Skip to main content

Karttopper Bart Ploeg snelt in de regen naar klinkende P2 tijdens NK KZ2!Karttopper Bart Ploeg snelt in de regen naar klinkende P2 tijdens NK KZ2!
Bart Ploeg knalt naar podium op NK hier voor ex World Cup winnaar Joey Hanssen en F1 eSport wereldkamspioen Jarno Opmeer. Foto Bas Kaligis/RaceXpress.nl
EINDHOVEN  - In de regen racen op een circuit waar hij al een jaar niet meer had gereden. En dat voor een nieuw team op een voor hem nieuw bandenmerk in de koningsklasse van het Nederlandse karten. En dan ook nog eens snipverkouden zijn: Bart Ploeg stond zondag voor een pittige opgave. De achttienjarige coureur uit Heijningen liet tijdens de vierde ronde van het NK KZ2 andermaal zijn talent zien door stoïcijns naar de tweede plek te denderen.

“We zitten zeker op de goede weg”, jubelde Bart over zijn P2 in Eindhoven die hij pakte in gevecht met onder andere voormalig World Cup-winnaar Joey Hanssen en Formule 1 e-Sport-wereldkampioen Jarno Opmeer. “We zagen al in Mariembourg dat we er goed bij zaten. Daar eindigden we in de top vier en deden we mee om de overwinning. In de finale was de nummer één vandaag net een beetje sneller.”

Lange tijd reed Bart op plek drie, vlak achter de nummer twee en toen viel het geluk zijn kant op. In de laatste ronde maakte de rijder vóór hem een foutje. Bart: “Dan denk je alleen maar: poot eronder en we zien wel.”

Zo schreef hij opnieuw een topresultaat bij op zijn toch al akelig lange palmares. Echt verbaasd over zijn resultaat was Bart overigens niet. “Nee, dit is volgens verwachting. We gaan ervan uit dat we dit jaar in elke wedstrijd in de top vier kunnen eindigen. Daar hebben we het materiaal naar. Dan moet je de puntjes op de i zetten op de baan en dan zien we wel wat er gebeurt.”

Aan het begin van het weekeinde hadden de Brabander en zijn team SLC Karting nog volop te doen aan de Sodikart. “Want qua snelheid zaten we er nog niet vooraan bij”, zei Bart. “Daarna ging de prefinale goed. Alleen had ik een slechte start. Iemand voor me bleef stilstaan en ik moest eromheen. Maar in die race hadden we al een goede snelheid. Zo zijn we ook de finale in gegaan en je ziet het resultaat.”

Zijn monteur en coach Sam Claes, met wie Bart intensief samenwerkt aan hun gezamenlijke project in de KZ2: “Ik ben tevreden. Het ligt er vingerdik op dat werken loont”, zei Sam. “We zijn er echt week in week uit dag en nacht mee bezig. Om dan met zo’n resultaat naar huis te gaan, is mooi.”

Afgaande op eerdere prestaties dit seizoen wekte het nauwelijks verbazing dat Bart in Eindhoven een podiumplaats had gepakt. Toch was Sam ‘zonder verwachting’ naar circuit De Landsard gekomen. “We zijn nog volop alles aan het ontwikkelen. Aan het begin van het seizoen hebben we gezegd: we gaan er naartoe werken om volgend jaar kampioen te worden.”

“We proberen nu de stijgende lijn aan te houden tot het einde van het seizoen en we gaan kijken wat dat brengt. We gaan regelmatig samen trainen. Ik hoef nog altijd niet onder te doen voor Bart, we zijn ongeveer even snel. We leren van elkaar. Ik leer zelf ook nog altijd heel veel bij. We gaan voor de overwinning bij de volgende NK-ronde. Voor ons telt maar één plaats.”

Bart bedankt zijn team SLC Karting, zijn ouders, Sam Claes en Randy Nauwelaers.

Advertenties