Skip to main content

Karttalent Bart Ploeg lost technisch probleem op en toont direct topvorm: winst in finale in GK4 Kart SeriesKarttalent Bart Ploeg lost technisch probleem op en toont direct topvorm: winst in finale in GK4 Kart Series
Bas Kaligis/RaceXpress.nl
MARIEMBOURG - Hij moest er zaterdag tijdens de zesde ronde van de GK4 Kart Series even inkomen, maar na de finish van de finale in de IAME Senioren-klasse stond er weer ‘ouderwets’ P1 achter de naam van karttalent Bart Ploeg. De zestienjarige snelheidsduivel uit Heijningen bewees daarmee aan zichzelf dat het met zijn vorm voor het aanstaande WK IAME in Le Mans wel goed zit.

Maar er was meer. Dat hij enorm hard kan rijden, dat wist Bart allang. Dat bewees de coureur van topteam TD Racing de afgelopen jaren meermaals met talloze overwinningen en titels. Nee, Bart moest samen met zijn team een technisch probleem zien op te lossen. Hij had al langere tijd met remproblemen te kampen en op het circuit van Mariembourg hoopte de snelle Brabander het euvel op te lossen.  

Dat lukte! “Daar ben ik echt wel blij mee”, zei Bart. “Aan het begin van het jaar ging het best wel goed, zaten we er goed bij. Daarna kregen we problemen met de remmen. Daarom hebben we hier aan de GK4 deelgenomen om het probleem op te lossen voor Le Mans, want daar willen we goed presteren. We hebben het probleem gevonden en ik had meteen weer de goede snelheid. Dat is wel een opluchting.”

Zijn vorm in Mariembourg bevestigde dat de combinatie kart en rijder weer top is. Had ook Bart weer duidelijk gemerkt. “De races gingen niet heel verkeerd. In de kwalificatie ging het wel oké, maar er was iets misgegaan met de bandenspanning. Daarom had ik P4. In de eerste race ging het in eerste instantie heel goed, maar door een motorisch probleempje zijn we naar zes teruggevallen.”

In de tweede race had Bart opnieuw geen geluk. Hij raakte bij de start betrokken bij een crash en viel daardoor terug naar de bijna laatste plek. “Ik kwam daardoor terecht rond de 24ste plek en ben toen toch nog teruggereden naar acht.”

Het zei genoeg over zijn daadwerkelijke snelheid: genoeg om vooraan te rijden. Dat liet hij zien in de finale, die hij won. Zo kreeg hij de ultieme bevestiging dat hij zijn zaakjes weer voor elkaar had. “In de finale mocht ik op P4 starten. Ik had een beetje een rommelige start, maar heb daarna nog twee plekken kunnen winnen. Na acht ronden maakte ik de move naar de leiding. Dat was echt mooi.”

En dus keek hij met zelfvertrouwen uit naar het jaarlijkse WK IAME in Le Mans. “Dit is veelbelovend. Omdat we nu het remprobleem hebben getackled. In de Benelux en het EK hadden we ook de snelheid. In de finales kwam het remprobleem terug. Waarom weten we niet. In de heats ging het wel goed. Nu zaten we er het hele weekend lekker bij.”

“We zijn klaar voor het WK. We zaten er tijdens de EK-ronde in Genk al goed bij.” Het is Barts eerste deelname in de Senioren-klasse. “Daarvoor heb ik een keer bij de Junioren en een keer bij de Mini’s meegedaan. Ik vind het een heel leuke baan, een heel snelle baan ook, met een goed technisch gedeelte. Heel veel tegenstanders van het EK en de Benelux zitten er ook bij, dus ik weet een beetje wat ik moet verwachten. Ik ga proberen te winnen!”

Bart bedankt TD Racing en zijn vader en moeder.

Advertenties