Skip to main content

Fijnaart: doneer royaal en ga voor vitaal?!

Lopen voor het goede doelFijnaart: doneer royaal en ga voor vitaal?!
Terwijl ik een leuk stukje probeer te schrijven met als onderwerp ‘Fijnaart Vitaal’ waarin ik aandacht vraag voor lokale initiatieven om Fijnaart in beweging te krijgen én gelijktijdig aandacht vraag voor Missie 538, ontvang ik een appje van mijn vriendin. Haar 14-jarige dochter is met spoed opgenomen in het Erasmus. Haar meisje wordt behandeld in het Máxima Medisch Centrum. Afgelopen weekend is ze thuisgekomen na een zesde chemobehandeling. Helaas knapte ze hier niet van op en was een ziekenhuisopname onvermijdelijk. Achteraf blijkt Lisa gelukkig snel op te knappen en is ze 24 uur later weer thuis.

Wij doen samen graag mee aan sportieve evenementen. Mijn allereerste hardloopwedstrijdje liep ik circa 20 jaar geleden samen met haar in ’s Gravendeel, namelijk de 5 km Seuterloop. Toendertijd voor mij een hele afstand en overwinning! In ons enthousiasme gaven we ons direct op voor de 5 km Marikenloop in Nijmegen. In deze stad werd veel reclame gemaakt voor de Zevenheuvelenloop die een half jaar later plaats zou vinden en na de euforie van de Marikenloop gaven we ons op voor deze 15 km-loop. Ik kan jullie vertellen dat dit voor ons serieus een behoorlijke uitdaging was!

Door de jaren heen hebben we samen veel 'lopen' gedaan, óók veel voor het goede doel. Zo liepen we enkele malen de Marikenloop en deden we mee aan de Muddy Angelrun om aandacht te vragen voor de behandeling van borstkanker.

Onze vriendschap kent niet alleen hoogtepunten. We kennen samen ook verlies. Zo verloren we een goede vriend aan kanker, hij mocht niet ouder dan 38 worden. Helaas was hij niet de enige dierbare die we verloren aan deze ziekte.

Toen ik enkele weken geleden op de radio hoorde over de Ochtendrun van Radio 538, twijfelde ik geen moment: "Deze loop móet ik lopen mét Sandra. Helemaal nu haar dochter zo ziek is en ik als vriendin me zo machteloos voel." Ik zette mijn wekker en was nét op tijd om twee startbewijzen te bemachtigen voor de 538 Ochtendrun.

Prinses Máxima Centrum

De 538 Ochtendshow haalt samen met Sponsorloper Jeroen tijdens de 538 Ochtendrun geld op voor het Prinses Máxima Centrum.  Het Máxima heeft als missie: Ieder kind met kanker genezen, met een optimale kwaliteit van leven.

Het ziekenhuis is voor een deel afhankelijk van donaties. Experimentele behandelingen, onderzoek en ontwikkeling van nieuwe behandelingen worden bijvoorbeeld niet vergoed door zorgverzekeraars. Ook worden de extra faciliteiten om het verblijf in ziekenhuis aangenamer te maken niet vergoed.

318036340 5725088160907049 2075480818160636105 n

Rob Pieters, medisch directeur en kinderoncoloog van het Prinses Máxima Centrum, legt in de ochtendshow uit: “Vijftig jaar geleden genas slechts 10% van de kinderen met kanker. Door onderzoek en de snel ontwikkelende zorg voor kinderkanker ligt dat percentage nu ergens tussen de 75% en 80%. Als we ieder jaar meer en meer kinderen kunnen genezen, dan moeten we in vijftien tot twintig jaar naar de 100% kunnen komen.”

En daar lopen Sandra en ik graag voor!!!! XX in deze krant vind je onze sponsorposter, wij hopen dat heel Fijnaart dit goede doel wil steunen. Alle donaties schenken we aan Missie 538!! 

Fijnaart Vitaal

Oké, mijn verhaal was bedoeld om Fijnaart te stimuleren ‘Vitaal’ te worden en te enthousiasmeren voor een loopje of een andere vorm van bewegen, want voldoende bewegen is gezond, zowel voor lichaam als geest. Zeker nu over een maandje de klok weer verzet wordt, de dagen langzaam langer worden en de zon eindelijk wat meer gaat schijnen, is het fijn om buiten lekker te bewegen.

In Fijnaart & omstreken zijn diverse lokale initiatieven die stimuleren om later dit voorjaar wat kilometers in de benen te hebben. Dus schroom niet en print een mooi trainingsschema van internet voor een van de volgende uitdagingen:

Oranjeloop

Op Koningsdag wordt, net als vorig jaar, de Oranjeloop georganiseerd. Dit hardloopevenement biedt afstanden van 1, 2, 5 en 10 km door het centrum van Fijnaart. Nieuw dit jaar is de wandeltocht van 7,5 km. De Oranjeloop is gratis en voor iedereen toegankelijk. We hebben dezelfde doelstelling: mensen enthousiasmeren om te gaan hardlopen of wandelen. Je kunt je al inschrijven voor dit evenement. Meer informatie vind je op de Facebookpagina van het Oranjecomité.

Vestingloop

Een mooie vervolgstap op de  Oranjeloop is de Vestingloop in Willemstad: deze wordt gehouden op 22 september 2024, met afstanden 5 en 10 km. Een goede reden om deze zomer door te trainen.

Ommetje-app

Heb je een stok achter de deur nodig om te wandelen, lees dan op de website van Fijnaart Lokaal nog eens het stukje terug over de 'Ommetje'-app. Een motiverende app om dagelijks even van de bank af te komen.

Avond4Daagse

Een leuk lokaal wandelevenement is natuurlijk de Avond4Daagse. Jeugd- en Sportvereniging 'De Kieviten' organiseert dit evenement van 13 tot en met 16 mei met diverse routes van 5 tot 10 km.

Fiets4Daagse

Fiets je liever? Zet dan de Fiets4Daagse in je agenda. WTC Heij=Fijn organiseert 4 tot en met 7 juni de Fiets4Daagse. In deze periode worden routes van 15, 25 en 40 km uitgezet door de mooiste West-Brabantse polders rondom Fijnaart.

Ik hoop met veel Fendertsen 27 april de strijd aan te mogen gaan bij de Oranjeloop.

… maar eerst loop ik, samen met Sandra, op 16 maart de ‘538 Ochtendrun’ in het Olympisch Stadion in Amsterdam en hoop deze ochtend veel geld te kunnen doneren aan het Prinses Máxima Centrum.

 Fijnaart: Bedankt!

Advertenties