Skip to main content

Herdenkingsvlucht met historische vliegtuigen over Fijnaart

Herdenking Market Garden op 16 septemberHerdenkingsvlucht met historische vliegtuigen over Fijnaart
Vliegend Museum Seppe
Op zaterdag 16 september voert Vliegend Museum Seppe een Memorial Flight uit, waarbij een formatie van historische vliegtuigen verschillende crashlocaties bij Fijnaart, Nieuwemolen en Heijningen passeert.

Bijna tachtig jaar geleden, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd rond Arnhem Operatie Market Garden uitgevoerd. Het regende Amerikaanse, Poolse en Britse parachutisten. Hun doel: bruggen heroveren, zodat de grondtroepen door konden stoten naar Nazi-Duitsland.
Om bij onder andere Eindhoven en Arnhem te komen, vlogen er tijdens Operatie Market Garden duizenden geallieerde vliegtuigen over West-Brabant, maar zijn er ook verschillende gecrasht. Om deze omgekomen bemanningen te eren, voert Vliegend Museum Seppe op zaterdag 16 september een Memorial Flight uit, waarbij een formatie van historische vliegtuigen de verschillende crashlocaties passeert.
Bij Fijnaart, Nieuwemolen en Heijningen worden elf bemanningsleden van een Douglas C-47 en twee Horsa transportzweefvliegtuigen herdacht die hier tijdens de eerste twee dagen van Market Garden verongelukten.

Ook Vliegend Museum Seppe zelf opent zaterdag 16 september haar deuren om de bevrijding van dichtbij te bekijken en te beleven; parachutespringen, privévluchten met vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog en nog veel meer.
Voor het derde jaar op rij slaan The Dutch Polar Bears de handen ineen met Vliegend Museum Seppe.
“Bekijken en beleven staan centraal bij de Market Garden-dag, met een centrale rol voor de historische vliegtuigen uit het museum, omdat ze die dag bijna allemaal de lucht in gaan”, aldus Piet Luijken, voorzitter van het Vliegend Museum Seppe. “En gezien het succes van de vorige twee edities lag het voor de hand dat we ook dit jaar weer een mooie dag gingen organiseren met The Dutch Polar Bears”. 
“Het is heel fijn om te merken dat we de vraag naar interactieve herdenkingen hebben beantwoord op lokaal niveau”, aldus Kim Witteveen, bestuurslid bij de Roosendaalse stichting. “Het publiek van beide organisaties heeft een mooie overlap qua interesses. Juist omdat het voor elke leeftijd geschikt is, zien we elk jaar een uitbreiding van het aantal bezoekers. Dat is een van de mooiste complimenten die je kunt krijgen!”
Voor hen die dieper op de materie willen ingaan, zijn er lezingen door onder andere militair historicus Christ Klep en de Engelse groep ‘Group 617’. Bezoekers die in alle rust de museumstukken willen bekijken, kunnen dit doen onder het genot van de warme klanken van Gastels Fanfare.

Voor het volledige programma, zie vliegendmuseumseppe.nl/marketgarden

Advertenties