Skip to main content

Kees en Ria Koekoek het gouden koppel van Fijnaart

Het echtpaar ontvangt beide een koninklijke onderscheidingKees en Ria Koekoek het gouden koppel van Fijnaart
Ria en Kees Koekoek met Burgemeester Aart-Jan Moerkerke ( foto Gemeente Moerdijk)
Ook een echtpaar komt de dag voor Koningsdag aan bod. Burgemeester Moerkerke maakt een diepe buiging voor het gouden koppel Kees en Ria Koekoek, voor hun vele, en altijd, trouwe inzet. Voor deze vele waardering hebben zij namens koning Willem-Alexander een lintje gekregen, en zijn ze benoemd tot lid van de orde van Oranje-Nassau.

Kees en Ria, ze zijn niet geboren in Fijnaart, maar in hart en nieren zijn ze wel een echt Fenderts man en vrouw. Ook zijn ze ware Kleibatsers van het eerste uur. Kees is zelf direct betrokken bij de oprichting van de carnavalsvereniging in 1978, doordat hij de voorzitter was van de toenmalige wijkvereniging de Dijkrakkers. In 1980 werd hij raadslid bij de raad van 11. Ook heeft hij veel vrijwilligerswerk gedaan, en een mooi aantal duiten in het zakje gedaan zodat de Kleibatsers de Carnaval konden organiseren. In 2001, 2009  en 2013 werd hij verkozen tot Prins Carnaval. 

En dan hebben we Ria, zij is al ook vele jaren bij de Fendertse Carnaval. Van 1982 tot 2016 lid van bestuur. Vanaf 1990 ook onmisbaar voor de kindercarnaval. Ook heeft ze veel werk verzet voor het benaderen van sponsoren, huisbezoeken afleggen, loten verkoop, kleding verzorgen, bezoekjes afleggen bij zieken in Fijnaart en Heijningen. In dat laatste heeft Ria een niet te vergeten rol gespeeld. Ria nam de functie van nar over in 1985 als Vriens niet kon, maar tussen 2000 tot 2015 werd zij de vaste nar. Ria is dan waarschijnlijk ook de eerste vrouwelijke nar ooit. 

De bouwclub De Dijkrakkers kreeg ook hun aandacht. Het verven, plakken, schuren en houten kratten maken voor eigen gebrouwen bier. Maar ook de Fendertse week alles wat daaromheen moest gebeuren werd door Ria en Kees aangepakt. Overdag in de loods en als het even kan in de avond nog even terug. 

Ria en Kees zijn overal te vinden zij het voor Wielerpromotion Fijnaart, WTC Heij=Fijn dan wel voor de gezamenlijke verkeersregelaars. Het gouden koppel, zo worden zij door de wielerfanaten liefkozend genoemd. De laatste 25-30 jaar zijn ze als verkeersregelaar te vinden bij wandel, hardloop, fiets en cyclocross evenementen  in Fijnaart, Willemstad, Moerdijk, Standdaarbuiten, Dinteloord, Steenbergen, Oud-Gastel, Rucphen en Goes. 

Vanaf 1994 waren ze ook nog als Piet in Willemstad te zien. Ze trokken niet alleen vele jaren het pietenpak aan voor stichting Sinterkaas Willemstad, maar hielpen ook bij het opbouwen van de kade en het ontwerpen en schoonhouden van de kleding. Ze zorgde voor de koffie en de lunch en zorgen voor alles daaromheen bij de intocht.

Ongelooflijk veel tijd is daar in gestoken.  Ook voor stichting doorkomst Roparun Willemstad haalden zij alles uit de kast als verkeersbegeleider, koffie rondbrengen, sinaasappels schillen, decor bouwen toezicht houden en opruimen. En van de laatste vrije uurtje die ze dan nog hadden of overhielden gingen ze helpen bij buurtvereniging het Kloosterblokje in Willemstad bij het organisatie en evenementen. Ria, die op het moment bestraald word, en zich een bult schrok van alle commotie krijgt samen met haar man Kees een staande ovatie bij de Aubade in Fijnaart. We hopen hun nog jaren in de oranje hesjes te mogen zien bij vele evenementen.

Advertenties