Skip to main content

Familieschildersbedrijf Albers heeft de kwasten stevig in handen met drie generaties in dienstFamilieschildersbedrijf Albers heeft de kwasten stevig in handen met drie generaties in dienst
Sinds 1997 is dit familiebedrijf gevestigd aan de Bedrijvenweg 5 te Fijnaart het bedrijf wordt inmiddels 46 jaar gerund door deze familie, waarvan er sinds vorig jaar drie generaties in dienst zijn. Grootvader Rien Albers (76 jaar), vader Ronald Albers (47 jaar) en zoon Sebas Albers ( 17 jaar) werken nog altijd met veel plezier en trots in hun familiebedrijf.

“In 1977 werkte ik voor een werkgever bij een schildersbedrijf. Echter overleed mijn werkgever onverwachts. Toen kon ik het bedrijf overnemen en zo is Schildersbedrijf Albers ontstaan”, legt Rien uit. “We zijn gestart in Klundert, want daar zat het bedrijf waar ik toen al werkte. Op een gegeven moment kwamen we ruimte te kort voor onder andere opslag. We zijn toen naar een groter pand in Noordhoek verhuisd”, vertelt hij verder. Enkele jaren lang is het bedrijf in Noordhoek gevestigd geweest. Daarna zijn ze naar Fijnaart verhuisd. Ook hier hebben ze op verschillende locaties gezeten waaronder op de Voorstraat. En nu al 26 jaar op de Bedrijvenweg 3 in Fijnaart.

Familiebedrijf
Zoals eerder beschreven is het een echt familiebedrijf. Waar Rien het bedrijf van zijn werkgever kon overnemen, kwam het idee om in het bedrijf te starten. Voor Ronald en Sebas pas op latere leeftijd. “Ik begon met vakantiebaantjes in het bedrijf. Als je dan eenmaal klaar bent met school ga je nadenken over wat je wilt. Zo ben ik uiteindelijk bij het schilderen terecht gekomen,” legt Ronald uit. “Dat is ook het leuke, het idee komt vanzelf. Ik heb bij mijn vader gewerkt en Sebas bij mij. Je ziet dan vanzelf wat je leuk vindt om te doen en zo groei je er vanzelf in”, vult hij aan.

Werkzaamheden
Albers houdt zich bezig met al het schilderwerk. “We doen zowel schilderklussen voor buiten als voor binnen. Alles wat met een kwast of spuit moet worden aangebracht valt wel onder het schilderen”, legt Ronald uit. “Onze opdrachtgevers zijn heel uiteenlopend. Van bewoners van huizen tot aan particuliere bedrijven”, gaat Rien verder. Een echt eigen persoonlijk specialisme in het werk hebben de drie niet. “We zijn er ingegroeid, op een gegeven moment heb je zoveel ervaringen opgedaan in alle takken van het vak, dat je ook alle werkzaamheden kunt aannemen. We hebben niet perse iets waar we het beste in zijn”, legt Rien uit.

Het bedrijf is bij heel veel schilderwerkzaamheden in de omgeving betrokken geweest. Zo namen ze de schilderklussen van het gemeentehuis in Standdaarbuiten op zich, maar ook die van diverse overheidsgebouwen in Klundert en een aantal grote fabrieken in Moerdijk. “Voor de woningbouw hebben we ook twintig jaar lang heel veel gedaan. Dit wordt wel steeds minder omdat nieuwbouw steeds meer een kant-en-klaar pakket is.” Het schilderen door de jaren heen blijft wel hetzelfde. Ze willen zoveel mogelijk op de meer ambachtelijke manier blijven werken. Machinale spullen zoals een schuurmachine gebruiken ze wel, maar het schilderen zelf blijft zoals het vroeger gedaan werd. Wel is de verf door de jaren heen qua samenstelling steeds veranderd. Zo werd er vroeger zowel buiten als binnen verf op terpentinebasis gebruikt. Sinds 2001 mag terpentinedragende verf absoluut niet meer binnen gebruikt worden, onder andere vanwege gezondheidsnormen. Verf voor binnen is daarom tegenwoordig op waterbasis.

Een nieuwe generatie
Voor de jongste van de drie, Sebas, is het echte schildersvak nog niet zo lang geleden begonnen. “Ik ben dit jaar begonnen met de schildersopleiding. Hiervoor ging ik wel al vaak mee met mijn vader en opa. Hierdoor heb ik alles wel een beetje gezien en weet ik de belangrijkste dingen wel zoals welke verf bij welke verf kan en welke niet. Ik werk graag met mijn handen, geen kantoorbanen voor mij.” Met deze opleiding hoopt Sebas zijn diploma te halen en daarna ook officieel in het schildersbedrijf te starten.  “Ik hoop nog meer te kunnen leren en hoop dat ik goede resultaten kan gaan neerzetten voor mijn opdrachtgevers”, vertelt Sebas.

Toekomst
De drie mannen zijn nog niet van plan te stoppen met het bedrijf. Ze hebben er allemaal nog veel plezier in. “Het leuke is ook het contact met de mensen, je maakt een praatje, krijgt een bakje koffie, je komt bij de mensen thuis en doet iets voor ze. Als je dan hun waardering terug krijgt en je dus iets moois achterlaat is dat voor ons echt voldoening”, vinden ze alle drie. "Zolang het goed gaat en het plezier blijft blijven we zeker doorgaan met ons bedrijf. We hebben nu drie generaties en hebben inmiddels een goede naam opgebouwd. We zijn benieuwd wat voor mooie schilderklussen we in de toekomst nog mogen doen.”

Advertenties