“Door te geven en nemen kunnen we elkaar helpen en voorkomen we voedselverspilling”
Nicky van Dam helpt dorpsgenoten met buurtkastje
Nicky van Dam woont al bijna haar hele leven in Fijnaart en woont met Ben den Boer en hun kinderen Milou, Lieke en Simon aan de Kadedijk. “Ik ben tien jaar juf geweest en deed daarnaast de administratie van het bedrijf van Ben. Toen het bedrijf begon te groeien en er een kindje op komst was, besloot ik om alleen nog in het bedrijf te gaan werken. Ik doe dit met veel plezier.”
Elkaar helpen en voor elkaar klaar staan
Naast het werken in het bedrijf is Nicky actief in de Protestantse kerk in Fijnaart waarbij elkaar helpen en voor elkaar klaar staan een belangrijk begrip is binnen het geloof. Dat maakt ook dat Nicky het ook belangrijk vindt om er voor anderen te zijn. “Overal merk je nu dat de prijzen stijgen, met name door de oorlog in Oekraïne. Het is een gekke tijd waarin we leven. Voor iedereen stijgen de prijzen. Ook voor ons. Wij hebben het gelukkig goed. We zitten in de goede sector,” legt Nicky uit. Het ontgaat haar niet wat een ellende deze tijd voor andere mensen kan brengen en dit raakt haar. “Daarom ben ik gaan uitzoeken wat ik kon doen.”
Delen en verspilling voorkomen
Ze kwam uit bij de landelijke Stichting SoGoed. Deze stichting zet zich in voor mensen met wat minder en draagt hiermee bij aan een groenere planeet. Een van de acties van de stichting is het buurtkastje. Mensen kunnen hierdoor delen en voedselverspilling tegen gaan. “Mensen kunnen in zo’n buurtkastje producten zetten die zij zelf niet meer kunnen gebruiken of er iets uithalen waar ze zelf wel iets aan hebben.” Die kastjes worden gemaakt door mensen met een handicap. “Extra leuk natuurlijk, want zo hebben zij ook meteen werk. Alleen is zo`n kastje wel meteen 160 euro. Ik vond dit erg veel aangezien ik ook niet wist hoe het gebruik zou gaan lopen. Daarom ben ik zelf op zoek gegaan naar een kast.”
Levensmiddelen en verzorgingsproducten
Het zoeken van een kastje is uiteindelijk gelukt en dit staat nu naast het huis van Nicky. “Familie en vrienden hebben er als hulp alvast wat levensmiddelen en verzorgingsproducten in gezet.” Het is de bedoeling dat mensen die het kunnen gebruiken deze spullen dan kunnen komen ophalen. “Het hoeft niet per se zo te zijn dat je krap bij kas zit. Ook wanneer je geen producten wilt verspillen, mag je het lekker meenemen,” benadrukt Nicky. “Daarnaast mogen mensen natuurlijk ook juist spullen in het kastje komen leggen voor anderen.” Nicky kijkt zelf regelmatig even in het kastje om te kijken of de producten die er in staan nog goed zijn. Ze hoopt dat het kastje goed gebruikt gaat worden, omdat ze anders alsnog de producten weg moet gooien.
Een goede plaats
Nu staat het buurtkastje aan het pad dat tussen de Kadedijk 78 en Kadedijk 84 naar beneden loopt. Toch is er twijfel of dit de juiste plek is. “Er wordt door veel mensen over het pad gewandeld naar de Appelaarsedijk. Maar ik twijfel of mensen het buurtkastje nu zien staan vanaf bovenaan de dijk,” legt ze uit. Mensen vinden het misschien ook moeilijk om bij zo`n kastje spullen te halen, omdat ze niet willen laten zien dat ze bijvoorbeeld krap bij kas zitten. “Daarnaast wil ik zicht hebben op de kast, maar mensen moeten wel de vrijheid kunnen voelen om bij ons naar beneden te lopen.
Tips voor een goede plaats voor de buurtkast? Deze zijn altijd welkom,” vertelt Nicky. Het zou ook erg mooi zijn als er misschien meer mensen in het dorp zijn die zo`n buurtkastje willen plaatsen. “Zo kunnen we nog meer mensen helpen.”