Skip to main content

Kerstfair on Foot in Fijnaart geslaagdKerstfair on Foot in Fijnaart geslaagd
De 2e "Kerstfair on Foot" in centrum Fijnaart in het afgelopen weekend wederom een groot succes. De kerstmarkt werd goed bezocht en bracht sfeer en gezelligheid in het centrum van ons dorp.

Zaterdagavond rond de klok van 20.00 uur meldden de eerste vrijwilligers zich bij de Fendertse Hoeve om de eerste voorbereidingen te treffen voor de tweede kerstmarkt. Na de eerste voorbereidingen te hebben getroffen en veel over de weersverwachtingen voor de komende zondag te hebben gesproken, togen deze vrijwilligers huiswaarts. Vervolgens meldden zij zich zondagmorgen in alle vroegte in 'de Graanbeurs' waar zij onder het genoten van een kop koffie instructies kregen voor de verdere opbouw van de kerstmarkt. Opgetogen gingen tientallen vrijwilligers aan de slag op de parking bij 'de Fendertse Hoeve', de kop van de Voorstraat en op het plein voor de 'Famly ' en 'Topshopper'. Gelukkig bleken de weergoden ons allen goed gezind en nam de wind van de voorgaande nacht in sterkte af en werden de regenbuien doorgestuurd naar andere plaatsen. In enkele uren tijd werden Molenstraat, Achterweg, Voorstraat en Kadedijk omgetoverd in kerstsfeer en werd de basis gelegd voor het succes van de dag.

Rond de klok van elf meldden de standhouders zich en was het een gaan en komen van auto's gevuld met allerlei kerstartikelen, etenswaar etc. Ook verschijnen de eerste bezoekers ten tonele, die de opbouwwerkzaamheden en activiteiten met zichtbare en nieuwgierige blikken volgden. Gaandeweg vulden de straten zich met publiek en ontstond er een gezellig drukte.

Het parkeerterrein bij de Fendertse Hoeve was omgetoverd tot kidsplace en de kleinste onder de bezoekers beleefden veel plezier aan de draaimolen en het springkussen. In de tent konden de kinderen hun eigen kerstkoekjes maken, terwijl Papa en Mama genoten van de optredens van de koren en op hun gemak konden rondsnuffelen tussen de diverse kramen. Ook de chocolademelk en glühwijn genoten gretige aftrek.

Voor de Graanbeurs waren diverse stands opgebouwd met o.a. diverse lokale producten zoals kaas en honing. Doordat de oliebollenkraam verstek liet gaan werd op het laatste moment nog een 'alternatieve' oliebollenkraam ingericht, zodat de bezoekers toch nog konden genieten van heerlijke verser oliebollen.

Diverse koren en muziekverenigingen verzorgden de muziek in een grote tent en genoten grote belangstelling van het publiek. Onder het genoten van een beker glühwijn en/of chocolademelk volgden zij de verrichtingen van de diverse muziekkanten. Gezien de grote belangstelling voor de broodjes buikspek en aardappeltwister bleken de muzikale verrichtingen en positieve uitwerking te hebben op de eetlust van menige bezoeker.

Op het plein voor Family en Topshopper was het eveneens een drukte van belang. Ook daar waren meerdere kramen opgesteld met leuke kerstartikelen en diverse etenswaren. In het restaurant van Family was het gezellig druk en velen moesten wachten op een plaatsje voor het nuttigen van de lunch of een kop koffie. Ook in de Topshopper was het aanschuiven geblazen en ontstond op momenten en ware file voor de kassa.

Even verderop was de kerststal ingericht en kon men een kijkje nemen in de kerk. Ook daar werden leuke kerstartikelen aangeboden en konden de mensen op hun gemak rondkijken en een kaarsje voor een overleden dierbare branden. Hiervan maakten dan ook vele bezoekers gebruik.

Aan het eind van de middag sloeg het weer echter om en kwam het water met bakken uit de hemel. Het geplande optreden van 'de mannen van de straat' viel dan ook letterlijk in het water. De Graanbeurs bleek echter een goed alternatief en daar werd het geplande optreden dan ook alsnog uitgevoerd. Vele bezoekers volgden het voorbeeld van 'de mannen' en in no time was het gezellig druk in de Graanbeurs. Ook Family en de Fendertse Hoeve stroomden vol met bezoekers, die daar hun uitstapje naar de "Kerstfair' voortzetten onder het genot van een hapje en een drankje.

Door het slechte weer besloot de organisatie de fair voortijdig te beëindigen en werden de vrijwilligers wederom opgetrommeld om de tenten, kramen en wegafsluitingen op te ruimen. Binnen enkele uren waren de straten en pleinen opgeruimd. Toen de laatste bezoekers van de fair met een volle buik huiswaarts keerden, waren de straten weer opgeruimd en kon het leven van alle dag weer beginnen.

De organisatie van de 2e kerstfair kijkt met een tevreden blik terug op de dag van zondag en is alle vrijwilligers die op de een of andere manier hun steentje bijdroegen aan de op- of afbouw van de kerstmarkt erg dankbaar. In dit alles heeft de Fijnaartse bevolking laten zien wat zij kunnen en ziet de organisatie de uitdaging om de 3e Kerstfair on Foot in 2024 gestalte te geven.

20231210 img 9991 els

Advertenties