Skip to main content

Muziekvereniging De Unie

Na meer dan 150 jaar nog steeds niet uitgespeeld



Muziekvereniging De Unie
Muziekvereniging De Unie / De Unie
Ons Fijnaart mag zich, zoals u weet, verheugen met een rijk verenigingsleven. Van jong tot oud, klein tot groot en van langzaam tot snel: er is altijd wel een uitlaatklep aanwezig om gezamenlijk iets te ondernemen. Een van die verenigingen is De Unie, opgericht in 1872 en nu, 152 jaar later, de oudste muziekvereniging van de gemeente Moerdijk.

Daar zit muziek in

In dat rijke verenigingsleven is uw verslaggever gaan grasduinen naar een gezelschap, club of vereniging voor een hoofdartikel. Bij die zoektocht is hij er achter gekomen dat sommige clubs gewoon niet meer bestaan of kortgeleden zijn opgeheven. Naar de reden zoekend kom je dan uit op te weinig aanwas van nieuwe leden of tekort aan vrijwilligers. Toen viel zijn oog op een vereniging waar al meer dan 150 jaar muziek zit, genaamd De Unie. Een Uni(e)cum waar wij zeker even bij stil mogen staan.

Weinig vertier

De geschiedenis staat keurig opgeschreven in een boekje dat uitgeven is ter ere het 125-jarig bestaan van de vereniging. Hierin verhaalt schrijver Frans Sneep dat op een dag bij pastoor Adrianus Oomen de gedachte rees om een fanfarekorps op te richten. Hij was van mening dat er te weinig vertier was en daarom het culturele leven wat wilde opvijzelen. Zo kon het gebeuren dat op 2 juli 1872 Fanfarekorps 'De Unie' werd opgericht.

Harmonie

Door de jaren heen is de fanfare een begrip geworden en evenementen werden veelal muzikaal door het korps opgeluisterd. De laatste jaren echter, werd er geswitcht van fanfare (koperen muziekinstrumenten) naar de harmonie met ook houten instrumenten. Onder deskundige leiding van Edwin Mathee wordt door 35 leden gezellig en enthousiast gemusiceerd. Sinds 20 jaar behoort koor De Voices, dat geleid wordt door John Muller, eveneens bij De Unie. En al jaren is er een prettige samenwerking met de harmonie St. Cecilia uit Stampersgat. “Bijna alle uitvoeringen doen we gezamenlijk”, aldus secretaris Ineke de Keijzer.

Jubileum Concert

Ineke vertelt verder: “Speciaal voor het 150-jarig jubileum in 2022 was er een concert gepland, echter gooide Corona destijds roet in het eten en werd de uitvoering geannuleerd. Nu, twee jaar later heeft men het plan toch weer uit de mottenballen gehaald.” Het werd Jubileum Concert 150+2 jaar. De Voices en De Unie geven, in samenwerking met St. Cecilia uit Stampersgat een geweldig optreden in De Parel. Noteert u dus in uw agenda de datum van 16 november aanstaande, aanvang 19:30 uur. Wat let u? De entree is zelfs gratis. Dit mag u niet missen!

Kom erbij

Verder kunnen we u nog melden dat De Unie elke donderdagavond van 19:45 uur tot 21:45 uur repeteert, en het koor elke maandagavond van 20:00 uur tot 21:30 uur, beiden in Zalencentrum 'De Parel'. Ineke laat ons tevens weten dat koor en harmonie openstaan voor nieuwe aanmeldingen. Wilt u ook eens buiten de badkamer zingen, bespeelt u een muziekinstrument, of hebt u dat in het verleden gedaan en wilt u uw talenten (opnieuw) de vrijheid geven, bent u van harte welkom bij De Unie. Kom kijken of, beter nog, doe gelijk mee. Heeft u uw instrument aan de wilgen gehangen, zegt u? Geen nood, want ook daar kan de harmonie u mee helpen. Dus geen excuus: op naar De Parel aanstaande maandag- of donderdagavond.

 

 

Advertenties