Skip to main content

Nest van Aziatische hoornaar geruimd in Klundert

Heijningse bijenhouders schakelen Limburgse expert inNest van Aziatische hoornaar geruimd in Klundert
Rob Voesten uit Limburg ruimt op professionele wijze het hoornaarsnest. Foto: Karin van Rosendaal
In de tuin van een woning aan het Von Kropffplein in Klundert is vrijdagmiddag een nest van de zeldzame Aziatische hoornaar geruimd. De Heijningse bijenhouders Piet en Karin van Rosendaal waren bij de ruiming betrokken, maar lieten deze klus over aan expert Rob Voesten uit Limburg.

De Aziatische hoornaar is een insect dat van oorsprong niet in Nederland voorkomt. Sinds een aantal jaren wordt het beestje vooral in Zuid-Nederland aangetroffen, maar is nog altijd zeldzaam. De Aziatische hoornaar is met name schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Een Aziatische hoornaar maakt twee nesten: een in het voorjaar en een in de zomer. In april wordt de koningin wakker uit haar winterslaap en bouwt haar eerste nest, meestal op een beschutte plek. In de zomer wordt het voorjaarsnest te klein en zoeken de hoornaars een plek voor het zomernest. Dat maken ze hoog in de bomen, waardoor het vaak moeilijk vanaf de grond te zien is.

Nest
Vorige week dinsdag zag iemand dat er waarschijnlijk een bijennest in een struik in Klundert zat. De gemeente Moerdijk werd gebeld en die schakelde Piet en Karin van Rosendaal in. Zij zijn al jaren imker en worden regelmatig gevraagd om bijenzwermen te scheppen. In Klundert bleek het echter niet te gaan om een bijennest, maar om een nest van de Aziatische hoornaar.

aziatische hoornaar 2

De koningin
Piet en Karin schakelden het Limburgse bedrijf NatuurlijkRob in, dat gespecialiseerd is in het ruimen van nesten van de Aziatische hoornaar. “Hij heeft het nest professioneel verwijderd”, vertelt Karin. “Gelukkig zat ook de koningin in het nest en hebben we haar te pakken gekregen. Dat betekent dat de hoornaars nog geen tweede nest hebben gemaakt. In zo’n secundair nest worden veel koninginnen gemaakt voor volgend jaar.”

Agressieve beesten
Het ruimen van een nest is een secuur karwei. “De verdelger had een speciaal pak aan met helm en bril. Hij werd bij het verwijderen aangevallen door de hoornaars. Het zijn echt agressieve beesten”, aldus Karin. “Wie een nest ziet, moet dit altijd melden en zeer zeker niet zelf aan de slag gaan. Wij weten hoe te handelen bij een bijennest en waar we moeten zijn als het om een ander nest gaat. De lijntjes zijn kort.”

Piet en Karin van Rosendaal zijn te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 06-22774477.

Advertenties