Skip to main content

Het Kleigat straolt weer met CarnavalHet Kleigat straolt weer met Carnaval
winnaars Kleigats lied

Na twee jaar afwezigheid vanwege Corona is afgelopen vrijdag weer het ellufdu van dun ellufdu bal gevierd in het Kleigat. Dit gebeurde in een uitverkochte Graanbeurs. Om klokslag 21.30 begon het festijn met de start van het liedjesfestival en na een woord van welkom door Voorzitter Brandl Kannekens werd er gestart met het inmiddels bekende liedjesfestival, waarbij de oud Prins Basterino en Nar Cootje en ceremoniemeester Bennie het geheel aan elkaar praatten. Het liedjesfestival is sinds 2000 een vast onderdeel op de carnavalskalender en werd dit jaar voor de 22e keer georganiseerd.

Nadat titelverdediger Toni Euroni zijn winnende lied van de laatste editie (gehouden tijdens het Hoognood-festival in april van dit jaar) nog een keer had gezongen, beten de Dijkrakkers het spits af, gevolgd door Laase Borste, Toni Euroni, de Vergeet-me-nietjes, de Gospelpompers, de Spechte en de Raad van ellende. Elk op hun eigen wijze brachten zij hun ingestudeerde liedje ten gehore en het motto ‘We laote ut Kleigat straole’ kwam dan ook geregeld terug in alle optredens.

De sfeer zat er al lekker in en het publiek werd weer vermaakt door DJ Jeroen. Ouwe en nieuwe carnavalshits passeerden de revue en de tap begon al aardig op stoom te raken. Ook huisband de Stadse Blaozers was weer van de partij en zorgde uiteraard weer voor een spetterend optreden waarbij de polonaise van voor tot achter door de zaal ging.

Om 23.00 uur kwam de Prins met zijn gevolg, onder muzikale begeleiding van de eerdergenoemde Stadse Bloazers, van achteruit de zaal het podium betreden. De Raad van elluf heeft een metamorfose ondergaan want dit zal voortaan een Boerenraad zijn met als hoofdtrio Nar Cootje, ceremoniemeester Bennie en Prins Basterino.

Na een korte toespraak van de leutvorst, die voor de 4e keer de scepter zal zwaaien in het Kleigat, ging hij over tot het uitreiken van de oorkondes aan de aftredende raadsleden Ed Vermeulen en Raymond Woerlee. Zij werden bedankt voor hun bewezen diensten. Ook Pieter Deijkers kreeg een oorkonde voor zijn jarenlange inzet m.b.t. mediazaken.

Na de officiële plechtigheden volgde de prijsuitreiking van het liedjesfestival.

De Spechte wonnen het beste Kleigats lied. Ook hadden zij samen met de Dijkrakkers het beste Fendertse idee in het lied verwerkt. Volgens het reglement kun je niet beide prijzen winnen en dus ging de prijs naar de Dijkrakkers.

Nadat de winnaars hun winnende lied nogmaals gezongen hadden, ging het feest weer verder met een optreden van Rico en het optreden van niemand minder dan het Feestteam. Al hun bekende carnavalskrakers van de afgelopen jaren kwamen uiteraard voorbij zoals: ‘Shirt uit en zwaaien’ en ‘Waar is dat feestje?’.

Het antwoord op deze laatste vraag is duidelijk. Dat feestje was bij De Graanbeurs en ging door tot in de late uurtjes. Het Kleigat kan terugkijken op een straolende aftrap van het nieuwe carnavalsseizoen.

 

CS de Kleibatsers
Conny van der Horst

Advertenties