Skip to main content

Het weekend van The best of…MUSICALS

Een spektakel van licht, muziek en outfitsHet weekend van The best of…MUSICALS
Ina de Booij tijdens haar solo in Les Misérables met het orkest en het koor op de achtergrond Foto: Robert Bakker, Pictures2Keep
De afgelopen week, en vooral het weekend, was Fijnaart in de ban van The best of…MUSCIALS. Deze productie van Muziekvereniging Oranjevaan werd namelijk op 24 en 25 maart opgevoerd in De Parel. Hiervoor werden de twee sporthallen in het gebouw omgezet tot een ware theaterzaal. In totaal deden zo`n 150 koorleden, orkestleden en dansers mee aan dit musicalspektakel. Al deze deelnemers werden begeleid door zangcoach Martine van de Kar, muzikaal leider Michel Hectors en choreograaf Caroline Ophof.

Van Disney tot aan mythische verhalen en van een heus dansspektakel tot aan een romantisch tintje. Je kunt het zo gek niet bedenken of het onderwerp kwam voorbij in de show.

Spektakel

Ruim duizend man publiek genoot het afgelopen weekend van de meest bekende, ontroerendste, grappigste en leukste musicalnummers allertijden. Die nummers werden naast de zang en muziek nog eens extra versterkt door een echt lichtspektakel en dansers die bij elk nummer een bijpassende outfit aantrokken. Zo kwamen er glitterpakken voorbij, maar ook verschillende dieren als giraffen en panda`s. De dresscode voor muzikant en koor was zwart met een gouden tint. Tijdens de solo`s werden de meest uiteenlopende kostuums uit de kast getrokken. Het eindresultaat mocht er absoluut zijn. Het publiek was razend enthousiast en lovend over wat ze in de twee uur durende show, welke aan elkaar gepraat werd door presentator Stefan Lankhuizen, te zien kregen.

Van idee tot show

Het idee voor deze musical kwam al in aanloop van het vorige Oranjevaanproject Oorlogswinter. Er was besloten dat Oranjevaan zich, onder leiding van Jan Willem van Bodegom, zou gaan richten op het neerzetten van producties met zang, dans en spel. De vraag was: wat doen we na Oorlogswinter? Een musical op zich zelf neerzetten kan wel maar, in verband met de rechten, zeker niet altijd. Les Misérables bijvoorbeeld, de musical der musicals, zou een mooie productie zijn, maar deze speelt momenteel ook in Nederland. Het zou niet slim zijn om dan precies dezelfde show neer te zetten.

Nummers spelen met zang en orkest, zonder acteren, mag en kan echter wel. En zo is het idee voor The best of…MUSICALS geboren. Welke nummers moesten er dan in die show komen? Dat was nog een hele klus. Er moest nagedacht worden over een mooie combinatie, je wil niet te veel van Disney achter elkaar hebben bijvoorbeeld. Ook moest er nagedacht worden over welke muziek én voor het orkest goed te spelen is én tegelijkertijd goed te zingen is voor het koor. Zo zijn er tientallen musicalnummers door de hoofden van de bedenkers gegaan. Uiteindelijk zijn er 23 nummers tot een geheel gevormd. Dit werden The best of…MUSICALS.

Voorbereidingen

Op 7 september 2022 was de kick-off en sindsdien is er door alle deelnemers hard gerepeteerd om alle nummers, muziek en dansen onder de knie te krijgen. In de laatste weken vonden er zondag repetities plaats. In de laatste week werden de sporthallen in enkele dagen omgebouwd tot theaterzaal en vonden daar de laatste doorlopen plaats. Toen was het eindelijk tijd om te shinen. Iedereen was er helemaal klaar voor. En dat was te zien en te horen.

21 solisten

Zoals eerder geschreven zongen er zo`n 50 koorleden mee. Onder hen waren ook 21 solisten die solo`s hadden in een of meerdere nummers. Zo zong en danste de Zevenbergse Lotte Remus het swingende ‘All That Jazz’ en lieten de Roosendalers Jordy Marijnissen en Lukas Broos hun krachtige stemmen horen tijdens ‘Why God Why’ en ‘Sluit Alle Deuren Maar’. Maar ook waren er solisten uit eigen dorp. Zo zong Sira van der Eijk het romantische duet ‘Voor Het Eerst’ samen met Stefan van der Kemp, waarin ze zich ook goed konden inleven, lieten Evelien Stomphorst en Nelinda Vermunt hun hoge stemmen horen tijdens ‘I Will Follow Him’ en straalde Fieke Matthee in haar toepasselijk blauwe paillettenjurk tijdens ‘Let It Go’.

Maar ook waren er nummers waarin een groep solisten samen zong zoals in ‘Seassons Of Love’ en ‘The Lion King’. Tijdens de show kreeg het orkest ook zijn solo`s tijdens ‘A Disney Spectaculair’ en ‘Cool’. En zong het koor ook niet altijd met het voltallige orkest, maar enkel met combo en slagwerk tijdens ‘Under The Sea’ en ‘Once Upon A December’.

Een nieuwe productie

Naast dat het publiek enorm enthousiast is, is Oranjevaan dat zelf ook. De groep mensen die aan de producties werkt wordt steeds hechter. Een nieuwe productie lijkt dus een logische volgende stap. In oktober 2024 zal Oranjevaan een nieuwe productie opvoeren. Welke dat zal worden, zal de komende tijd bekend gemaakt worden.

Advertenties