Skip to main content

Feest, want Sinterklaas is in het land!Feest, want Sinterklaas is in het land!
Het is november, het weer slaat om naar herfstige omstandigheden en het jaar is al bijna voorbij. Maar voor het zover is, komt eerst Sinterklaas weer langs. Afgelopen zaterdag 18 november kwam hij, samen met de pieten en het paard, aan in Gorinchem. Hier werd de landelijke intocht gehouden, waarna hij snel naar Fijnaart afreisde om alle kinderen in het dorp na een jaar weer te zien. Speciaal voor alle kinderen nam Sinterklaas de tijd om met Fijnaart Lokaal een interview te doen.

Door het slechte weer moest de intocht op de Voorstraat in Fijnaart worden afgelast. “Dat vond ik erg jammer, want ik zou op een erg mooie manier aankomen, maar gelukkig konden we het feest door laten gaan in De Parel”, legt de Sint uit. Ondanks het slechte weer keek hij enorm naar deze dag uit. “Ik vind het fantastisch om weer in Nederland te zijn. Het is alleen wat kouder. In Spanje was het heerlijk weer. Maar ik zie er elk jaar naar uit om al die lieve kinderen weer te zien en er samen een groot feest van te maken.” Tientallen kinderen verzamelden zich zaterdagmiddag met hun ouders in De Parel. De gymzaal was omgebouwd tot een ware welkomsthal voor Sinterklaas en de pieten. Er was een podium, een echte DJ en alle kinderen mochten rond het podium zitten. De Sint werd welkom geheten door presentator Jan Willem van Bodegom en burgemeester Aart-Jan Moerkerke. “Fijnaart is altijd heel gastvrij. Ik kom iedere keer weer in een warm bad terecht. Erg leuk ook om de burgemeester weer te zien. Het is altijd zo gezellig!”, vindt Sinterklaas.

Kleurplatenwedstrijd

Elk jaar worden er in Fijnaart en de omliggende dorpen kleurplaten uitgedeeld op de basisscholen. De kinderen mogen deze dan inkleuren. “Uiteindelijk komen de kleurplaten door de bezorgpiet dan bij mij terecht. Ik kies dan 3 winnaars uit en die krijgen een klein prijsje tijdens de intocht in De Parel. Maar natuurlijk krijgen sowieso alle kinderen een prijsje als ze hier geweest zijn.”

Dansen en zingen

Tijdens het intochtsfeest werd er veel gedanst. Dat konden de pieten ook wel waarderen. “Ik vond het zo leuk om met de kindjes te dansen en te zingen. Nu ben ik wel een beetje moe. Dus ik ga even slapen en daarna ga ik de daken op om iets lekkers in de schoenen te doen”, vertelt een van de pieten. “Ik vond het TikTok-dansje superleuk om te leren en te doen met de kinderen. Ik hoop dat ze hem nog heel vaak gaan doen, misschien nog wel eens samen met ons”, vult een ander aan. Sinterklaas zat tijdens al deze dansjes op een grote stoel op het podium en genoot van het springen en lol maken van de kinderen. “Het mooiste vind ik de glimlach van de kinderen en de ouders.” Aan het eind van de middag mochten alle kindjes nog op de foto met Sinterklaas en de pieten.

Schoen zetten

Nu is het 3 weken Sinterklaas. Dat betekent: je schoen zetten! Maar wat moet je volgens Sinterklaas doen om iets lekkers in je schoen te krijgen? “Ik vind het altijd heel leuk als de kinderen bij het raam, de voordeur of de schoorsteen een Sinterklaasliedje zingen. Dan kan ik ze horen als ik over de daken loop.” De kinderen zelf weten ook wel wat ze kunnen doen om extra veel lekkers te krijgen. “Ik ga hooi in mijn schoen doen voor het paard. Dat heb ik even geleend van mijn cavia”, vertelt een jongen, gehuld in een zwartepietenpakje. “Wij zetten onze regenlaarzen. Die zijn hoog dus daar past heeeel veel in!”, bedenken twee meisjes zich. Voor de Sint en de pieten belooft het weer een drukke tijd te worden. “Maar daar hebben we superveel zin in!”

Advertenties