
Jan Gorter
Rienus en Sonja Leijten zijn voor velen al geruime tijd bekende gezichten in Heijningen en omgeving. Na vele jaren in de horeca gewerkt te hebben, gaat Rinus met pensioen en blijft Sonja nog een paar dagen per week de nieuwe eigenaars van De Polder vergezellen.. André en Lisette nemen De Polder met enthousiasme over. Zij zetten De Polder voort met dezelfde ambitie als Rinus en Sonja: gezelligheid onder het genot van een goed stuk gegrild vlees en een drankje.

Tientallen jaren geleden startte een postbode met een kleine cafetaria op de T-splitsing Oude Heijningsedijk - Hoge Heijningsedijk. Vervolgens kreeg het cafetaria de naam "De Sjars", bekend om het frietje Sjars. Toen Rienus en Sonja het cafetaria overnamen, heette het 'De Put'. "Wie wil er nu in de put zitten?", vroeg Rienus zich af. Al snel kwamen Rienus en Sonja op de gepaste naam "De Polder". Als voetballers een wedstrijd moesten voetballen in Heijningen, werd er meestal gezegd "We moeten in de polder voetballen". Zo is de naam ontstaan.

Rienus werkt ondertussen al bijna 50 jaar in de horeca. Hij startte in Het Keldertje in Willemstad, wat voor vele 40-plussers een bekende bar was. Na vele jaren achter de bar te hebben gestaan in Het keldertje, startte Rienus bij Bar Dancing Het Vossehol, dat hij na enkele jaren samen met Sonja overnam. Enkele jaren later werd de discotheek omgebouwd tot een gezellige bar/poolcafé, waar tevens vele darters een pijltje gooiden. Dartteam 't Vossehol speelde al snel op hoog niveau in de competitie. Vele beroemde darters, zoals Kees en Mikel speelden op een hoog landelijk niveau. Voor velen, en dus ook uw verslaggever, was Het Vossehol naast andere uitgaansgelegenheden in Willemstad een vast verblijfsadres in de weekenden, waar veel natuurlijk gebrouwen vocht werd genuttigd.

Na vele jaren tot in de nachtelijke uurtjes hard gewerkt te hebben in Het Vossehol, namen Rienus en Sonja De Put in december 2010 over. Het toenmalige cafetaria werd grondig verbouwd en werd een mooi sfeerrestaurant met cafetaria. De opening was in maart 2011. Rienus en Sonja gingen ten tijde van de overname eten bij een Argentijns Restaurant aan de andere zijde van het Hollands Diep en waren onder de indruk van de heerlijke vleesgerechten. Deze waren bereid op een houtskoolgrill. Dit bracht Rienus en Sonja ertoe om grillgerechten aan te bieden in De Polder. De grillgerechten staan nog steeds bovenaan de menukaart. Bezoekers komen van heinde en verre voor deze gerechten. Ook voor fietsers en motorrijders is De Polder een mooi punt om even uit te rusten op het terras. 

Enkele maanden geleden wensten Rienus en Sonja te gaan genieten van hun jonge jaren en De Polder over te dragen aan een enthousiaste opvolger. Na enkele maanden kwamen Lisette van Hamburg en André van der Wulp op bezoek. Zij waren al vertrouwde gasten en hun dochter werkt regelmatig bij De Polder. Deze keer kwamen ze niet als gast, maar als geïnteresseerden om De Polder over te nemen. André heeft al tientallen jaren ervaring in de horeca en was o.a. een getalenteerde kok op vele cruisschepen, waaronder een van de grootste cruiseschipen ter wereld, genaamd Seven Seas Explorer. Zo heeft hij ervaring met alle wereldgerechten. Lisette is o.a. bekend van de eerdere Prima Hobbywinkel op de Voorstraat, maar heeft daarnaast tevens een accountantskantoor en verkoopt diverse hobbyartikelen op haar website en via marketplaces. Samen hebben zij veel ervaring in het ondernemerschap en tevens ervaring in de horeca. "Daarbij heb ik ongeveer 10 jaar ervaring bij Shirley, de welbekende Chinees in Fijnaart", vult Lisette aan.

Bij een overname is de eerste gedachte dat de nieuwe eigenaren het restaurant/cafetaria hier en daar zullen veranderen, maar niets is minder waar. "Waarom zou je een mooi restaurant met heerlijke gerechten en een gezellige sfeer veranderen?", zegt André. Zijn grote hobby is thuis barbecueën met de welbekende Green Egg en gerechten samenstellen en maken voor de bezoekers van een groot cruiseschip, genaamd Seven Seas Explorer. Hij kan nu letterlijk de boot missen, maar wenst de boot spreekwoordelijk niet te missen als het om de overname van De Polder gaat. André vertelt dat hij enkele weken gelden al "stage" heeft gelopen bij De Polder. Dat ervaarde hij zeer positief. "Mijn passie gaat uit naar het werk in de keuken, maar als ik klaar ben, maak ik graag een praatje met de klanten" gaf hij te kennen. Vervolgens kreeg hij spontaan een 5-sterren review op Google, zo vertelt Sonja. De insteek die Rienus en Sonja in 2011 hadden is exact hetzelfde als de insteek die André en Lisette hebben: gastvrij zijn, kwaliteit uitstralen en kwaliteitsgerechten aanbieden voor een betaalbare prijs. Het menu blijft hetzelfde, evenals de website, de naam etc. Evenals voorgaande jaren verandert de menukaart +/- elk half jaar.

De overdracht had al plaats moeten vinden, maar door wat vertraging vanuit de gemeente duurt het langer dan gepland.

Rienus en Sonja willen graag alle gasten bedanken voor hun vertrouwen in De Polder. Sonja zal nog regelmatig te vinden zijn in de bediening bij De Polder en een praatje maken met de gasten. Rienus zal met zijn nieuwe licht ondersteunende fiets met regelmaat door de polder racen en zal waarschijnlijk zijn tussenstop maken bij... De Polder.

 

Advertenties