Skip to main content

Een zorgeloze zomer?

Soms staan geldproblemen een zorgeloze vakantie in de wegEen zorgeloze zomer?
Achter de wolken schijnt de zon. Foto door Jan Gorter
De zomer is voor veel mensen een tijd van ontspanning. Een tijd om op vakantie te gaan. Toch is er ook een groep mensen waarvoor een zorgeloze vakantie geen optie is. Zij hebben niet genoeg geld te besteden en blijven zodoende de hele zomer thuis. In Moerdijk heeft 1 op de 7 mensen moeite om rond te komen. Misschien ben jij zo iemand of ken jij iemand die in zo’n situatie zit. Maak jij je zorgen over geld of ken jij iemand in je naaste omgeving die zich zorgen maakt? Dan kan een Schuldhulpmaatje je helpen. Je hoeft jouw geldproblemen niet alleen op te lossen.

Gratis hulp bij geldzorgen

Als je in de gemeente Moerdijk woont, dan kun je gratis hulp krijgen om je geldzaken weer op orde te krijgen. Melt de Haas (voorzitter) en Ine Mastenbroek (coördinator) van Stichting Schuldhulpmaatje Moerdijk vertellen hoe het werkt en hoe ze al veel gezinnen hebben geholpen. Als je worstelt met geldproblemen en schulden, kun je rekenen op de ondersteuning van SchuldhulpMaatje Moerdijk. "Maar het is belangrijk dat je echt bereid bent om hulp te ontvangen", benadrukt Melt de Haas. Het Maatje staat klaar om naar je te luisteren, je te helpen bij het invullen van formulieren en alles te doen wat nodig is om je uit de schulden te helpen. Het uiteindelijke doel is dat je in staat bent om zelfstandig je financiën te regelen en niet opnieuw in de schulden belandt. Het veranderen van je geldgewoonten kan een uitdaging zijn, maar een Schuldhulpmaatje zal je gedurende het hele proces bijstaan.

Mooie resultaten

Ine Mastenbroek deelt trots mee dat SchulpHulpMaatje tot nu toe 115 gezinnen heeft geholpen, waarvan maar liefst 59 (meer dan de helft) uit de schulden zijn gekomen. Dit is een prachtig resultaat en ze hoopt dat nog veel meer mensen de nodige hulp kunnen ontvangen. Of dit lukt, hangt echter af van de inzet van de mensen zelf. De Maatjes zijn er om alles op orde te brengen, maar het is van belang dat je zelf de wil hebt om te veranderen.

Ik heb hulp nodig

Wanneer jij vragen hebt over geld, je zorgen maakt over geld of misschien schulden hebt, dan is de eerste stap misschien wel de moeilijkste. Om hulp vragen is nooit makkelijk, maar Schuldhulpmaatjes zijn er voor jou. Ze luisteren naar je zonder te oordelen en vaak lucht het enorm op om over je zorgen te praten. Wanneer je het formulier invult op de website, dan neemt Ine of een andere coördinator contact met je op. Samen praten jullie over jouw situatie. De coördinator kent alle Maatjes en weet na jullie gesprek welk Maatje het beste bij jou past. 

Ieder Maatje heeft een gedegen opleiding gevolgd in het ondersteunen van mensen en krijgt jaarlijks bijscholing om op de hoogte te blijven van nieuwe inzichten over geldbeheer en het omgaan met schulden. Samen met je Maatje ga je aan de slag om jouw financiële situatie op orde te brengen. Samen stellen jullie een geldplan op voor de toekomst, zodat je later ook geen geldzorgen meer hebt.

Ik ken iemand die hulp nodig heeft

Als je iemand kent die hulp nodig heeft bij zijn of haar financiële zaken, aarzel dan niet om contact op te nemen met SchuldHulpMaatje Moerdijk. Samen met jou wordt er gekeken hoe deze persoon het beste geholpen kan worden. Zoals eerder door Ine en Melt benadrukt, is het cruciaal dat deze persoon bereid is om hulp te aanvaarden en zijn of haar situatie echt wil veranderen. Twijfel je of iemand te kampen heeft met geldproblemen? Op deze website vind je meer informatie over het herkennen van mensen met schulden en hoe je hen kunt helpen.

Ik wil zelf meehelpen 

Geldzorgen en schulden hebben een enorme impact. Ine en Melt zijn daarom hard op zoek naar mensen die hun steentje willen bijdragen als Schuldhulpmaatje. Als vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje bied je ondersteuning en begeleiding aan mensen met financiële problemen, zodat ze weer financieel in balans kunnen komen en zelfstandig kunnen functioneren. Je wilt er echt zijn voor die persoon en jouw hulp begint met een oordeelloos luisterend oor voor hun verhaal. 

Het is soms uitdagend om goede hulp te bieden, zo geeft Ine aan. Maar als het uiteindelijk lukt, dan is dat fantastisch. Voordat je aan de slag kunt als Maatje, is er een uitgebreide screening. Daarna volg je een uitgebreide driedaagse 'SchuldHulpMaatje-training'. Bovendien blijf je je kennis jaarlijks bijscholen door middel van e-learning, waardoor je goed voorbereid bent op je taken. Als Maatje maak je deel uit van een lokaal team, waarbij je wordt begeleid door Ine of een van haar collega’s.

Meer informatie? Kijk op de website van Schuldhulpmaatjes Moerdijk 

Daar kun je je niet alleen aanmelden als vrijwilliger, maar kun je je ook aanmelden als je hulp nodig hebt. Wie weet wordt volgende zomer dan echt zorgeloos en kun je weer genieten van een fijne vakantie!

Advertenties