Skip to main content

Jong geleerd is oud gedaan!

Bouwclub De Fendertse Makkers zet ook dit jaar de 'Blommekes Buite'Jong geleerd is oud gedaan!
De Fendertse Makkers 2024: Irfaan, Niek, Marijn, Rick, Benthe, Tijn en Dylan
Wat is er in de donkere wintermaanden leuker voor een kind dan samen met vrienden en familie aan een carnavalswagen bouwen. Dat is wat de mannen van Bouwclub De Fendertse Makkers dan ook al zes jaar doen.

Tot aan 2017 bouwden de broertjes van der Kolk zelf een wagentje en ook de kids van de familie Leijten deden weleens mee met een optocht. In 2017 besloten deze families samen mee te doen met een loopgroepje. Het thema toen was 'We geven ’t Deur'. De constructie die zij bouwden leverde meteen de eerste prijs op.
Dit ‘Smaokte naor Meer”, wat ook het passende thema van 2018 was. De gebroeders Timo en Jari Roks en raakten ook 'Betoverd door dun Leut' en samen bouwden de drie gezinnen hun eerste échte carnavalswagentje. Voor het inschrijfformulier voor de mini-optocht had de bouwclub een naam nodig en bouwclub 'BC De Fendertse Makkers' was vanaf toen een feit.
Sinds die tijd rijdt BC De Fendertse Makkers drie optochten. Het begint op vrijdagmiddag met de scholenoptocht, gevolgd door de Mini-optocht op dinsdagmiddag. De Lichtjesoptocht op dinsdagavond is de afsluitende tocht van de bouwclub van de jonge creatievelingen.

Worstenbroodjes
De feestvreugde begint enkele weken voor carnaval. De ‘kick off’ bestaat standaard op woensdagmiddag direct uit school met worstenbroodjes aan de keukentafel bij Rick Leijten. Op deze bijeenkomst presenteren de broertjes Van der Kolk de schets hoe de nieuwe wagen eruit moet komen te zien. Vervolgens worden de werkzaamheden onder de kids verdeeld. Uiteraard helpen de ouders mee, maar wat de jongens zelf kunnen, doen zij zelf.
In 2019 was de bouwclub te gast bij BC De Dijkrakkers, wat erg inspirerend was. De mannen bouwden in 2020 een kleedkamer voor het thema 'Wa hedde gij nou An?' De jongens droegen zelf Fortnite skins en dit leverde de tweede prijs op tijdens de Mini-optocht. De beker werd tot diep in de zomermaanden braaf doorgewisseld tussen de Fendertse Makkers.
Helaas kon er in 2020 niet gebouwd worden door Corona, maar in 2021 pakten de makkers 'Dun Draod Weer op.'

Veranderende samenstelling
De samenstelling van de bouwclub wisselt ieder jaar. Marijn van der Kolk en Rick Leijten zitten al vanaf het eerste uur bij de club. Hun oudere broers zijn gestopt toen zij naar het voortgezet onderwijs gingen. Gelukkig hebben er ieder jaar weer andere vriendjes met enthousiaste ouders zin om te helpen.
De aanhangwagen, die jaarlijks beschikbaar gesteld wordt door loonbedrijf Frijters, wordt ook ieder jaar een beetje ‘professioneler’. Door bijvoorbeeld de toepassing van draaiende delen, luidere muziek en mooiere verlichting wordt de lat steeds hoger gelegd.

Leerzaam
Door de hulp van de ouders leren de jongens ook heel veel. Vorig jaar bedachten de jongens dat op de wagen een straaljager moest komen om het ´Kleigat te laote Straole”. Een vader laste een staalconstructie in elkaar en deelde middels filmpjes hoe hij dit aanpakte. Vervolgens hebben de jongens zelf de constructie omwikkeld met kippengaas en daarna volgeplakt met papier-maché. Toen dit droog was ging er witte latex op en tot slot werd de straaljager in de juiste kleuren geverfd.

Deze staalconstructie wordt dit jaar hergebruikt om de ‘Blommekes Buite te Zette’. Wil je weten hoe?
Kom dan kijken naar een van de optochten waar BC De Fendertse Makkers aan mee doet.

Advertenties