Skip to main content

“Een prachtige mijlpaal, op naar de volgende”

Tien jaar Fendert Lokaal en Fendertinterview“Een prachtige mijlpaal, op naar de volgende”
Albert Bienefelt en Jan Willem van Bodegom, man achter het Fendert Interview en oprichter Fendert Lokaal. Foto Jan Gorter
Deze maand is het precies tien jaar geleden dat de eerste Fendert Lokaal bij de inwoners van Fijnaart, Heijningen, Oudemolen en Zwingelspaan in de bus viel. In die eerste uitgave stond ook een van de eerste Fendertinterviews met Marlies van Dueren den Hollander en Hein de Kort. Fendert Lokaal was een idee van Jan Willem van Bodegom en Fendertinterview van Albert Bienefelt. In dit artikel blikken beide oud-klasgenoten terug op hun initiatieven en hoe die zich in de loop van de tijd ontwikkeld hebben.

“Voordat het plan voor een lokale krant ontstond, werkte ik bijna twintig jaar bij De Bodes”, steekt Jan Willem van wal. “Uiteraard zorgde ik ervoor dat de nieuwtjes uit mijn woonplaats ruimschoots aan bod kwamen in de Moerdijkse Bode. Maar toen ik in 2010 de uitgeverij in Zundert verliet, droogde ook het nieuws uit Fijnaart en Heijningen op. Dat terwijl er zoveel gebeurde in ons dorp. Daardoor ontstond bij mij het idee om een lokaal krantje te beginnen. Ik wist op voorhand dat ik daar nooit een boterham mee zou kunnen verdienen. De belangrijkste drijfveer was om mijn plaatsgenoten op de hoogte te houden van het plaatselijk nieuws.”

Adverteerders
“Een huis-aan-huisblad kan alleen bestaan als er voldoende adverteerders zijn. Nu kan ik wel een stukje schrijven en foto’s maken, maar het werven van advertenties is een vak apart. Daarom zocht ik contact met mijn oud-collega Tom Aarts uit Etten-Leur. Hij vond het leuk om de acquisitie te doen en ook om de opmaak van de krant voor zijn rekening te nemen. Zo ontstond Fendert Lokaal en verscheen op 25 maart 2014 de eerste editie.”

Oekraïne
“Op de voorpagina van het eerste nummer stelden we vanzelfsprekend onszelf voor en legden we uit wat de bedoeling was. Het is wel grappig om dit terug te lezen. Zo schreef ik dat iedereen nieuwsgierig is naar het nieuws van dichtbij. ‘Een inbraak in onze straat houdt ons meer bezig, dan de toestand in Oekraïne’. Anno 2024 klopt dat niet helemaal meer.”

Corona
“In de ruim 8 jaar dat Tom en ik samen Fendert Lokaal maakten, is er veel gebeurd. Vooral de coronatijd was een bijzondere periode. Met hangen en wurgen kregen we het toch voor elkaar om ook toen wekelijks een krant uit te brengen. In die acht jaar heb ik honderden interviews mogen afnemen van huwelijksjubilarissen, dorpsgenoten die iets bijzonders hadden meegemaakt, verenigingen, noem maar op.”

Steeds lastiger
“De laatste jaren werd het steeds lastiger om tijd te vinden voor Fendert Lokaal. In 2021 kwam ik fulltime in dienst bij het Bravis ziekenhuis. Daardoor bleven alleen de weekenden over en ging elke zaterdag en zondag op aan het krantje. Ook merkte ik dat ik bij sommige onderwerpen op de ‘automatische piloot’ ging schrijven. Tom had inmiddels eveneens een fulltime job, zodat we tot de slotsom kwamen dat het goed was geweest. Alleen zou het verdwijnen van Fendert Lokaal een gemis zijn voor het dorp. Gelukkig is dankzij de inzet van Leon en Marjan de Haas en Yorick Zandee een stichting opgezet en kon met behulp van vrijwilligers het lokale krantje een doorstart maken als Fijnaart Lokaal. Zo nu en dan neem ik nog wel de pen ter hand, maar gelukkig niet meer met de wekelijkse druk van enkele jaren geleden.”  

Fendertinterview
Tegelijk met Fendert Lokaal ontstond Fendertinterview. Initiatiefnemer Albert Bienefelt legt uit hoe dat is gegaan. “Ruim tien jaar geleden zette Marco Verhage de Facebookpagina FijnaartNieuws op. Hierop deelde hij allerlei informatie over gebeurtenissen in het dorp. In die tijd werkte ik in Roosendaal. Samen met een collega van de gemeente hadden we bedacht om iedere week een wijkbewoner in het digitale zonnetje te zetten. Dat deden we door een lijst met niet al te ingewikkelde vragen te laten invullen. Die plaatsten we op de Facebookpagina van de wijk. Bewoners lieten merken dat ze dit leuk vonden en daarnaast leverde het ook allerlei aardige gesprekken op.”

Wekelijks Fendertinterview
“Toen ik het initiatief van Marco tegenkwam, benaderde ik hem met de vraag of een wekelijks Fendertinterview wellicht een aardige aanvulling op zijn Facebookpagina zou kunnen zijn. Hij reageerde meteen enthousiast. Nadat ik wat mensen in de Fendert had overgehaald om mee te doen, konden we het allereerste Fendertinterview in maart 2014 plaatsen.”

Fendert Lokaal
“Dat wist ik helemaal niet, maar zo’n beetje tegelijkertijd was Jan Willem van Bodegom gestart met Fendert Lokaal. Jan Willem ken ik al vanaf de lagere school. Ik nodigde hem uit voor een bak koffie en we zaten gelijk op dezelfde golflengte. Ja, laten we het Fendertinterview ook iedere week in Fendert Lokaal zetten!”

Bijna 500 inwoners
De afgelopen tien jaar hebben bijna 500 (oud-)inwoners van Fijnaart, Heijningen, Zwingelspaan en Oude Molen aan het Fendertinterview meegedaan. Van jong tot oud. Soms met hele summiere antwoorden, een andere keer weer heel uitgebreid. Een dorpsgenoot staat een week lang in de spotlights en dat leverde bijna altijd veel duimpjes en leuke reacties op. En de laatste vraag (Wie zouden we ook een keer kunnen Fendertinterviewen?) zorgde ook lang voor nieuwe kandidaten. Zelf heb ik altijd met veel plezier het interview en alle reacties gelezen.”

Ruggenspraak
“Het was in al die jaren één keer nodig om even ruggenspraak te hebben met Jan Willem, de redacteur van Fendert Lokaal. Want ik vond dat een van de gegeven antwoorden echt niet door de beugel kon. Want als ik ergens een broertje dood aan heb, is dat discriminatie. Jan Willem zat op dezelfde lijn: daar doen we niet aan mee! Dat hebben we toen ook aan die persoon teruggekoppeld. Gelukkig zag hij zelf ook in dat zijn antwoord over het randje was.”

Bezorgrondje
Onze drie kinderen en ook mijn schoonvader hebben Fendert Lokaal heel wat jaartjes bezorgd. Zelf liep ik ook regelmatig een bezorgrondje mee. Als ik Jan Willem dan af en toe sprak, hadden we het erover hoe waardevol deze krant voor ons dorp is. En dat Fendert Lokaal op een bepaalde manier de leefbaarheid versterkt. Want het is een prima middel om op een laagdrempelige manier in te zoomen op de prachtige activiteiten, verenigingen en bewoners die er zijn.”

Nieuwe kandidaten
“Op een gegeven moment merkte ik wel dat het steeds lastiger begon te worden om nieuwe kandidaten voor het Fendertinterview te vinden. Dat vond ik best jammer. Een jaar of twee geleden werd vanuit de Ondernemersvereniging geopperd om af en toe ook een bedrijf uit te lichten. En zo is het Fendertbedrijveninterview ontstaan. Eind vorig jaar vond ik het welletjes. Na bijna tien jaar heb ik het Fendertinterviewstokje overgedragen aan Els. Met een heleboel anderen hoop ik dat er nog veel interviews op zowel Facebook als in Fijnaart Lokaal volgen. Tien jaar is een prachtige mijlpaal, op naar de volgende!  Dat gaat vast en zeker lukken, want de redactie bestaat uit een mooie verzameling toppers. En zelf zal ik proberen om zo nu en dan mijn steentje bij te blijven dragen.”

Advertenties