Skip to main content

Een bijzonder monument in OudemolenEen bijzonder monument in Oudemolen
Coen Heijkoop

De oproep in Fijnaart Lokaal laat ik niet aan mij voorbij gaan en ik wil deze kans graag benutten om de molen “Oude Molen” in Oudemolen (opnieuw) onder de aandacht te brengen onder de inwoners van Fijnaart.

Want als je mensen op straat vraagt. “Kent u de molen van Oudemolen?”, dan krijg je steevast trots te horen: “Natuurlijk kennen we die.” Vraag je dan: “Bent u weleens binnen geweest?” Dan volgt er een aarzeling en soms:  “Ja, lang geleden met de basisschool.”

Vraag je nog even door: “En weet u dat er in de molen allerlei molengerelateerde producten te koop zijn?” dan hoor je vaak resoluut: “Nee, dat wist ik niet.”

En kijk, dat vinden wij, als vrijwilligers, nu zo jammer!

Hebben we een prachtige maalvaardige molen met monumentale status in Fijnaart, waar wij als vrijwilligers trots op zijn, en dan weten veel (nieuwe) inwoners niet dat je daar op woensdag en zaterdag langs kunt gaan voor een bezichtiging met gepassioneerde uitleg over  deze bijna 180-jarige molen.

Diverse graansoorten, zoals tarwe, boekweit, spelt en gerst worden op ambachtelijke wijze door de molenaars gemalen en verwerkt in (h)eerlijke brood- en koekmixen, waar je thuis mee aan de slag kunt gaan.

In het winkeltje beneden kunt u gezellig rondkijken en kunt u terecht voor advies betreffende de verschillende producten die te koop zijn.

Met een beetje geluk staat de oven aan en kan er geproefd worden van een heerlijk geurende boterkoek of versgebakken koekjes.

Vanaf november liggen de winterse producten weer in de schappen en kan Sinterklaas ook langskomen voor speculaas-, pepernoten- en kruidnootjesmix.

En is Sinterklaas weer naar Spanje afgereisd, dan staat de oliebollenmix weer op de plank.

Gelukkig weten al veel mensen de weg naar de molen in Oudemolen te vinden en die willen we zeker bedanken. Tegen alle anderen willen we zeggen: Kom, trek die stoute schoenen aan en stap op woensdag of zaterdag de molen eens binnen voor een bijzondere belevenis, terug in de tijd.

Wij, molenaars en vrijwilligers heten je van harte welkom.

img 8618

Advertenties