Skip to main content

Monumentale boerderij met een moderne camping.



Monumentale boerderij met een moderne camping.
In de dertiger jaren van de vorige eeuw werd de opa van Arjan Steendijk eigenaar van boerderij Mariëndreef aan de Slobbegorsedijk te Heijningen.

Hoeve Mariëndreef was in 1651 gebouwd in de Elisabethpolder en was daarmee de oudste boerderij van Heijningen met een zgn. langdeelschuur. In de tijd dat Arjans opa eigenaar werd was het een gemengd bedrijf met koeien en Belgische trekpaarden om de akkers te bewerken. Na de Watersnood van 1953 kwam de mechanisatie pas goed op gang: er kwamen tractoren en machines om het land te bewerken en de oogsten binnen te halen en de paarden verdwenen. Na de Watersnoodramp had de vader van Arjan inmiddels de boerderij overgenomen terwijl hij de gronden nog niet kon gebruiken vanwege het zout dat op de akkers was achtergebleven en werd er gips over gestrooid. De vader van Arjan deed buiten zijn reguliere werk op de boerderij ook loonwerk bij boeren in de buurt en Arjan werd al op jonge leeftijd de rechterhand van zijn vader en leerde zo alle voorkomende werkzaamheden op het boerenbedrijf.

In 1985 is Arjans vader helaas overleden terwijl een jaar later Arjan pas van de landbouwschool kwam als jongen van 18 jaar en hij het bedrijf moest overnemen. Een hele verantwoording voor hem hoewel hij door de wol geverfd was want vanaf zijn prille jeugd had hij zijn vader meegeholpen op de boerderij en kende hij de kneepjes van het vak. De mechanisatie in de landbouw ging steeds sneller waar Arjan gebruik van maakte door middel van zichzelf en zijn machines te verhuren aan derden en zette zo de traditie van zijn vader voort. Hieruit blijkt maar weer dat hij inventief genoeg was om zich staande te houden tussen de alom aanwezige concurrentie. Juist vanwege deze mechanisatie was het voor Arjan ondoenlijk om al zijn grote machines onder te brengen in de oude schuur; de schuur was in slechte staat en het gevaar bestond dat er stukken van het dak konden vallen wat soms ook gebeurde.

Rond 2004 kwam er een nieuwe loods waar al zijn machines in konden staan en er aan gewerkt kon worden. Terwijl de tijd verstreek kwam op MarIëndreef gaandeweg de gedachte om een boerderijcamping op te starten; de kinderen werden groter dus kwam er energie vrij om aan deze camping te besteden. En zo gezegd zo gedaan, voortvarend gingen zij aan de slag: eerst vergunningen aanvragen en dan het terrein invullen met hetgeen er nodig is voor een camping en dat is nogal wat. Zo is in 2020 het terrein gedraineerd en zijn er beukenhagen aangeplant en met april 2021 hebben zij de sanitaire voorzieningen geplaatst, dit alles in eigen beheer!!! Natuurlijk werd er ook een website gemaakt en werd Facebook ingeschakeld om bekendheid te geven dat de camping zo ver klaar was en open was om gasten te ontvangen. Waarschijnlijk vanwege Corona, men kon toen niet naar het buitenland, stroomden de boekingen binnen en werd het druk op Mariëndreef: alle 25 staanplaatsen werden bezet. Al na het eerste seizoen kwamen er lovende reviews op de website waar de nieuwe gasten op af kwamen en was het niet moeilijk om alle staanplaatsen vol te krijgen.

Bianca, die lid is van Waterpoort, heeft zich op de promotie geworpen en het campingwinkeltje voorzien van streekproducten en documentatie, informatie en folders van alles wat er in de directe omgeving te doen is. Veel gasten bleken ware fietsliefhebbers te zijn en Bianca heeft gezorgd dat er voldoende fietskaarten zijn van fietstochten in de naaste omgeving of nog verder weg met daarbij de bezienswaardigheden. Inmiddels zijn zij ook bij de Stichting Vrije Recreatie aangesloten en op de beurzen van deze SVR richten zij dan ook hun eigen stand in om boerderijcamping Mariëndreef te promoten en kijken zij rond wat anderen zoal te bieden hebben. Verder hebben Bianca en Arjan geen draaiboek voor hun werkzaamheden op de camping; zij volgen hun hart, luisteren naar de gasten en proberen hen ter wille te zijn. Bijkomstigheid is dat Bianca en Arjan vreemde talen moeten leren want je houdt het niet voor mogelijk wat er zoal naar camping Mariëndreef komt. Zo hadden zij gasten uit Turkije en Israël en uit omliggende landen zoals Engeland, Frankrijk, Duistland en België. Ook voor de kleintjes is er van alles te doen: zo zijn er skelters, fietsen, een trampoline en zijn er dieren zoals een Duitse herder, de kippen, de katten, de paarden, de pony's en de minipony waar men gebruik van mag maken onder begeleiding van Bianca. Bijkomstigheid is dat boerderijcamping Mariëndreef onderdeel uitmaakt van de recent aangelegde Ecologische Verbinding Zone en is er in de achterliggende polder een grote diepe waterpartij gegraven en voor het huis een kleinere ondiepe poel aangelegd. Dit alles voor de dieren die zich prettig voelen in een dergelijke omgeving en ook voor de campinggasten welke ook kunnen genieten van deze nieuwe natuuraanwas. Dus geachte kampeerders, waarom naar de Moezel gereden terwijl er in Heijningen een goed geoutilleerde camping is? Laat u verrassen door haar oprijlaan (dreef) met aan weerszijden machtige iepenbomen van 30 jaar oud welke u passeert als u de camping bezoekt.

Advertenties