Skip to main content

“Hopelijk is het een opstapje naar meer”

Drie vriendinnen blazen Oranjeloop nieuw leven in“Hopelijk is het een opstapje naar meer”
Joyce Vrolijk, Karin Haverkamp en Suzanne Beerendonk (v.l.n.r.) proberen alvast de finish op de Voorstraat uit. Yfke en Wout Haverkamp houden het finishlint vast.
Na drie jaar is de Oranjeloop terug op de kalender van Koningsdag in Fijnaart. Joyce Vrolijk, Suzanne Beerendonk en Karin Haverkamp besloten het sportieve evenement nieuw leven in te blazen. De drie sportieve vriendinnen zitten vol ideeën voor de toekomst, maar hopen allereerst dat donderdag 27 april zoveel mogelijk dorpsgenoten aan de start staan van de zesde Oranjeloop.

In 2019 besloten Betsy Strootman en Tom Otto na vijf jaar te stoppen met het organiseren van de Oranjeloop. Daarna stond corona een doorstart in de weg. Vorig jaar mocht het wel, maar was het te kort dag om het evenement te organiseren. “Onze gemeenschappelijke vriendin Emily Driessen zit in het Oranje Comité van Fijnaart. Zij vertelde mij dat de Oranjeloop eigenlijk los staat van het Oranje Comité, maar dat ze het wel jammer vond dat het niet meer werd georganiseerd. Ik zei dat ik best wilde helpen”, vertelt Suzanne. Emily stapte vervolgens naar Joyce en Karin, die het ook zagen zitten.

Stap voor stap

In januari kwam de nieuwe organisatie voor het eerst bij elkaar. “We hadden geen idee waar we moesten beginnen”, meldt Karin. “Gelukkig was Tom Otto zo vriendelijk om ons stap voor stap mee te nemen in de organisatie. Daardoor hadden we ook het vertrouwen om het stokje over te nemen.” “Het concept van Tom en Betsy zetten we voort. We willen nu eerst ervaring opdoen. Mogelijk dat we volgend jaar wat veranderingen doorvoeren, maar dat is afhankelijk van hoe het verloopt”, vult Joyce aan.

Vier afstanden

De Oranjeloop bestaat uit vier afstanden. “De Kidsrun van 1 kilometer is voor de allerjongsten. Papa of mama mag meelopen als begeleider”, aldus Joyce. “De jeugdloop van 2,5 kilometer is voor kinderen vanaf 6 jaar. De 5 en 10 kilometer is voor de lopers vanaf 12 jaar. Het gaat vooral om de gezelligheid. Meedoen is belangrijker dan winnen, ook al hebben we wel een prijsje voor de nummers 1, 2 en 3. Maar voor alle deelnemers hebben we een aandenken aan de loop.”

Startnummer met naam
Deelnemen is gratis en aanmelden kan tot een half uur voor de start. Maar iedereen die zich inschrijft vóór 20 april krijgt een startnummer met de eigen naam erop. Een extra reden om zo snel mogelijk aan te melden. Het drietal hoopt dat zoveel mogelijk inwoners uit Fijnaart en omgeving dat doen. “Ik loop twee à drie keer in de week tussen de 5 en 15 kilometer hard. Onderweg kom ik veel mensen tegen die hardlopen. Het zou leuk zijn als die zich ook inschrijven. Eindelijk wordt er weer een sportief evenement georganiseerd in Fijnaart. Daar moet je dan ook aan meedoen”, vindt Suzanne. “Het is vooral voor de lol en lekker met elkaar bezig zijn”, stelt Karin. “Op de voetbal zitten veel jongeren. Die kunnen zeker meelopen”, merkt Joyce op.

Jaarlijks evenement
Jelle Rijnberg en Mart Magielse praten de Oranjeloop aan elkaar. Ook wordt voor de start van de 1 en de 2,5 kilometer een warming-up gedaan. “Laten we er met z’n allen opnieuw een succesvol jaarlijks evenement van maken”, roept het drietal op. “Hopelijk is het een opstapje naar meer.”

Gratis inschrijven kan via de link https://inschrijven.nl/form/2023042750884-nl of via de QR-code.

Advertenties