Skip to main content

Iedereen houdt van quizzen

Fendert Kwis uitgebreid naar 35 teamsIedereen houdt van quizzen
Elke Fendertse Week zorgt de Fendert Kwis voor een gevulde feesttent.
We kraken graag onze hersenen. Dat blijkt wel uit de torenhoge kijkcijfers die De Slimste Mens jaar na jaar weet te scoren. Ook in ons dorp krijgen we er maar geen genoeg van. Al sinds de afgelopen eeuwwisseling is de Fendert Kwis een vertrouwd en populair onderdeel van de Fendertse Week. Waren ze in de beginjaren nog zeer content met vijftien teams, inmiddels is de gezellige quizavond toegankelijk voor 35 teams. Maar ook nu moet je er snel bij zijn, anders vis je achter het net.

'Hoe is de Fendert Kwis ooit ontstaan?', zou een goede quizvraag zijn. Hierbij alvast het antwoord: in het jaar 2000 bestond de Heemkundige Kring Fijnaart & Heijningen twintig jaar. Als jubilerende vereniging werden de heemkundigen gevraagd een onderdeel van de Fendertse Week te organiseren. Dat bleek niet zo lastig. Elk jaar vindt in het district West-Brabant van Brabants Heem een heemquiz plaats. Voor Fijnaart werd een lokale variant bedacht.  

Liverondes
De eerste jaren hoefden de deelnemers alleen te luisteren naar de gestelde vragen. Al snel kwamen daar foto’s bij en voorwerpen die men kon bekijken, ruiken en/of proeven. Na enkele jaren werden daar de zogenaamde liverondes aan toegevoegd. Een danspaar uit Steenbergen verrichtte daarvan de aftrap. Het koppel demonstreerde een dans die de teams moesten raden. Later verscheen ook levende have ten tonele, met als hoogtepunt in 2009 de vogels van Roofvogels en Uilen die door de tent fladderden.

Avondje uit
Ook zonder wilde dieren blijft de Fendert Kwis ongekend populair. Dat komt vooral omdat de teams er een gezellig avondje uit van maken. Bij aankomst worden de big shoppers uitgeladen en de tafels overladen met koeken, chips en andere lekkernijen. De quizvragen zijn altijd lastig, maar nooit te. De meeste teams weten het merendeel juist te beantwoorden. Natuurlijk ontstaat er elke editie na afloop een discussie, maar dat houdt iedereen scherp. De deelnemers moeten ook niet vergeten dat de samenstellers honderden uren in de Fendert Kwis steken. En dat al 23 jaar lang.

Aanmelden
Dit jaar wordt de Fendert Kwis gehouden op woensdagavond 23 augustus. Zoals gebruikelijk worden de vragen afgevuurd in de feesttent op het evenemententerrein. Dit jaar is er plaats voor maar liefst 35 teams. Elk team bestaat uit maximaal acht personen. De kosten voor deelname zijn 25 euro per team. Meld je aan door teamnaam, contactpersoon en e-mailadres te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Doe het snel, want 35 is echt het maximale aantal teams.

Advertenties