Skip to main content

Fendertse verovert fort

Fort de Hel: klein en knusFendertse verovert fort
Fort de Hel is weer open
Nadat ze als Vrouwe Sabina het gelijknamige Heijningse fort veroverde, is Linda den Hollander nu ook op Fort de Hel te vinden. De uit Fijnaart afkomstige Kleine Linda (zoals ze zichzelf noemt) is inmiddels al een paar weken de nieuwe beheerder van het kleine fort. Dat bevalt haar uitstekend. “Ik heb geen horeca-achtergrond, dus het was even wennen. Maar alles ging tot nu toe goed en er was ook al een leuke opkomst de afgelopen weken.”

Geen grootse opening

De opening was op 1 juni en is alweer een aantal weken geleden. Dat was geen groots opgezet festijn, maar een gemoedelijk samenzijn. En laat dat nou precies de bedoeling zijn geweest. Fort de Hel zal de komende tijd bol komen te staan van de activiteiten, maar steeds met de insteek om het klein en knus te houden. Kleine Linda heeft in elk geval plannen genoeg en ze heeft, in de korte tijd dat het fort open is, al een aantal dingen weten te organiseren. Zo was er een bezoekje van een koffiekar (van Boon & Zoon), zodat bezoekers konden genieten van de meest uiteenlopende soorten koffie met huisgemaakte appeltaart (die binnen de kortste keren op was) en was er een optreden van de kinderen van Linda’s theaterschool Stichting Moracay. 

Fort de Hel: een bolwerk van activiteiten

Dat de activiteiten klein van omvang zullen zijn, wil niet zeggen dat er weinig te doen zal zijn de komende tijd. Linda is druk bezig om de meest uiteenlopende dingen te bedenken en op poten te zetten. Binnenkort wordt het fort bezocht door een troubadour en zal de Fendertse foodtruck Foodies on Wheels langskomen. Ook wordt de prachtige plek waar in het verre verleden mortiervuur oplaaide nu een rustgevende groene stek aan het water voor de sereniteit van buitenyoga. De woensdagmiddagen worden gereserveerd voor toffe activiteiten voor kinderen (zoals een windvanger maken en allerlei theaterworkshops).

fort de hel

Net als in vroeger tijden zullen het kleine fort en het grote fort Sabina gaan samenwerken. Destijds gaf het vierkante Fort de Hel rugdekking aan fort Sabina. Nu zal dat hoofdzakelijk precies andersom het geval zijn. Zo zal bijvoorbeeld in oktober de whiskey-loop vanuit Fort Sabina ook de weg naar Fort de Hel vinden. Ook kan kleine Linda optreden als BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, trouwambtenaar) waarbij de plechtigheid plaats kan vinden op Fort de Hel en het gezelschap zich daarna kan verplaatsen naar Fort Sabina voor het grote feest.

Geschiedenis herleeft

Het fort is dan misschien klein, het heeft een grootse historie, die Linda graag levend wil houden. “Je zult me ook altijd in stijl zien op het fort, altijd met een jurk passend bij het verleden.”, vertelt ze. De geschiedenis van het fort zal een prominente rol krijgen. De kleine theaterdocente geeft aan dat het fort op meerdere vlakken erg bijzonder is. Zo is het een van drie overgebleven tours-modèles in Nederland. Het fort is een vierkant geheel waarin een Franse militaire toren stond, die 14 manschappen en 9500 kg buskruit kon bevatten. Later werd het gemoderniseerd en kon het fort maar liefst 118 man herbergen. Linda geeft aan samen te willen werken met scholen om zo de geschiedenis van het fort te vertellen en in ere te houden. 

Napoleon in de oven

Fort l’enfer (zoals het fort genoemd werd door de Fransen die het in 1811 bouwden) is een fort zoals Napoleon Bonaparte bedacht had. Hij wilde meer eenheid in de verschillende typen forten en vestingwerken. Het moesten gebouwen worden waarin alle belangrijke onderdelen werden ondergebracht, zoals bewapening, munitie en plaats voor het personeel. De nieuwe uitbaatster is volop bezig met de aankleding van het fort en Napoleon krijgt daarin een mooie plek. Cynthia Kannekens van Cynthia Ceramics heeft speciaal voor Fort de Hel een buste van de Franse keizer gemaakt. Het beeld is af, maar is nog niet te bewonderen. Het moet namelijk eerst nog in de oven. Behalve een deel van de aankleding, zal Cynthia in de toekomst workshops keramiek gaan verzorgen op het fort. 

Kunst en cultuur

Naast deelname aan de kunst- & monumentenroute zal er op het kleinste fort van Nederland veel aandacht geschonken worden aan kunst en cultuur. Je kunt er over een tijdje niet alleen workshops keramiek volgen, maar ook theaterworkshops. Verder zul je er regelmatig muzikale optredens tegenkomen. Kleine Linda’s plannen zijn groots met een knus en gemoedelijk tintje. Je kunt de agenda steeds voller zien worden als je regelmatig kijkt op de website of de Facebookpagina van het kleine Fort de Hel.

Advertenties