Skip to main content

Inwonersaantal Fijnaart bezorgt Kwis um de zege

Debutant wint spannende 24ste Fendert Kwis



Inwonersaantal Fijnaart bezorgt Kwis um de zege
Het team Kwis um nam voor de eerste keer deel aan de Fendert Kwis en ging meteen met de overwinning aan de haal.
De ontknoping van de Fendert Kwis was nog nooit zo spannend als dit jaar. Nadat alle 157 vragen waren gesteld, stonden de teams Kwis um en De Noekers beide met 116 punten op de eerste plaats. Een barragevraag moest uitkomst bieden. ‘Hoeveel inwoners had het dorp Fijnaart op 1 januari 2023?’, luidde deze. Een lastige vraag voor de Noordhoekse Noekers. Zij moesten dan ook genoegen nemen met de tweede prijs, omdat Kwis um slechts 175 inwoners boven het juiste antwoord van 5.675 zat.

Het was woensdag 21 augustus voor de 24ste keer dat de Fendert Kwis werd gespeeld. Met net als vorig jaar een recordaantal deelnemende teams van 35. Samen met enkele tientallen toeschouwers zat de feesttent bommetje vol. Een prima eerste avond van de Fendertse Week.
De Fendert Kwis wordt elk jaar samengesteld door de Heemkundige Kring Fijnaart & Heijningen. Het quizteam had wederom zijn stinkende best gedaan om veel uiteenlopende vragen te bedenken. Na afloop regende het complimenten over de toegankelijkheid van de quiz. Er zat voor iedereen wat in, zonder overdreven moeilijke rondes.

Weetvraagrondes
Net als voorgaande edities kregen de teams acht weetvraagrondes, vier doevragen, twee rode draden en een superronde voorgeschoteld. In de weetvraagrondes werd de kennis getest over onder andere icoontjes op het dashboard van de auto, gitaarsolo’s, artiestennamen, memorabele sportmomenten en koolsoorten. Uiteraard werd ook gevraagd naar gebeurtenissen en situaties in Fijnaart en Heijningen en de gemeente Moerdijk.
Bij de doevragen moesten de deelnemers dit keer echt de handen uit de mouwen steken. Zo kregen zij kleurplaten van 12 Europese vlaggen, die zij met de juiste kleuren moesten inkleuren. Verder werd de kennis getest over straten uit het Monopolyspel, attractieparken en Brabantse voetballers. Tijdens de rode draden kregen de teams koekjes en gedroogd fruit geserveerd.

Kunstwerken
De superronde bestond net als vorig jaar uit kunstwerken, gemaakt door Karel Schrooyen van Heemkundekring De Vierschaer uit Wouw. Uiteraard waren het dit keer vijftien nieuwe werken, anders zou het wel heel makkelijk zijn. De voorwerpen beeldden samengestelde woorden uit, die door de deelnemers geraden moesten worden. Vooral ‘schijnheilige’ bleek lastig te ontcijferen.

Top 3
Aan het eind van de avond stond de top 3 op het podium. De Borrelnootjes, de nummer twee van vorig jaar, moest nu genoegen nemen met de derde plaats. De strijd om de zege ging tussen Kwis um en De Noekers, die evenveel punten hadden. De benaderingsvraag zorgde ervoor dat nieuwkomer Kwis um uiteindelijk de beker, de dikste envelop en een etentje bij De Family in ontvangst nam. De overige 272 deelnemers hadden eveneens een hele leuke avond en gingen met een tevreden gevoel op huis aan.

Uitslag
1. Kwis um (116*), 2. De Noekers (116), 3. De Borrelnootjes (115), 4. v.v. Oranje-Blauw ’14 (114), 5. Feitjes Frijters (112), 6. Real Biljartbal (111), 7. Witten het! en De Konijnenberg (110), 9. Multiple Scoregasm (109), 10. Nog eentje dan (108), 11. Zwartepieten bende (105), 12. Team Expeditie en Kwist heus wel (104), 14. Dorpsvereniging Heijningen en De Fendertsmannen (103), 16. De Nieuwkomers (102), 17. Team Zonder Naam en De Buurtjes 2 (101), 19. De Kloetjes en De Driehoek 1 (100), 21. B.C. De Dijkrakkers (98), 22. Team Uitgeblust en De volgende vraag aub (97), 24. Muziekvereniging De Unie, De Voorstraat en De Driehoek 2 (96), 27. Fam. Kannekens, De Prutsers en De Laatste (94), 30. MarkVliet Netwerk Notarissen en De Buurtjes 1 (93), 32. De Kwebbelende Kwissertjes (91), 33. Lachen gieren brullen en Kweetnie (89), 35. Woonkwartier (78).

*Gewonnen na barragevraag.

Advertenties