Skip to main content

Kieviten actief en springlevendKieviten actief en springlevend
Kort geleden sprak de maker van dit leuke weekblad mij aan op de hoeveelheid stukjes van en over de Kieviten in Fijnaart Lokaal. Helaas is het aantal dat wij als jeugd- en sportvereniging inzenden inderdaad niet zo hoog. De Kieviten is daarentegen zoals de kop aangeeft een super actieve vereniging maar laat dat naar de buitenwereld niet altijd voldoende zien.

De directe aanleiding om nu achter de pc te duiken en een stukje te schrijven was eigenlijk een andere. Vorige week stond één van onze leden in de rubriek Fendert interview en vertelde ze “dat we haar zouden kunnen kennen van het turnen bij de Kieviten maar dat dit in december stopt”. Met het beantwoorden van alle vragen en reacties die ik als voorzitter van de Kieviten kreeg ben ik wel even bezig geweest.

Gelukkig voor alle leden en aankomende leden bedoelde Chelsea Haverkamp iets anders met deze opmerking dan wat veel mensen begrepen. Chelsea zelf stopt in december met turnen maar dat betekent absoluut niet dat de Kieviten daarmee ophoudt te bestaan!!

Nu de pc toch aan staat geeft me dit de gelegenheid om nog een keer te vertellen wat we bij de Kieviten allemaal wel doen. Het grote doel waarom we als vereniging bestaan is mensen en meer in het bijzonder kinderen actief bezig te laten zijn. In een tijd waarin “het turen naar kleine schermen en het lusteloos hangen in een bank” een van de voornaamste activiteiten van de jeugd lijkt te zijn hebben we dus een flinke uitdaging.

Hoe doen we dat?

Om te beginnen zijn we een turnvereniging met rond de 200 leden vooral uit Fijnaart maar er komen ook leden vanuit Willemstad om hier te turnen. We zijn de grootste gebruiker van de sportzaal in de Parel en hebben een ontzettend actief en creatief leidingcorps die vele uren in de week hun passie voor de sport overbrengt op onze leden.

Het verhaal van Chelsea is niet uniek. Veel leden starten bij de Kieviten met hun ouders in de peutergroepen om daar spelenderwijs te leren bewegen. Dat klinkt misschien vreemd of onnodig voor jonge kinderen maar deze lessen dragen bij aan een snellere ontwikkeling van de motoriek die zeer goed van pas komt in het vervolgtraject.

Na de peutergroep mogen de kinderen alleen de zaal in en staan de ouders vaak aan de kant of grijpen het uurtje aan om even snel een boodschap te doen. Bij de kleutergroep gaart de ontwikkeling verder en leren onze leidsters de kinderen alle basisvaardigheden om een weer een stap te kunnen zetten naar de turngroep 3-4 of naar een van de springgroepen.

Op basis van leeftijd stomen de kinderen vervolgens door naar de groep 5-6 en komt er een moment waarbij er naast het turnen in de recreanten groepen ook een extra stap gemaakt kan worden naar de selectiegroepen. Dat betekent soms wel 4 extra uren trainen en meedoen aan wedstrijden.

Dit is vaak ook het moment waarop de wereld voor onze leden groter wordt dan het dorp, ze gaan naar school in Roosendaal of Zevenbergen krijgen een veel drukker leven en kiezen er dan zoals bijvoorbeeld Chelsea voor om hun schaarse vrijetijd een andere invulling te geven.

Andere activiteiten

Naast de wekelijkse lessen organiseren we regelmatig andere activiteiten om ons doel te bereiken. Deze activiteiten zijn dan ook niet alleen voor onze leden toegankelijk maar voor alle kinderen in Fijnaart die actief zijn en willen bewegen. Het meest recent was de actieve middag in de herfstvakantie in de Parel waarbij we letterlijk alles uit de toestellenkast hebben gehaald.

Om onze leden mee te kunnen laten doen aan officiële wedstrijden is de Kieviten lid van de KNGU de Nederlandse turnbond. Bijna elk jaar zijn we als lid “gastheer” van één van deze wedstrijden en zijn een weekend lang volop leuk en mooie turnprestaties te bewonderen in de Parel. Op 10 en 11 december is de volgende editie die uiteraard open is voor het Fendertse publiek.

Naast turnlessen in meer da 10 groepen voor de jeugd is er op donderdagavond ook een dames turngroep actief die “beweegt op muziek”. Kortom volop turn actie in de Parel.

Elk jaar als in mei de dagen weer langer worden, de temperatuur stijgt  en de zon gaat schijnen kunnen alle inwoners uit Fijnaart meedoen aan de Fendertse wandelvierdaagse die de Kieviten organiseert. Twee jaarlang konden lopers alleen op eigen gelegenheid meedoen met de “Home edition” van dit evenement maar dit jaar konden weer ruim 400 lopers zonder beperkingen vier avonden 5 of 10 kilometer stappen door de polders.

Altijd nog wel een klusje

Het kost onze vrijwilligers best veel tijd en energie om deze activiteiten allemaal in goede banen te leiden en waarschijnlijk daarom zien de lezers van Fijnaart Lokaal niet zoveel van de Kieviten terug.

Als er lezers zijn die denken, “da’s jammer zo weinig aandacht voor zo’n leuke vereniging, daar ga ik wat aan doen” dan zijn die van harte welkom bij de Kieviten. Elke bijdrage groot of klein is belangrijk voor ons voorbestaan en om onze droom “een actief Fijnaart” levend te houden.

Ondanks dat we nu al te vinden zijn op Facebook en Instagram zoeken iemand die ons vaker “in het mediazonnetje zet” daarnaast zijn mensen welkom die mee helpen activiteiten te organiseren en is er plekje voor iemand die het bestuur komt versterken. 

Op de website www.dekievitenfijnaart.nl vindt u namen, nummers en mailadressen van bestuur en leiding. Aarzel niet om iemand van ons een berichtje te sturen als je een bijdrage aan onze droom wilt leveren.

Advertenties