Skip to main content

Het 'Dagboek van een wijkzuster' toont de ontwikkeling van de wijkverpleging  

Hartverwarmende en soms uitdagende ervaringen



Het 'Dagboek van een wijkzuster' toont de ontwikkeling van de wijkverpleging   
Pauline Joosten met Els Meeuwisse. Foto Surplus
Na veertig jaar toegewijde dienst als wijkverpleegkundige, heeft Els Meeuwisse haar veelal bijzondere ervaringen en belevenissen vastgelegd in het 'Dagboek van een wijkzuster'. Het boek, dat op 24 april 2024 op feestelijke wijze werd uitgereikt door Pauline Joosten (wethouder Zorg gemeente Moerdijk) in woonzorgcentrum Fendertshof van Surplus, biedt niet alleen een inkijkje in het leven van een toegewijde zorgprofessional, maar illustreert ook de ontwikkelingen van het wijkverpleegkundig beroep van 1979 tot 2019.
 

Het bijzondere boek, opgesteld in samenwerking met Rosanne van Poppel, voormalig communicatieadviseur bij Surplus, laat vanuit een persoonlijk verhaal zien hoe de wijkverpleging zich heeft ontwikkeld in een periode van veranderende wet- en regelgeving, de opkomst van marktwerking in de zorg en de groeiende behoefte aan ondersteuning en zorg in de thuissituatie. Hoe de cruciale rol van de wijkverpleegkundige verdween in deze veranderingen, maar gelukkig inmiddels niet meer is weg te denken. Vanuit haar perspectief deelt Els Meeuwisse haar hartverwarmende en soms uitdagende ervaringen, waarbij ze benadrukt dat zorg in de kern draait om het welbevinden van mensen, niet zozeer om marktprincipes. "Ik hoop dat ik met mijn zorghart anderen kan inspireren en dat het boek bijdraagt aan een beter begrip van de waarde van de wijkverpleging."

Inspiratiebron

Het 'Dagboek van een wijkzuster' richt zich voornamelijk op professionals in de zorg- en welzijnssector. Met het boek wil Surplus niet alleen het belangrijke werk van wijkverpleegkundigen benadrukken, maar vanuit een ander perspectief ook de dialoog stimuleren over de toekomst van de zorg, de groeiende zorgvraag en de mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen, terwijl het boek tegelijkertijd dient als inspiratiebron voor reflectie over de waarde en essentie van zorg en welzijn.

‘’Dit boek biedt zorgprofessionals niet alleen inzicht en inspiratie, maar laat ook zien hoe belangrijk de wijkverpleegkundigen zijn om, in vaak complexe situaties, cliënten en hun omgeving echt te zien en te begrijpen in wat voor hen belangrijk is in hun leven en de ondersteuning en de zorg hierop ook aan te laten sluiten. Ik beveel het lezen van het boek dan ook graag aan!" - Anthonie Maranus, Raad van Bestuur Surplus.

“Met veel plezier heb ik het Dagboek van een wijkzuster gelezen. Ik hoop dat iedereen die in de zorg werkt ‘een beetje Els’ in zich heeft. Dan zullen cliënten, en dus onze inwoners, zich gezien en gehoord voelen. Zij heeft voor zovelen het verschil gemaakt. En datzelfde gun ik iedereen van harte.” - wethouder Pauline Joosten.

Boek aanvragen

Vanwege de beperkte oplage is het boek enkel beschikbaar op aanvraag. Geïnteresseerden kunnen een (digitale) versie van het boek aanvragen door te mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Advertenties