Skip to main content

In memoriam Frans Fakkers

Wie kende hem nou nietIn memoriam Frans Fakkers
"Een duizendpoot bij uitstek”. Als voorzitter van de Kleibatsers fietste hij over de Voorstraat met zijn rood/witte sjaal om zijn nek om de optocht van dichtbij te bekijken. Voor de rest van het carnaval was hij nergens te bekennen; hij deed zijn werk op de achtergrond en stond niet graag op het podium.

Als directeur van de toenmalige W.V.S. heeft hij menigmaal mensen die het nodig hadden een plaatsje bezorgd bij de interne dienst of bij de groenvoorziening; ook dat deed Frans. Als voorzitter van de Kruisvereniging heeft hij de functie van wijkverpleegster nieuw leven ingeblazen en met succes, zodat het zelfs de belangstelling trok van Koning Willem-Alexander, die naar de Fendertshof kwam om zich te laten informeren over dit fenomeen.

Ook als voorzitter van het Gecoördineerde Ouderenwerk Fijnaart en Heijningen beheerde hij de verkregen subsidie, die hij in overleg met de lokale afdelingen eerlijk verdeelde. Toen de Seniorenbond in Heijningen wegens een tekort aan leden haar bestaan moest beëindigen, heeft Frans deze mensen geholpen om dat volgens de regels te laten plaatsvinden. Zo was Frans.

Ook in de biljartwereld was Frans geen onbekende; hij zat in het landelijk bestuur en zo kon hij de lokale clubs van informatie voorzien. Frans was ook de stuwende kracht achter Stichting Jeugd en Kunst, die onder leiding van Peter Meijers grote successen boekte met het Jeugdorkest, dat optrad tot in het Vaticaan en Disneyland in Amerika; ongekend wat zij presteerden hier in de 'Fendert'.

En laten we de politiek niet vergeten; in Fijnaart, of zoals Frans het altijd zelf zei: de Fendert, was hij raadslid en ook was hij wethouder en heeft menig burgemeester en collega-raadsleden meegemaakt. Frans bleef de politiek trouw; weglopen deed hij niet. Oud-burgemeester Ria de Sutter noemde Frans "Een goede vent"! Als raadslid van Onafhankelijk Moerdijk heb ik zelf Frans ook meegemaakt; Frans is pas een tijdje na de oprichting erbij gekomen. Onafhankelijk Moerdijk had destijds behoefte aan een kopstuk, dus viel het oog op Frans Fakkers, en men vroeg hem om bij ons lid te worden. Ik was daar gereserveerd in omdat ik Frans inschatte als een hardloper en was bang dat wij hem dan niet konden volgen. Dus heeft de voorzitter, wijlen Lieneke Aangenendt, hem overgehaald om mee te doen. Frans was een grote aanwinst voor Onafhankelijk Moerdijk; zijn netwerk en zijn ervaring in de politiek waren enorm en daar konden wij ons voordeel mee doen. Frans was snel en accuraat; als bepaalde onderwerpen op tafel kwamen, zei Frans: "Oh, dat zit zo", of hij zei dat hij er al geweest was, want Frans deed alles op de achtergrond en vergat soms om ons daarover te informeren. Het zij hem vergeven; hij had zijn werk al gedaan, en dat was het belangrijkste.

In de gemeente Moerdijk is Frans wethouder van financiën geworden; toch zowaar geen geringe taak voor een dergelijke grote gemeente. Nadat hij gestopt is als wethouder, is Frans voorzitter geworden van het bestuur van Onafhankelijk Moerdijk en weer zat Frans tot over zijn oren in de politiek en leidde zijn partij waar hij vond waar die wezen moest, namelijk de grootste.

Ik realiseer me dat ik veel van Frans' nevenfuncties en activiteiten ben vergeten of niet heb geweten; zijn familie moet mij dat niet euvel duiden. Mogen wij dan ook de familie veel sterkte wensen in deze toch trieste periode, namens de redactie van Fijnaart Lokaal.

Advertenties