Een weekend kunst en monumenten bewonderen
In het verspreidingsgebied van Fijnaart Lokaal liggen zes locaties die deelnemen aan de Kunst & Monumenten Route. Hieronder een overzicht van deze locaties met de kunstenaars die daar exposeren. Het is van harte aan te bevelen om komend weekend een rondje te maken langs deze deelnemers. De toegang is gratis.
Lijstenmakerij/Galerie P5
Aan de Noordlangeweg 12 in Fijnaart (Zwingelspaan) vinden we Lijstenmakerij/Galerie P5. Het is een ambachtelijke lijstenmakerij voor alle denkbare inlijstingen voor particulieren en bedrijven. Bovendien is op dit adres een webwinkel met biologische Griekse streekproducten gevestigd.
Tijdens de Kunst & Monumenten Route exposeert op deze locatie Bart Schoone met zijn olieverfschilderijen.
Aan Zwingelspaan
In de voormalige basisschool van Zwingelspaan huist tegenwoordig het kunst-kind-buurtcentrum Aan Zwingelspaan. Enkele ondernemers met een passie voor kunst, kind en cultuur, zetten zich in om dit gebouw zijn glorie terug te geven.
In het oude schoolgebouw zijn schilderijen en beeldhouwwerken te zien van Jan Detrie uit Maasbommel. Daarnaast exposeert de 22-jarige Arie Fransen zijn mixed media-werken.
De Prullenkast
Ook dit jaar neemt de Prullenkast weer deel aan de route. Verzamelen is de kunst van de dames van de Prullenkast. In een historische schuur van een boerderij uit 1574, aan de kreek het Breede Gat midden in de Ruigenhilpolder, vindt u diverse ruimtes die stijlvol zijn ingericht met brocante en curiosa. Zowel in de theetuin als in de tearoom worden thee en koffie geserveerd, inclusief zelfgemaakt gebak. De Prullenkast is te vinden aan de Zuidlangeweg 3 in Oudemolen.
Komend weekend zijn op deze locatie werken te zien van keramiekkunstenares Monique Middendorp.
Korenmolen De Oude Molen
De korenmolen aan de Oudemolensedijk 16a in Fijnaart (Oudemolen) stamt uit 1845 en is tot in 1993 gebruikt als maalderij. In de Tweede Wereldoorlog werd de molenromp door granaten getroffen, waarna hij werd afgeknot tot aan de maalzolder. Vervolgens is de molen in verval geraakt. In 2000 is de stichting ‘De Oude Molen’ opgericht met als doel om de molen te restaureren en te beheren. De restauratie is in 2007 afgerond. Sinds die tijd is de molen weer draai- en maalvaardig. Uiteraard is het Rijksmonument tijdens de Kunst & Monumenten Route te bezichtigen.
Museum en Watersnoodwoning
Tijdens de Watersnoodramp van 1953 werd Heijningen hevig getroffen. Na de ramp hebben Noorwegen en Zweden (houten) woningen geschonken voor de wederopbouw van Heijningen. De woning aan de Veluwestraat 2 is door de Stichting Watersnoodwoningen Heijningen-Moerdijk geheel ingericht in de stijl van de jaren 50. Tijdens de Kunst & Monumenten Route is iedereen van harte welkom om een kijkje te komen nemen.
Fort Sabina
Aan Fortweg 1 in Heijningen ligt het 12 hectare grote en sfeervolle Fort Sabina. Op het fort wordt uitgebreid aandacht besteed aan de 80-jarige herdenking van de bevrijding van Brabant in 1944. Onder de noemer Project ’44 ontstaat een veelzijdig kunstproject.
In Fort Sabina zijn onder meer werken te zien van avonturier, hulpverlener en fotograaf Edward Hirschfeld, die reeds enkele jaren nabij het front bij Donetsk in Oekraïne woont en werkt. Bovendien is er een expositie van de beroemde Nederlandse fotograaf Cas Oorthuys, die op zijn betrokken manier de oorlog en bevrijding indringend in beeld heeft gebracht. Ook is er de expositie WO2 in 50 foto’s. Dit is een onderdeel van de expositie die eerder werd samengesteld door het Nederlands Instituut Oorlogs Documentatie en die het fort in bruikleen heeft. Zondag 15 september wordt de Kunst & Monumenten Route afgesloten met een optreden van de Rotterdamse Politie Harmonie Hermandad. Een bijzonder optreden in het kader van Vrijheid.