Skip to main content

Jaco Huijzers duikt als nieuwe voorzitter in Zwembad De oesterJaco Huijzers duikt als nieuwe voorzitter in Zwembad De oester
Jaco bij de ingang van De Oester
Het is alweer enige tijd geleden dat er plannen waren om het zwembad in Fijnaart te sluiten. Nadat een hecht team initiatiefnemers, waar uw verslaggever deel van uit mocht maken, vele overleggen heeft gevoerd met de toenmalige wethouder en burgemeester, is Stichting Zwembad Fijnaart opgericht. Zowel de exploitatie als het gebouw kwamen in handen van de Stichting, onder leiding van een bestuur van vrijwilligers. Ondertussen trekt Zwembad De Oester alweer ruim 8 jaar vele bezoekers. Op 14 december vorig jaar heeft de volledige gemeenteraad de intentie uitgesproken om het contract vanaf 31 december 2025 met 10 jaar te verlengen. Er wordt door de betrokken ambtenaren gewerkt aan een verduurzamings- en exploitatieplan met een perspectief voor 25 jaar.

Over enkele weken heet het bestuur Jaco Huijzers van harte welkom. Hij wordt de nieuwe voorzitter van Stichting Zwembad Fijnaart. Jaco volgt Bert Bosch op, die zich vele jaren heeft ingespannen in het voorzitterschap. Nadat uw verslaggever met Jaco Huijzers oude koeien uit de sloot heeft gehaald, maken ze een frisse duik in de toekomst van Zwembad De Oester.

Jaco ziet het zwembad in Fijnaart al enige tijd als een must voor een bruisend Fijnaart. Hij vindt het bijzonder belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om zich te bewegen in het zwembad. "Nederland is een waterland, waarbij het bijzonder belangrijk is dat de kinderen leren zwemmen. Helaas verdrinken er steeds meer kinderen in Nederland. Het is niet voor iedere ouder mogelijk om naar een andere plaats te rijden om het kind te leren zwemmen", zo zegt hij. Zijn voorkeur gaat uit naar het terugkeren van het schoolzwemmen. Enkele maanden geleden heeft de Tweede Kamer aangegeven het schoolzwemmen opnieuw te willen invoeren. Het voltallige bestuur is hier een groot voorstander van.

De kersverse voorzitter is al vele jaren ondernemer en juicht het werken in teamverband toe. "We moeten het als bestuur samen doen. Ieder heeft zijn eigen ideeën en kennis. Die moeten we met elkaar delen, zodat we een krachtig team vormen." Jaco is groot voorstander om het personeel continue mee te laten denken met nieuwe initiatieven, verbeterpunten etcetera en ze daarvoor te belonen. Hij vertrouwt erop dat het personeel deze kans nu ook krijgt, maar het mee laten denken en samen met het bestuur een mooi zwembad in stand houden is het allerbelangrijkst in zijn visie.

Het is bij Jaco bekend dat het voorzitterschap van Stichting Zwembad Fijnaart meer kost dan een paar uurtjes per maand. "Ik laat het gewoon op me afkomen en ga de uitdaging met plezier aan", zo zegt hij. Als ondernemer weet hij dat het bestuur in feite vrijwillig een bedrijf runt. De stichting heeft medewerkers in vaste dienst, moet zelf het onderhoud en reparaties door gespecialiseerde bedrijven uit laten voeren, zelf de administratiewerkzaamheden uitvoeren etc. Daarbij heeft het bestuur vele verantwoordelijkheden, zoals het jaarlijks behalen van het certificaat 'Veilig en Schoon'. Verder overlegt het bestuur jaarlijks met de wethouder over de financiën en de plannen voor de komende jaren. Het kan gezien worden als een volledig zelfstandig bedrijf dat met een jaarlijkse gemeentelijke subsidie financieel gesteund wordt. 

Jaco geeft aan dat de huidige en eerdere bestuursleden hebben bewezen dat het zwembad kan blijven voortbestaan. Als aankomend voorzitter ziet hij het als zijn plicht om met het bestuur het zwembad te laten voortbestaan en waar mogelijk te verbeteren. Hij ziet kansen om met het bestuur de vleugels te spreiden en samen met lokale ondernemers het zwembad te promoten en met zowel ondernemers als met diverse verenigingen en stichtingen samen te werken. Hij staat open voor nieuwe activiteiten. "Nee heb je en ja kan je krijgen", zegt hij. Zo wil hij samen met het bestuur kijken of er bijvoorbeeld discozwemmen kan worden geïntroduceerd. Graag gaat hij nieuwe uitdagingen aan.

Het technisch bestuur van de Stichting Zwembad Fijnaart is al gestart met het nadenken en uitwerken van plannen om het gebouw te verduurzamen. De aankomend voorzitter geeft aan dat er specialisten op het gebied van techniek en verduurzamen in het technisch bestuur zitten. "Het is ontzettend mooi dat we van hun kennis gebruik kunnen maken", aldus Jaco. Het bestuur overlegt graag samen met de Gemeente Moerdijk over de verduurzamingsplannen. 

Stichting Zwembad Fijnaart is nog naarstig op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, voor zowel het bestuur als voor kleine klusjes. Wil je jezelf ook inzetten voor De Oester? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en zij reageren zo spoedig mogelijk.

Jaco Huijzers neemt met veel plezier het voorzitterschap over. Bij een volgende bestuursvergadering wordt hij officieel benoemd. 

Advertenties