Skip to main content

“Kunnen zijn wie je bent, ook dat is vrijheid”

Slachtoffers herdacht en bevrijding gevierd



“Kunnen zijn wie je bent, ook dat is vrijheid”
Op Bevrijdingsdag onder het genot van een hapje en een drankje genieten van zanger René Bes.
Begin november is het tachtig jaar geleden dat Fijnaart, Oudemolen en Heijningen werden bevrijd. Afgelopen zaterdag stond heel het land twee minuten stil bij alle Nederlandse slachtoffers die sinds de Tweede Wereldoorlog in een oorlogssituatie of bij een vredesmissie om het leven kwamen. Zondag vierden we uitbundig de capitulatie van de Duitse bezetters op 5 mei 1945.

In de katholieke kerk luisterden zaterdagavond een kleine honderd belangstellenden geboeid naar de toespraak van burgemeester Aart-Jan Moerkerke van de gemeente Moerdijk. Hij sprak voor de zeventiende keer als burgemeester tijdens Dodenherdenking en voor de derde keer in de gemeente Moerdijk. “Elk jaar hoop ik dat ik de volgende keer kan zeggen dat we wereldwijd zoveel hebben geleerd dat er een moment van pauze is. Hoe mooi zou het zijn dat we 4 mei-bijeenkomsten hebben zonder oorlog ergens in de wereld”, sprak de burgemeester als hoop uit.

80 jaar vrijheid
Elk jaar is aan 4 en 5 mei een thema verbonden. Dit jaar was dat ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. “Juist in deze tijd bevat het thema het besef dat we hier die vrijheid hebben, maar dat het woord op heel veel plekken in de wereld slechts een loze kreet is”, zei Moerkerke. Hij doelde daarbij op de oorlogen in Oekraïne en de Gazastrook. “Antisemitisme is sinds de oorlog in Gaza sterk toegenomen. Het aantal meldingen van incidenten was in 40 jaar nooit zo hoog. Ik spreek de wens uit dat we dit zo breed mogelijk blijven veroordelen. Antisemitisme heeft geen plek in onze samenleving. Net zomin als welke vorm van racisme of discriminatie dan ook. Ook dat is vrijheid: kunnen zijn wie je bent zonder veroordeeld te worden. Leven zonder dreiging of bedreiging. Soms zie je dat het vrij praten voor de een het zijn van de ander in de weg staat. Vooral op social media. Ik schrik me soms rot hoe makkelijk het is om iemand met niet misverstane bewoordingen te beschuldigen of te veroordelen. Vrijheid van spreken wordt verward met vrijheid van beschadigen. Maar gelukkig is het tegengeluid er ook. En wint de rede, wint de Brabantse gemoedelijkheid en het Fendertse gemeenschapsgevoel. Het draagvlak voor deze herdenking op 4 mei blijft groot, 85 procent vindt dit van groot belang. Ruim driekwart vindt ook de viering van Bevrijdingsdag belangrijk.”

Henk Grootenboer
Burgemeester Moerkerke stond in het bijzonder stil bij een van de Fijnaartse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog: Henk Grootenboer. “Henk werd geboren op 19 augustus 1923 in Fijnaart. Hij was nog maar 16 jaar oud toen hij als dekjongen werkte op het koopvaardijschip MS Moordrecht. Op 6 juni 1940 werd het schip ingezet voor de Nederlandse oorlogsvoering aan de kant van de geallieerden. Op 20 juni 1940 voer de Moordrecht ter hoogte van Galicië in Spanje. Om 17.30 uur werd de Moordrecht getroffen door een torpedo van een Duitse onderzeeër. Het schip explodeerde en zonk binnen twee minuten. Slechts vier van de 28 bemanningsleden overleefden de scheepsramp. Henk was een van de slachtoffers. Hij is niet ouder geworden dan 16 jaar. Voor die 16-jarige knul is en blijft het belangrijk dat we herinneren. Voor alle slachtoffers is het belangrijk dat we herdenken. Voor onszelf is het belangrijk dat we beseffen hoe gelukkig we zijn dat we in vrijheid kunnen leven. En voor toekomstige generaties is het belangrijk dat we ons in blijven zetten om die vrijheid te behouden.”

herdenking

Twee minuten stilte
Na de herdenking in de katholieke kerk ging het gezelschap naar de protestantse begraafplaats. Omdat de regen met bakken naar beneden kwam, ging de stille tocht niet vooraf door tamboers. De traditionele dodenmars klonk nu bij het betreden van de begraafplaats. Onder een afdak stonden de muzikanten en tamboers van de muziekverenigingen Oranjevaan, DSH en De Unie opgesteld. Nadat Cornald Nuiten de Last Post had geblazen, was het twee minuten stil op de begraafplaats. De stilte werd opgevolgd door Het Wilhelmus, waarna onder muziekklanken kransen en bloemen bij het oorlogsmonument werden gelegd. Enkele kinderen legden bloemen bij de graven van de vijf Britse soldaten die in Fijnaart hun laatste rustplaats hebben.

Bevrijdingsdag
Traditiegetrouw wordt Bevrijdingsdag in Fijnaart gevierd met een gezellig samenzijn voor 65-plussers. Op de parkeerplaats aan de Jan Punthof was zondag een tent neergezet, waarin onder het genot van een hapje en een drankje zo’n 80 aanwezigen genoten van het muzikale optreden van René Bes. De zanger liet iedereen uit volle borst meezingen en meedeinen.

voorjaarsmarkt sabina web

Voorjaarsmarkt
Fort Sabina bracht op Bevrijdingsdag een voorjaarsmarkt. Onder een stralend zonnetje was het heerlijk struinen langs de kraampjes met sieraden, kaarsen, bijenproducten, kleding, houten accessoires, keramiek en andere artikelen. Zo was er ook deze 5 mei voor ieder wat wils.

Advertenties