Skip to main content

Grote brand bij BellefleurGrote brand bij Bellefleur
Brand bij Bellefleur in Fijnaart. Foto Haas Reklame
Was dat even schrikken, voor de tweede keer was er brand in de Bellefleur, eerst waren het papier containers die in brand gestoken waren en nu was er een koelkast in brand gevlogen.

Dat was op maandg 4 september paniek in de Bellefleur, de complete veiligheid regio was ingeschakeld met al hun hulp voertuigen en natuurlijk onze lokale brandweer.
Alles werd hermetisch afgesloten en was je buiten dan mocht niet meer naar binnen en als je binnen was dan moest je er uit.
Zo werden er mensen uitgehaald met hulp van de brandweer wat voor oudere mensen een enorme impact heeft, zo ruw te worden verstoord in je middagdutje en zo sta je op straat.

Over straat gesproken, de bewoners van de Bellefleur werden buiten spontaan opgevangen door de bewoners uit de directe omgeving welke stoelen hadden weggezet en rond gingen met drinken en een ijsje, bewonderenswaardig hetgeen de bewoners van de Bellefleur zeker konden waarderen!

De brandweer ging voortvarend te werk en had de koelkast zo naar buiten gewerkt doch er waren belendende bergingen die ook open moesten en heeft de mannen van de brandweer deze deuren moeten forceren om alles te inspecteren. Er was een enorme rookontwikkeling en moesten de brandweer mannen, en ook vrouwen, perslucht maskers gebruiken om beide corridors met bergingen te blussen en te inspecteren op eventuele meerdere brandhaarden.

Intussen zaten de bewoners vol spanning te wachten tot de brand was geblust en men weer naar hun eigen appartement kon.
Dat ging echter zo maar niet , men kon onder begeleiding van de brandweer naar binnen waar de brandweer eerst gingen meten of dat de waarden toelaatbaar waren voor de bewoners. Achteraf is het zo dat bij de meeste bewoners weinig rookschade was behalve de twee die direct boven bergingen wonen, die hadden veel roet binnen gekregen. En zo gingen de bewoners laat in de avond naar bed in de hoop dat ze konden slapen want dat valt niet na al die spanning en de drukte die de brand te weeg bracht.

De andere dag kwam Woonkwartier, de eigenaar van de Bellefleur vertellen dat de bewoners eerst en vooral hun verzekering in kennis moesten stellen over de schade en de komende werkzaamheden betreffende alle bergingen. Alle bergingen moeten leeg gemaakt worden, de spullen worden dan elders opgeslagen en gereinigd, als de bergingen leeg zijn worden de bergingen grondig gereinigd want alles is zwart geblakerd  en eventueel gerepareerd. Daarna komen de spulletjes van de bewoners weer terug en kunnen de bergingen weer heringericht want alles, maar dan ook alles, moest er uit en van de muren verwijderd worden.

De kosten zullen voor rekening komen van de verzekering maar de hele rompslomp  er omheen is niet goed voor mensen tussen de 70 en 80 jaren, velen waren nerveus en liepen gestrest door de gangen, velen begrepen ook niet wat ze zelf moesten doen of wat anderen voor hun zouden gaan doen. 

Andere middagen is het rustig in de Bellefleur, men gaat fietsen, gaan biljarten of lezen thuis een boek en dan plots als een slag bij heldere hemel wordt je gezapige wereldje op zijn kop gezet.  Anderen moesten terug komen van vakantie wegens de werkzaamheden ook in hun berging.
En hier ziet u maar weer, je weet maar nooit wat je op je pad tegen komt, ook al ben  je nog zo oud, laat ons hopen dat de Bellefleur bespaart blijft voor derde brand!..

foto 2

Advertenties