Skip to main content

Fort Sabina presenteert: Annejet van der ZijlFort Sabina presenteert: Annejet van der Zijl

Na het spannende Halloween gaan we in november In Gesprek met Annejet van der Zijl. Om precies te zijn, zondag 13 november om 14:00 uur bent u welkom op Fort Sabina. In de Tour Model zal Annejet u meenemen in haar verhalen. Maar natuurlijk is er ook veel ruimte om met haar in gesprek te gaan.

Meer info en tickets à 15,= p.p. op fortsabina.nl en bij Het Rozemarijntje in Willemstad

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen schrijvers van ons land. Ze schreef tot dusver zeven non-fictieboeken en één fictieboek, die allen bestsellers werden. Voor haar totale oeuvre ontving ze onder andere de Gouden Ganzenveer en de Amsterdamprijs voor de Kunst.

Annejet werd geboren in een lerarengezin en studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Daarna werkte ze een aantal jaren in de journalistiek, onder andere als misdaadverslaggeefster. Een selectie van haar misdaadverhalen verscheen in 2014 onder de titel Moord in de Bloedstraat. Ook vormde deze periode de inspiratie voor De val van Annika S., Annejets eerste fictieboek, dat ze in 2018 samen met Jo Simons publiceerde en waarvan de filmrechten inmiddels zijn verkocht. Het tweede deel, getiteld Rijke mensen zijn anders, zal naar verwachting in het voorjaar van 2022 verschijnen.  

De schrijfcarrière van Annejet begon in 1998, toen ze debuteerde met Jagtlust, een reconstructie van de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. De bekroonde biografie Anna, het leven van Annie M.G. Schmidt (2002) zette haar vervolgens op de kaart als 'De koningin van de literaire non-fictie' (Pieter Steinz in NRC Handelsblad). Het boek diende onder andere als basis voor de door Ruud Bos geproduceerde dramaserie Annie M.G. en voor de musical Was getekend, Annie M.G. Schmidt met Simone Kleinsma.

In 2004 publiceerde Annejet de liefdesgeschiedenis Sonny Boy, waarvan alleen in al Nederland inmiddels al meer dan 700.000 exemplaren zijn verkocht. Ook dit boek werd bekroond en (in 2011) verfilmd. De feestelijke zestigste druk verscheen in 2021. Het boek werd in allerlei talen vertaald en werd vooral in Amerika, waar het in 2019 verscheen onder de titel The Boy between Worlds, een bestseller.

In 2009 promoveerde Annejet als historica met de biografie Bernhard, een verborgen geschiedenis. Het verhaal over de Duitse achtergrond van de voormalige prinsgemaal werd bekroond met de M.J. Brusse-prijs voor beste Journalistieke Boek. Net als Gerard Heineken - het verhaal van de oprichter van het gelijknamige concern en een geschiedenis van Amsterdam - werd ook dit boek genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs.

In 2015 verscheen De Amerikaanse prinses. Deze reconstructie van het veelbewogen leven van Allene Tew, de Amerikaanse peetmoeder van prinses Beatrix, bezette wekenlang de eerste positie op de bestsellerlijsten. Er werden tot dusverre meer dan 250.000 exemplaren van verkocht. In 2018 verscheen de Engelse vertaling. An American Princess - the many lifes of Allene Tew, werd een Wall Street Journal bestseller en door Man Booker Prize winnaar Hilary Mantel in The Guardian uitgeroepen tot een van de beste boeken van het jaar 2019. De filmrechten zijn gekocht door Joop van den Ende, als basis voor een Nederlands-Britse televisieserie.

Het internationale succes gaf Annejet de moed om zich te wagen aan de reconstructie van de negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis Leon & Juliette, die in 2020 als Boekenweekgeschenk verscheen. Dit verhaal werd de opmaat van de trans-Atlantische familiekroniek Fortuna's Kinderen, die in het najaar 2021 in Nederland en in het voorjaar van 2022 in de VS zal verschijnen.

Advertenties