Skip to main content

“Het beproefde recept gebruiken we nog steeds”

Oranjevaan weet al 63 jaar hoe je een lekkere oliebol bakt“Het beproefde recept gebruiken we nog steeds”
Wim Luijten bedient al jaren de plopmachine bij het oliebollenbakken. Foto: Oranjevaan
Nog even en we tellen de laatste seconden af naar 2024. Het moment waarop de champagne koud is gezet, het vuurwerk klaarligt én natuurlijk de oliebollen op tafel staan. Oliebollen horen bij oudejaarsdag. Het bakken van deze lekkernij lijkt simpel. Toch komt er heel wat bij kijken om een smakelijke oliebol te produceren. En daar weten ze bij Oranjevaan alles van. De Fijnaartse muziekvereniging bakt en verkoopt namelijk al sinds 1960 de lekkerste oliebollen. Maar wat is hun geheim? We proberen het te achterhalen in dit artikel.

Wim Luijten is met zijn 75 jaar de nestor van Oranjevaan. Komende nieuwjaarsdag is de baritonsaxofonist precies 35 jaar lid van de muziekvereniging. Al die jaren was hij ook actief bij de oliebollenacties. “De eerste jaren draaiden we nog handmatig het beslag, in emmers. Dat was zwaar werk. Gelukkig hebben we al jaren een fijne samenwerking met Bakkerij Sonneveld. De bakker weegt voor ons de ingrediënten af en we mogen het beslag met een mengmachine in de bakkerij draaien. Dat is niet alleen minder arbeidsintensief, maar zorgt er ook voor dat het beslag altijd goed is”, vertelt Wim. “Dat draaien is overigens wel een secuur werkje. Het water dat je toevoegt moet op de juiste temperatuur zijn en je moet het beetje bij beetje bij het beslag gieten. De rozijnen mag je niet te kort meedraaien, want dan zijn ze niet genoeg verspreid. Maar ook niet te lang, want dan sla je ze kapot.”

Twee bakstellen
Het beslag moet vervolgens minimaal een half uur rijzen. Daarna kan het bakken beginnen. “Wij gebruiken daarvoor twee bakstellen”, legt Wim uit. “In de kleine gaan ongeveer zestig en in de grote negentig oliebollen. Tot enkele jaren geleden schepten we de oliebollen met de hand in. We gebruikten daarvoor ijsbolletjestangen. Maar dat voelde je op den duur wel in je handen hoor. Ook leverde dat bij sommige inscheppers bollen met slierten op. En dat was ook niet helemaal de bedoeling. Sinds enkele jaren hebben we een plopmachine, die ik tot nu toe altijd heb bediend. Dat apparaat plopt de oliebollen stuk voor stuk in de bak. De voordelen hiervan zijn dat je geen kramp in je handen krijgt, het sneller gaat en je altijd mooi gevormde bollen hebt.” 

Mix van olie en vet
De oliebollen worden gebakken in een mix van zonnebloemolie en vet. “De exacte verhouding is ons geheim, evenals de samenstelling van het beslag. Dat is in de beginjaren op papier gezet. Dit beproefde recept gebruiken we nog steeds. Daarom smaken onze oliebollen altijd zo lekker”, stelt Wim. “Ook als ze al een paar dagen oud zijn. Stop ze even in de oven en ze zijn weer heerlijk.”

Belangrijke bron van inkomsten
Voor de muziekvereniging zijn de oliebollen een belangrijk bron van inkomsten. “Het begon 63 jaar geleden allemaal met de pas opgerichte drumband. Daarvoor waren uniformen nodig, maar het toenmalig bestuur van de harmonie had daar geen geld voor. De initiatiefnemer van de drumband, Hendrik Nijhoff, kwam toen met het idee om oliebollen te verkopen. De eerste bollen werden in zijn keuken aan de Voorstraat gebakken in kleine pannetjes. Tegenwoordig mogen we ze bakken op de overdekte jeu-de-boulesbanen in ’t Onderdak”, aldus de nestor van Oranjevaan. Het doel van de oliebollenacties is ook gewijzigd. “Sinds 15 jaar brengen we grote producties, zoals Shrek de Musical in oktober volgend jaar. Daar zijn enorme bedragen mee gemoeid. Mede dankzij de oliebollenverkoop zijn deze projecten mogelijk. De kopers hebben dan ook niet alleen iets lekkers om van te smullen, maar steunen ook onze producties.”

Bestellen
De oliebollen van Oranjevaan kunnen voor oudejaarsdag besteld worden via de website www.oranjevaan.nl. De kopers kunnen kiezen uit oliebollen met en zonder rozijnen en uit hele en halve zakken. De bestellingen worden meteen afgerekend.
De bestelde oliebollen kunnen op 31 december tussen 09.00 en 12.00 uur afgehaald worden op de Voorstraat (ter hoogte van de pinautomaat). Ook is het mogelijk om de oliebollen die ochtend thuisbezorgd te krijgen in de kernen Fijnaart, Heijningen en Standdaarbuiten.
“Omdat oudejaarsdag dit jaar op een zondag valt, kunnen dit keer de oliebollen ook op zaterdag 30 december van 11.00 tot 14.00 uur afgehaald worden in ’t Onderdak. Dat gebouw is te vinden aan de Molenstraat in Fijnaart, achter huisnummer 27”, licht Wim toe.

Een geslaagde oliebollenverkoop
De saxofonist hoopt op veel bestellingen. “We hebben weleens ruim 7000 oliebollen gebakken op een dag”, vertelt hij. “Het zou mooi zijn als we zo’n aantal weer halen. Shrek de Musical wordt een fantastische voorstelling met naast prachtige muziek, zang, dans en spel ook mooie decors, kleding, grime, licht en geluid. Maar dat moet wel allemaal betaald worden. Met een geslaagde oliebollenverkoop gaat dat lukken.”

Advertenties