Skip to main content

Glansrijke overwinning voor De Nieuwkomers in Fendert KwisGlansrijke overwinning voor De Nieuwkomers in Fendert Kwis
Voor het eerst wist het team van De Nieuwkomers de overwinning binnen te slepen.
Al vele jaren staat het team van De Nieuwkomers op de deelnemerslijst van de Fendert Kwis. Maar niet eerder wisten zij de overwinning binnen te slepen. Tot woensdag 23 augustus. Het geheim? Een ‘joker’ die aan het team was toegevoegd. Mede dankzij hem won De Nieuwkomers glansrijk met vier punten meer dan de nummer twee: De Borrelnootjes. Real Biljartbal en De Kloetjes deelden de derde plaats.

Voor de 23e keer stond de Fendert Kwis op het programma van De Fendertse Week. De kennisquiz van de Heemkundige Kring Fijnaart & Heijningen blijft ongekend populair. Voor het eerst in de geschiedenis was de feesttent gevuld met 35 teams à acht personen. Zij kregen zoals gebruikelijk acht weetvraagrondes, vier doevragen, twee rode draden en een superronde voorgeschoteld.

Nét wat mindere zangers
Tijdens de weetvragen werd de kennis van de deelnemers getest over actualiteiten uit Fijnaart en de gemeente Moerdijk, vlaggen, de Watersnoodramp, first ladies en uitdrukkingen en gezegdes. Hilarisch waren de vragen waarbij de liedteksten van nét wat mindere zangers moesten worden afgemaakt.
Bij de doevragen kwamen leestekens, exotische vruchten en de straten van Fijnaart en Heijningen voorbij. Ook was het de bedoeling om bekende gebouwen te herkennen aan de hand van foto’s van de binnenkant.

fendert kwis 2023 2 small

Bier, melk en likdoorn
De geur- en smaakpapillen werden in stelling gebracht bij de rode draden. Brouwerij De Toekomst had de tien meest gebruikte ingrediënten van bier afgestaan. Aan de deelnemers de taak om ze te benoemen. Het merendeel bleek beter te zijn in het drinken van bier dan in het herkennen van wat erin zit. Nog lastiger was het om de verschillende melksoorten te ontdekken. Zeker als lupinemelk en erwtenmelk in de bekertjes zitten.
De superronde bestond uit twintig kunstwerken, gemaakt door Karel Schrooyen van Heemkundekring De Vierschaer uit Wouw. De voorwerpen stelden een samengesteld woord voor. Een tong die aan een doorn likte werd likdoorn en drie ogen in een blik: ogenblik.

Moeilijkheidsgraad
De moeilijkheidsgraad van de Fendert Kwis lag dit jaar hoog. Van de 165 punten haalde de winnaar er 103. In de schoolbanken zou dat een 6,2 hebben opgeleverd. De nummer laatst scoorde 74 punten, een 4,5. Dat mocht echter de pret niet drukken, want alle 280 deelnemers hadden opnieuw een gezellige avond en spraken eensgezind af: tot volgend jaar.

fendert kwis 2023 3 small

Uitslag
1 De Nieuwkomers (103); 2 De Borrelnootjes (99); 3 Real Biljartbal, De Kloetjes (98); 5 vv Oranje-Blauw’14 (97); 6 WG Makelaars, Trapke Af, Team Expeditie (95); 9 Wistugijut, De Buurtjes 1 (93); 11 Kwist heus wel, De Noekers (92); 13 Witten het! (91); 14 Team Zonder Naam, Op de laatste minuut (90); 16 De volgende vraag aub (89); 17 Nog eentje dan, De Konijnenberg (88); 19 Zwartepieten bende, De Buurtjes 2 (87); 21 Muziekvereniging De Unie (86); 22 Team Uitgeblust, De Prutsers, BC De Dijkrakkers (85); 25 Lachen gieren brullen (84); 26 De Fendertsmannen (81); 27 Familie Kannekens, De Voorstraat (80); 29 VV De Fendert Dames 30+ (79); 30 Dorpsvereniging Heijningen, De Laatste (78); 32 Woonkwartier, De Kwebbelende Kwissertjes, De Achterbuurtjes (75); 35 Buurtvereniging De Driehoek (74).

Advertenties