Skip to main content

Een échte Fendertse verjaardagskalender

Daphne van Steen eert de historie van Fijnaart en omgevingEen échte Fendertse verjaardagskalender
Daphne van Steen met haar Fendertse Verjaardagskalender op de kerstmarkt van Fijnaart.
Heimwee is een bijzonder fenomeen. Sommige mensen weten zich er geen raad mee, maar Daphne van Steen heeft een mooie en vooral creatieve manier gevonden om er mee om te gaan.

Voor haar studie verhuisde Daphne een aantal jaren geleden naar Wageningen, een prachtige stad in Gelderland. Ze woont er nu nog steeds en is inmiddels werkzaam als Junior Nutritionist in de agrarische sector. Toch blijft Fijnaart, waar ze geboren en getogen is, haar als een magneet aantrekken en in de weekenden is ze vaak weer terug in haar geliefde dorp. Het dorp waar Daphne ook al vroeg haar creativiteit ontwikkelde, ging tekenen en schilderen, muurschilderingen maakte en allerlei soorten kaarten ontwierp. Nu heeft ze een manier bedacht om alles samen te brengen in één mooi project; het maken van een verjaardagskalender met illustraties van gebouwen in Fijnaart en omgeving.

Ze begon met het maken van tekeningen van de verschillende panden. Het oude gemeentehuis aan de dijk, de Korenmolen in Oude Molen, de Protestantse Kerk, maar ook verloren gegane gebouwen werden door Daphne weer op papier gezet. Zo heeft bijvoorbeeld de Fijnaartse watertoren, die in 1944 door de Duitsers werd vernietigd en nadien nooit herbouwd is, een mooie plaats gekregen in de kalender. Haar opa, Sjaan Kannekens, hielp haar alle illustraties van de bouwwerken te voorzien van korte beschrijving. Zijn enorme kennis van de Fendertse geschiedenis en rol binnen de Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen, maakten hem natuurlijk de ideale informatiebron voor de begeleidende tekstjes.

12 maanden, 12 gebouwen, 12 tekeningen en 12 tekstjes; al met al een flinke uitdaging, maar nu is hij klaar. Het is prachtige, echt Fendertse, verjaardagskalender geworden. Daphne stond er afgelopen zondag al mee op de Kerstmarkt, dus wellicht hangt hij al op menig muur in Fijnaart. Zo niet, bestel hem snel op www.etsy.com/nl/shop/DaphnesartCrafts.

 

Advertenties